Nesrin Geyik/İskenderun
İSTE Enerji Enstitüsü Müdürü ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. öğretim üyesi Emin Taner Elmas, elektrikli otomobil çalışmalarına ilişkin şu açıklamayı yaptı: 'Elektrikli otomobiller çevreci ve ekonomik. Uzun süreli yol gidebilmek ve menzilin artması amaçlı olarak enerji depolama sorununu aşabilmek için şarj istasyonları yaygınlaşmalı. Birim mesafe başına elektrik enerjisi tüketiminin azalması, bir başka deyişle motorların verimlilik değerlerinin yükselmesi alanında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışmalar mevcut. İSTE Elektro Mobil Takımı TÜBİTAK-Alternatif Enerjili Araçlar Kategorisinde 2018 yılı ‘TÜBİTAK Efficiency Challenge Electric Vehicle´ yarışmasına katılmaya hak kazandı. ‘Elektro-Mob-İSTE´ isimli Elektrikli Otomobili ile İSTE Elektro Mobil Takımı 5 Ağustos´ta başlayacak TÜBİTAK-Elektrikli Otomobil yarışlarına katılacak.
İSTE öğretim üyesi Elmas, insansız hava aracı çalışmaları hakkında da şunları belirtti: 'İSTE, İnsansız Hava Aracı üretmek için İHA Uçuş Takımı olarak çalışmalarına başladık. Üniversite bir İnsansız Hava Aracı (İHA) üreterek TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışmalarına katılmayı hedeflemekte. Projelendirecek insansız hava aracının dizayn, üretim ve test aşamalarını gerçekleştirecek. Yarışma esnasında gerçekleştireceği tüm iniş–kalkış, seyir, faydalı yük taşıma ve bırakma, otonom seyir vb. görevleri tamamlamak üzere bir program uygulayacak. İSTE İHA Uçuş Takımı TEKNOFEST müracaatında da bulundu.
İSTE IEEE Öğrenci Topluluğunun yürüttüğü uzuv kaybı olan kişilere protez nitelikli robotel/robotkol takılması projesi çalışmasının Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü araştırma görevlisi Selva Bal´ın akademik danışmanlığındaki yaptığı ekip tarafından yürütüldüıü ve ekipte, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Tuğçe Gündoğan, Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ece Sultan Kaba, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi Büşra Bucaklı, Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri Murat Can Çolak, Hazal Güler ve Petrol ve Doğal Mühendisliği Bölümü öğrencisi Fulya Kayış´ın bulunduğu belirtildi. Ekibin, İskenderun´da yaşayan Zehra İİlkel adlı kişiye protez robotkol yapıp, teslim ettiği de belirtildi.
İskenderun Teknik Üniversitesinin Enerji Sistemleri Mühendisliğinin tezli yüksek lisans ve doktora programına, makina, elektrik ve elektronik, çevre, kimya, jeoloji, fizik, endüstri, enerji sistemleri, inşaat, bilgisayar, metalurji ve malzeme, petrol ve doğal gaz, uçak, uzay, havacılık, maden, otomotiv, raylı sistemler mühendisliği ve diğer mühendislik bölümleri mezunlarının müracaat edebileceği anımsatıldı.