Akın Bodur/İskenderun
EnerjiSA, Amik Ovası´nda üreticilik yapan ve elektrik borcu bulunan çiftçinin elektriğini kesmeyi sürdürüyor. EnerjiSA görevlileri, bölgedeki jandarma timleri nezaretinde Reyhanlı, Kumlu ve Kırıkhan´daki borçlu abonelerin ev ve tarlalarındaki elektriği kesti ve sayaçlarını mühürledi.
Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir ve Reyhanlı Asi Sulama Kooperatifi Başkanı Hüseyin Şahbaz, üreticinin elektiğinin kesilmesine tepki gösterdi. Milletvekili Tokdemir, 'EnerjiSA, Amik çiftçisini ekonomik yönden çökertiyor. Milli ekonomiye zarar veriyor. Bunu önleyecek kimseler yok mu?' değerlendirmesini yaptı. Reyhanlı Asi Sulama Kooperatifi Başkanı Şahbaz da Hatay´ın tüm siyasetçi, yerel yönetici ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin acil toplanarak, sorunu iki gün içinde çözmeleri çağrısında bulundu; Hatay Valisi, 11 milletvekili, HBB ve ilçe belediyeleri ile kaymakamlar, sanayi ve ticaret odalarını sorumluluk almaya davet etti. eski Milletvekili Hasan Akgöl ise, enerjiyi keserek pamuk sulamasının engellenmesinin, milli servetin yok edilmesi olarak niteledi. Çiftçilik de yapan eski milletvekili Akgöl, sosyal medya sitesinden yaptığı paylaşımda şunlara yer verdi: 'Benim hem çiftçi hemde siyasetçi olarak kabül edemediğim olaylara şahit oluyorum. Temmuz ayının ortasında, pamuğun suya en çok ihtiyaç duyduğu dönemde enerjiSA tarafından çiftçinin elektriğinin kesilmesi ve pamukların susuz bırakılmasıdır. Bende hem TEDAŞ şube müdürlüğü hemde siyaset yaptım. Yapılan kesintiyi şiddetle kınıyorum. Milli servet olan pamuğun suyu kesilemez. Bu usulsüzlüktür. Tahsilat bizim dönemde olduğu gibi sezon sonuna kalabilir. Bu konuda sayın vekillerimizi göreve ÇAĞIRIYORUM. Yasal olarakta enerjiSA kesemez. Lütfen enerjiSA´nın keyfiyetine izin vermeyin, çiftçinin sesi olun. Bakın sadece enerji kesilmiyor. Abonelere kaçak tutanağı tutuluyor. Ödenemeyen fatura daha da artarak hiç ödenemez hale geliyor. Önceki gün mecliste 10 milletvekili kardeşimin bir araya gelmesini gördüm çok mutlu oldum. Ama özür dileyerek şunu belirtmek istiyorum. Bu bir araya gelme sadece sohbet için olmasın. Mesela çiftçinin şu enerji işini çözün lütfen. Yazın ortasında enerjiSA elektrik kesemez. Suçtur. Milli serveti yok edemez. Bunu görün ve lütfen çiftçiye sahip çıkın. Son olarak şunu belirtmek istiyorum. Mecliste bir araya gelen 10 milletvekili arkadaşımı kutluyorum. İyi bir birliktelik örneği gösterdiler. Hatay´ın buna ihtiyacı var.'
Hataylı çiftçinin sorunlarını parlamentoya taşıyan Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı da tarımın pahalılığın panzehiri olduğunu belirtmişti. Milletvekili Kaşıkçı, 'Enerjisa üst yönetimi fatura tahsilatı için aylarca beklemiş tamda çiftçinin mahsulünü sulamak için enerjiye ihtiyaç duyduğu dönemde borçları bahane ederek elektriği kesmiştir. Enerjisa yetkilileri çiftiye adeta pusu kurmaktadır. Geçtiğimiz günlerde başta Kazkeli ve Aktaş olmak üzere birçok köydeki çiftçiler bu yolla mağdur edilmiştir. Kırıkhan Kaymakamı, ziraat ile ticaret odası yöneticilerinin girişimi ile kısa sürelide olsa çiftçi nefes almış ancak bir çözüme ulaşılmamıştır. Bizce çözüm çok basit. Acilen elektrik borcu olan çiftçinin borçları üzerindeki faiz tutarı silinmeli, ana para üzerinden makul sayıda taksit imkanı oluşturulup ilk taksidi hasat dönemine denk getirilmeli. Bu şekilde bir çözüm tüm çiftçinin beklentisi ve kabulüdür. Hataylı çiftçi bölgede Suriye kaynaklı yaşanan her türlü probleme göğüs germiş ve devletinin her daim yanında olmuştur. Afrin operasyonları sırasında zırhlı araçların geçişi için tarlalarını açan mahsullerini yol yapan Hataylı çiftçinin bu fedakarlığın karşılığında destek beklemektedir. Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak gibi illerde elektrik giderleri için çiftçiye sağlanan desteğin aynısını Hataylı çiftçiye de sağlanmalıdır. O illerde nasıl ki devlet çiftinin tarımsal sulamada kullandığı enerjinin yüzde 40´ına yakınını kendi ödüyorsa, zorluk ve güçlükle ayakta kalmaya çalışan Hataylı çiftçinin de aynı desteği görmesi en doğal hakkıdır' değerlendirmesinde bulunmuştu.