Akın Bodur/İskenderun
56 kişi veya kurum temsilcisinin katıldığı etkinliğe, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu, Akdeniz ve Ege bölgesindeki il göç müdürlerinin de katıldığı etkinlikte, illerdeki gazetecilerden yöneltilen sorulara il müdürleri de yanıt verdi. Basın buluşmasına Hatay´dan gazeteciler de katıldı. Yerel basına yönelik düzenlenen etkinliğin beşinci ve sonuncusunun iki bölgenin birleşmesiyle yapıldığı ifade edilirken, yerelde gazetecilerin göçmenlere ilişkin terminolojiyi doğru kullanmadığı belirtildi.
'Sığınmacıların çok büyük katkıları da oluyor'
Etkinliğin açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Akarca, sığınmacı meselesinin giderek devam etmesinin ülkemize engin tecrübeler kazandırdığını belirtti ve Türkiye´nin 5 milyon sığınmacıyı kucakladığını belirtti. Akarca, “Sığınmacılar gittikleri yerlerde elbette ki belirli zorluklar yaşıyorlar. Oradaki halk sığınmacıları kabulde elbette belirli zorluklar yaşıyor. Ama sığınmacıların çok büyük katkıları da oluyor. Bunu gözden uzak tutmamak gerekiyor' dedi.
Yerel basın, yabancılarla bağ kuruyor
Ülkemizde yürütülen uyum çalışmaları konusunda bilgi veren Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Kadıoğlu da, göçün insanlık tarihi ile başladığını anlatarak, 'Anadolu coğrafyası da bunu tarihin her döneminde yaşamıştır. Uyum bu nedenle önemlidir. Uyum, Türkiye´de yaşayan tüm yabancılar içindir' dedi. Kadıoğlu, 'Tüm dünya insanlığında var olan göçün bin derdinden birine çare bulmak için çıkmış olduğumuz bu yolda, sizin objektiflerinizden yakaladığınız anlar ve sizin kalemlerinizden dökülen kelamlar bizim mazlum ve mağdurlara yönelik göstermiş olduğumuz sevginin ve kardeşliğin kanıtı olacaktır' diye konuştu. Yabancılar ile yerel toplum arasında bağı kurması nedeniyle yerel basının önemli olduğunu anlatan Kadıoğlu, 'Bu tür etkinliklerle istenilen amaç, farkındalık oluşturmak, yerel medya ile iletişim kurmaktır. Yerel basın önemli. Yabancılar ile yerel toplum arasındaki bağın ana şahitleri arasında. Bir kare foto, olumlu veya olumsuz olarak birçok şeyi değiştirebiliyor. Basında objektif olmak bu nedenle önemli. mahalli ses her zaman önemli ve bu bu nedenle işbirliği yapmalıyız' dedi ve yerel basınla işbirliği içerisinde olacaklarını söyledi. 25 ilde uyum toplantısı, 15 ilde odak toplantısı, 16 ilde sosyal uyum çalıştayı, 7 bölgede göç, güvenlik ve sosyal uyum çalıştayı düzenlediklerini belirten Kadıoğlu, sahadaki algıyı ve yönetimi sağlamak için kamuoyu araştırmaları yaptıklarını da belirtti.
Türkye´de bulunan yabancılar arasındaki iletişimi kuvvetlendirmek için çalışma yapıldığının belirtildiği etkinlikte konuşan göç uzmanları da, Hatay´ın da arasında bulunduğu 15 ilde göç danışma merkezi kurulduğunu kaydetti. Göç uzmanları, 'göç terminolojisi, YİMER(Yabancılar İletişim merkezi) 157´nin sunduğu hizmetler ve GİGM iletişim kaynakları' hakkında bilgi verdi; toplumsal kabulün oluşmasında en önemli sorumluluğa sahip olanlar arasında yer alan basın kuruluşlarının; göç kavramlarına hâkim olması, genel müdürlüğün yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi sahibi olması, toplumsal kabulün önünde engel olan ifadelerden kaçınılması adına nelere dikkat edilmesi gerektiğini de ifade etti. Dünyada 272 milyon göçmenin olduğu 4.2 milyon sığınmacının, 79,5 milyon yerinden edilen kişilerin bulunduğu, ülkemizde 874.087 yabancıya ikamet verildiği, 56 bin kişinin de uluslararası koruma başvurusu olduğu kaydedildi.
´Göç ve uyum konulu yerelde basın buluşması´ etkinliğine katılan konuşmacılar, uyumun dille başladığını anlattı ve 48.500 kişiye dil eğitimi verildiğini, 150 bin çocuğa uyum seti dağıtıldığını, ülkemiz de 3.658.250 suriyeli bulunduğunu ve bunlara uluslararası hukuka yönelik kormalar yapıldığını, yabancılara 11 tır, 33 mobil kayıt aracı ile hizmet verildiğini kaydetti. Konuşmacılar, göçmenlere ilişkin, 'Hepimiz bu dünyada göçmeniz. Farklı yerlere göç ediyoruz. Ülkemize savaşın yaşandığı Suriye´den gelen göçmenler var. Onlar vatanlarını yitirdi ama umutlarını yitirmediler. bir bomba düştü, hayatlarını parçaları ve vatan bildikleri topraklar, mezarlık oldu. Farklı bir yerde yeni bir yaşam kurmak kolay değil' diye konuştu. Bir soru üzerine Suriyeli göçmenlerin sınır dışı edilmediğini savunan ve devletlerin de güvenlik nedeniyle zaman zaman uygulamaları olabileceğini belirten uzmanlar, ülkemizdeki Suriyelilerin geçici koruma altında olup, uluslararası koruma statüsüne sahip olmadıklarını söyledi. Uluslararası koruma için yapılan taleplerin bireysel olarak değerlendirildiğini anlatan göç uzmanları, Suriyelilerin bireysel başvurusunun değerlendirilmesinin, sayının 3.6 milyona uluşması ile zorlaştığını ve geçici koruma altına alındığını da kaydetti. Uzmanlar, 'Mültecilerin de ortak yanları var ama ama Suriyeliler geçici koruma altındalar. Geçici koruma tanımı, sadece Suriyelilerle ilgili değil' diye konuştu. Etkinlik için Akdeniz Bölgesindeki 304, Ege Bölesindeki 491 gazeteciye ulaşılmaya çalışıldığı da da kaydedildi.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55