Hatay´da her 100 bin kişide 72.20oranında korona görülüyor
Akın Bodur/İskenderun
Sağlık Bakanlığı, Hatay´daki koronavirüs vaka sayısında azalma olduğunu açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1-7 Mayıs illere göre haftalık vaka sayısını paylaştı. Sosyal iletişim sitesinden, 'Kararlılığımız vaka sayılarını düşürmeye devam edecek' paylaşımında bulunan Sağlık Bakanı Koca, 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısına ilişkin tabloyu paylaştı. Buna göre, Hatay´da her 100 bin kişide 72.20 oranında koronavirüs vakası görünüyor. Bakanlığın haftalık verilerine göre, her 100 bin kişide Adana´da 61.41, Kilis´te 132.36, Gaziantep´te 134.83, Mersin´de 84.71, Osmaniye´de 79.12 Covid-19 vakası görülüyor.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da, koronavirüse karşı aşılamanın önemli olduğunu belirtti. Tam kapanma sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede, hastalıkla mücadele ve aşılamanın planlı ve hızlı yapılmadığını ifade eden Savaş, 'Bu konuları tıbbi çerçevede konuşamadığımız için bugün olanları yaşıyoruz. Tabiat uyanmadan, okullar kapalıyken, turizm sektörü açılmamışken keşke bu önlemler alınsaydı. Günlük ortalama 350-370 vatandaşımızı kaybediyoruz. Neredeyse bir köy nüfusu kadar. Bunları CHP´li belediye başkanları olarak çok önceden söyledik. Ancak şu ana kadar 10 milyon vatandaş aşılandı. Keşke aşılanma hızlı ve planlı yapılsaydı' dedi.
Koronavirüs, felç nedeni
Koronavirüs enfeksiyonunun, beyin damar tıkanıklığına bağlı olarak meydana gelen inmeye yol açabileceğini ifade eden Dr. Atilla Kara, özellikle bu süreçte beyin damar hastalıklarıyla ve koronavirüsle mücadele konusunda risk faktörlerine dikkat etmenin hayati önem taşıdığını belirtti. İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin nöroloji hastalıkları uzmanı Dr. Kara, 10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü kapsamındaki açıklamasında, 'İnme ile beraber vücutta; aniden gelişen kuvvetsizlik, kısmi felçler, konuşma bozuklukları, görme bozuklukları, görme gibi beyinle ilgili şikâyetler oluşmaktadır. Genellikle inme, beyindeki damarın tıkanmasıyla ortaya çıkar. İnme hastalığında; hipertansiyon, şeker hastalığı, sigara, yüksek kolesterol, covid 19 enfeksiyonu en önemli risk faktörleridir. Yapılan bilimsel çalışmalarda koronavirüs geçiren hastaların bir kısmında, beyin damar tıkanıklığına bağlı inme tespit edilmiştir. Bu nedenle koronavirüs geçiren hastaların konuşmasında bozukluk, aniden gelişen güçsüzlük görüldüğü durumlarda zaman kaybetmeden uzman hekime başvurulması önemlidir' açıklamasını yaptı. Pandemi dönemlinde hareketsiz kalmanın omurga ve kas ağrılarına neden olabildiğini ifade eden aynı hastanenin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nilay Çınar da, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bu sendromun tedavi edilmediği takdirde ciddi duygusal bozukluklara yol açabileceğini belirtti. Dr. Çınar, “Fibromiyalji Sendromu, yaygın kas ağrıları ve vücudun birçok bölgesinde aşırı hassasiyetle seyreden kronik bir ağrı sendromudur. Oluşturduğu şiddetli ağrı ve yorgunluk nedeniyle, kişinin hayatını büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir. En az üç aydır devam eden kronik ağrı yakınmaları, sabah yorgun kalkmak, dinlenememiş uyanmak, uyku bozukluğu, gün içinde dikkati toparlamada zorluk, ellerde ayaklarda karıncalanma, yanma, üşüme, migren ya da gerilim tipi baş ağrısı gibi kronik baş ağrıların eşlik etmesi, en önemli belirtileridir. Tedavi seçenekleri arasında; hastanın eğitimi, egzersiz, fizik tedavi modaliteleri, uykunun düzenlenmesi, ilaç tedavileri yer alır' açıklamasını yaptı.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01