Tarih: 09.03.2021 17:33

Vaka sayısı yüzde 55 arttı

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun

Hatay Valisi Doğan ve İskenderun Kaymakamı Yönden, ilk ‘dinamik denetimlerini gerçekleştirdi. Arsuz Kaymakamı Sarı, sürecin startını ekip liderleri toplantısında verdi. Ancak bir hafta içerisinde Hatay´da, korona vaka sayısı her 100 binde 40,46´dan 60´a yükseldi. Bu durumda daha önce ´sarı´ renkle ifade edilen Hatay´ın ´turuncu´ renkli olması bekleniyor. Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı, renklerle ifade ettiği haritayı cuma günü güncelliyor. Bu durumda Hatay´ın hangi renkle olacağı bu cuma günü belli olacak ve yeni renge göre yeni kararlar ve uygulamalar da gelebilecek.

Bir haftada yüzde 55 artış
Sağlık Bakanlığı. verilerine göre, Hatay´da vaka sayısı bir önceki haftaya göre arttı. 27 Şubat-5 Mart haftasında illere göre 100 bin kişiye düşen kovid-19 vaka sayısının güncel haritasında Hatay´da vaka sayısı her 100 bin kişide 40,5 iken bir haftada bu oran 61,95´e yükseldi. İskenderun´da görev yapan hekim Dr. Riyat Kırmızıoğlu, sosyal iletişim sitesinden yaptığı bir paylaşımda şunlara yer verdi:'Süreç ilk hafta itibariyle yüzde elli artış gösteriyorsa kritik süre olan -kuluçka süresi- 15 gün sonunda salgında yeni bir pik olasılığı beni endişelendiriyor. Hatay için konuşursak yüzbinde 40 hastadan yüzbinde 62 hastaya çıkmış olmak salgın literatüründe yeni bir dalgayı kaçınılmaz kılyor ki gidişat hiç hoş değil. Aşılamada kritik eşik aşılmadan kontrolü elden bırakmak yeniden acı bilançoların ufukta olduğu gerçeğini ortaya koyuyor ki bu da beni şimdiden üzüyor. Yapmayın bu kadar acının üstüne daha çok acı katmayın maske var diye mesafeyi unutmayın henüz sosyalleşmek için çok erken. Sevgili Hatay canım Türkiyem sizi seviyoruz lütfen bunu yapmayın, lütfen...'

Öğretmenlerin aşılanmasına başlandı.
Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi kapsamında öğretmenlerin öncelikli gruplara dâhil edilmesinin ardından Hatay´da da aşılama çalışmalara başlandı. Hatay´da kırsalda görev yapan öğretmenlerin tamamının daha önce aşılandığı biliniyor. Milli Eğitim Müdürlüğü, Hatay Valiliği aracılığı lle ilde öğretmenlerin aşılanmasına başlandığını duyurdu, ancak Eğitim Sen İskenderun Şube yönetimi, aşılamadan bilgileri olmadığını ifade etti.
Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü´nden yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Milli Eğitim Bakanlığınca 1 milyon 259 bin okul çalışanı listesi Sağlık Bakanlığına gönderilmişti. Bu kapsamda ülkemizde başlatılan aşılama çalışmaları ilimizde de devam etmekte olup öğretmenlerimiz randevularını oluşturarak aşı olmaktadırlar. Okul çalışanlarımız; 'AŞI', 'T.C. Kimlik Numarası' ve 'T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesini yazdıktan sonra 2023´e kısa mesaj (SMS) göndererek veya e-nabız uygulaması üzerinden 'COVİD-19 AŞISI' kısmına tıklayarak aşı sıralarının gelip gelmediğini sorgulayıp Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu oluşturarak aşı olabilirler.”
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ikinci doz koronavirüs aşısını yaptırdığını duyurdu. Antakya 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi´nde eşi Nazan Savaş ile birlikte aşı yaptıran Savaş, aşının toplum sağlığı açısından büyük önem taşıdığını yineledi. Koronavirüsün farklı şekillerde semptomlar verdiğini belirten Savaş, “Maalesef bu hastalık ölüm ile sonuçlanabiliyor. Bunun için tıbbın gerektirdiği önlemleri almak hepimizin en büyük borcu. İnsanları hem korunmak hem de kimseye bulaştırmamak için sırası gelince aşı olunmalıdır. Eğer önlem almazsak hastalığın yayılımı devam edecek' açıklamasını yaptı.

Validen Antakya´da denetim
Pandemi koşullarının ‘kontrollü normalleşme dinamik denetleme´ süreci, ülke genelinde olduğu gibi ‘orta risk´ kapsamındaki Hatay´da da başlatıldı. Hatay Valisi Rahmi Doğan, İçişleri Bakanlığının yeni kontrollü normalleşme döneminde uygulanacak ´dinamik denetim süreci´ kapsamında ilk denetimini gerçekleştirdi. Vali Doğan, Antakya´daki denetimlerde, eski Antakya sokakları üzerinde bulunan esnaf ve vatandaşlar ziyaret ederek, HES kodu, maske, mesafe ve temizlik kurallarını hatırlattı ve kurallara uyulması yönünde uyarıda bulundu. Denetimde vali Doğan´a İskenedrun 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Alpaslan Kılınç ve Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat da eşlik etti.
Vali Doğan´ın başkanlığında, koronavirüs salgınına karşı mücadele kapsamında ´dinamik denetim süreci´ ile ilgili video konferans sistemi üzerinden ´Filyasyon Takip Kurulu Toplantısı´na da katıldı. Toplantıya, Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, kaymakamlar, belediye başkanları, ilgili kurum müdürleri ve meslek odası başkanları katıldı. Hatay Valiliği Abdurrahman Melek Toplantı Salonundaki toplantıda, koronavirüsle mücadelede bugün yeni bir denetim modeline geçildiğini belirten vali Doğan, 'Kolluk kuvvetleri, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve meslek odalarız ile birlikte ilde yoğun bir şekilde denetimlerimizi sürdüreceğiz. Her gün sahada olup kontrollerimizi düzenli olarak gerçekleştireceğiz. İli şu anda orta riskli iller (sarı) kategorisinde yer alıyor, inşallah vatandaşlarımızla birlikte HES kodu, maske, mesafe ve hijyen kurallarına riayet ederek ilimizin düşük riskli iller (mavi) kategorisinde yer almasını sağlayacağız' değerlendirmesini yaptı.

Kaymakam Yönden alandaydı
Uygulamalar kapsamında İskenderun´da da genel bir denetim yapıldı. İskenderun Kaymakamı İskender Yönden´in koordinasyonuyla, yerel yönetim, ilgili kurum ve kuruluşların yönetici ve personelleri, muhtarlar, esnaf ve meslek odası temsilcileri ile genel ve özel kolluk birimleri katılımıyla oluşturulan ekipler vasıtasıyla, ´yeni kontrollü normalleşme dönemi´ tedbir ve kararları kapsamında maske, mesafe ve hijyen başta olmak üzere genel bir denetimi yapıldı. Sağlık Bakanlığının illeri 4 renkte risk grubuna ayırıp, Hatay´ın renginin sarı olduğunu anımsatan kaymakam Yönden, 'Hep birlikte hedefimiz ´mavi kategori´ olsun' açıklamasını yaptı. İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen 'Yeni Kontrollü Normalleşme Döneminde Dinamik Denetim Modeli' konulu genelge ile 'Tematik Denetim' konulu genelge doğrultusunda İskenderun´da denetimler yapıldı. Kaymakam Yönden´in koordinasyonuyla, iş güvenliği uzmanlığı sertifikasına haiz ilgili kamu personellerinin katılımıyla oluşturulan özel ekip aracılığıyla ilçede faaliyet gösteren işyerlerinin 'Salgın ile Mücadele Tedbirleri'ne uyumunu sağlamak üzere ´Bilinçlendirme Çalışmaları´ yürütülmekte olup, kurallara aykırı bir uygulama tespit edilmesi halinde ise Umumi Hıfzıssıhha Kanununun amir hükümleri gereğince yaptırım uygulanmasının sağlandığı belirtildi.

Arsuz´da önce ön bilgilendirme yapıldı
Kurum, muhtarlar ve meslek odalarının katılımı ile Arsuz´da da dinamik bir denetleme sürecinin startı verildi. Denetim ekibi liderleri ile kaymakamlık amfi salonunda yapılan ön bilgilendirme toplantısında katılanlara seslenen kaymakam Sarı, süreçte kararlılığı sağlamak, pandemi rakamlarında daha iyiye gidebilmek ve normalleşme sürecini korumak adına genelge doğrultusunda ilçe sağlık müdürlüğünce hazırlanan denetleme programı ve karma ekipleri ile tüm gün sahada olacaklarını belirtti. Kaymakam Sarı´nın konuşması sonrası ilçe sağlık müdürlüğünce dinamik denetleme sürecinin nasıl olacağına dair kısa bir bilgilendirme yapıldı ve ekipler sahada denetimlerine başladı. Kaymakam Musa Sarı, Milli Eğitim Müdürü Ramazan Dönmez ile birlikte Avcılarsuyu Ortaokulu ve İlkokulunda alınan tedbirleri inceledi, Teknofen Lisesi öğrencileri tarafından hazırlandığı belirtilen kolonyaları öğrencilere dağıttı; aile içi iletişim ve taziyeler konusunda uyarıda bulundu.

Tosyalı ‘kontrollü normalleşmeye destek´ istedi
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ise, kontrollü normalleşme sürecinin başarıya ulaşmasının kurallara tam uyumla bağlanabileceğini belirtti. Kuralların eksiksiz uygulamasına yönelik denetimlerin yoğunlaştırılarak arttırılacağını kaydeden Tosyalı, maske, mesafe ve hijyen kurallarına hep birlikte uymanın son derece önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyumun bir yurttaşlık sorumluluğu olduğunu da da kaydeden Tosyalı, yazılı açıklamasında bunları ifade etti: “3 Mart itibari ile ilin de içinde bulunduğu sarı kategorideki il ve ilçelerde kontrollü normalleşme süreci başlamıştır. Esnafın iş yerlerini tam kapasiteyle çalıştırabilmesi, çocukların okuluna, yüz yüze eğitime kavuşması, sosyal tesislerin, spor tesislerinin açık tutulması hepimizin bu kurallara tam olarak riayet etmesi ve uyum konusunda mutlak disipline bağlıdır. Gelin hep birlikte belirlenen kurallara tam olarak uyalım, vatandaşlık sorumluluğu gereği uymayanları uyaralım, elbirliğiyle mümkün olan en hızlı zamanda mavi kategoriye şehrimizi taşıyalım. Bugünden itibaren kuralların eksiksiz uygulanması konusunda kaymakamlık, belediye ve diğer kamu kurumları yoğun denetimlerini sürdürecektir.'

Belediyenin dezenfekte çalışması
Antakya Belediyesi de ekiplerin, koronavirüs ile mücadele tedbirleri kapsamında kentte dezenfekte çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, vatandaşların sağlığını korumak, salgının yayılmasını önlemek amacıyla yürütülen dezenfekte çalışmaları, Antakya´nın 95 mahallesinde bulunan camiler, okullar, muhtarlıklar, sağlık ocakları, kurumlar, cadde ve sokaklar gibi vatandaşların bulunduğu tüm noktalarda devam ediyor.
Öte yandan İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Halil Mert Bahadır, pandemi döneminde, hareketsizlik ve düzensiz beslenme nedeniyle hemoroidal hastalıklarda artış görüldüğünü ifade etti.
Ayrıca, Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde, 'İstihdamda görünmesine rağmen işbaşında olmayan kadınların sayısının son bir yılda Covid-19´un etkisiyle 5 katına çıkmasına ilişkin önleyici bir istihdam politikası geliştirmek üzere çalışmalarınız var mıdır? Covid-19 kapsamında 2020 yılında yapılan 42,8 milyar TL nakit desteğinin ne kadarı kadınlar için kullanılmıştır?' sorularına da yer verdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —