Tarih: 24.09.2024 19:05

"Vali" Demiryürek, törenle uğurlandı

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun/SES

İskenderun Kaymakamlığı önündeki törene, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Milletvekilleri Abdulkadir Özel ve Necmettin Çalışkan, 39. MKNZ Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bülent Tarhan, İskenderun Deniz Üs Komutanı Albay Necati Koray Salar, İskenderun Belediye Başkanvekili Ali Rıza Kekeç, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Emin Ünalan, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Tolga Depci, siyasi pari ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, muhtarlar, iş insanları, kurum müdürleri, Belen, Arsuz ve Payas kaymakamları ile yurttaşlar da katıldı.

Üzüntü ve sevinci bir arada yaşandı

Demiryürek için düzenlenen veda töreninin açılışında konuşan İskenderun Belediye eski Başkanı Fatih Tosyalı, üzüntü ve sevinci bir arada yaşadıklarını, Demiryürek'in vali olmasının sevincini yaşadıklarını söyledi. Depremi İskenderunlular gibi Demiryürek'le birlikte yaşadıklarını anlatan Tosyalı, "O zor süreci tüm devlet kurumlarıyla birlikte, el ele vererek atlattık" dedi. Tosyalı, "Kaymakamımızla çalıştığımız süreçte hiçbir sorundan şikayet ettiğini görmedim. Her zaman 'sorunları nasıl hızlıca çözeriz' yaklaşımında oldu. Kaymakamımız şu an Kırşehir valimiz; sizi unutmayacağız. İskenderun’da çok ayrı bir yerde olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Sizin gidişiniz İskenderun için kayıp ama Kırşehir için kazanç olduğunu tekrar ediyorum" diye konuştu. Milletvekili Özel de "Kıymetli bir devlet adamını hizmet ettiği bir diyardan, ülkemizin bir başka diyarına uğurluyoruz. Çalışma dönemimizde, çalışkanlığına, devlet adamlığına, disiplinliliğine şehadet ettim. Murat Sefa Demiryürek eşitlikçidir, adildir, insani bakar, tevazu sahibidir, kibrin düşmanıdır ve tek gayesi vardır milletine hizmetkar olmaktır. Aslında geldiğiniz Üsküdar'dan insanların akın akın gelip sizleri ziyaret etmesi, hasret gidermeleri bize sizinle ilgili bir ipucu vermişti. Gönül dolusu şükranlarımı sunuyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Depremden 8. ve 9. dakika sonraki anonslar dinletildi

Demiryürek'in veda töreninde, 6 Şubat depremi sonrası 8. ve 9. dakikasında polis telsizinden geçen anonsların dinletildiği ve iki yıllık görevi sürecinde yapılanlar, özellikle depremde yaşananların aktarıldığı, çalışmaların anlatıldığı sinevizyon gösterimi de izlendi.

Kaymakam veda etti

Üsküdar'dan İskenderun Kaymakamlığına atanması üzerine 29 Ağustos 2022 günü göreve başladığını anımsatan Demiryürek, 30 Ağustos Zafer Bayrağı törenlerinde halkın devletine, Cumhuriyet’e olan tutkusunu hissettiğini ve bunun deprem sürecinde pekiştiğini ifade etti. Adanalı olduğunu, bölgenin çocuğu olduğunu ve memleketine en yakın yerde ilk kez görev yaptığını ifade eden Demiryürek, bölgenin sıcak kanlılığı, samimiyeti, içtenliği ve arzusunun kendisini çok etkilediğini anlattı.

Binaların hepsine aynı anda müdahale edilemedi

6 Şubat depreminden çok kısa bir süre sonra kaymakamlığa geçtiğini, kriz masası ve devlet kurumlarının da bir saat içinde birbirinden habersiz kaymakamlıkta buluştuğunu belirten Demiryürek, ilk başlarda olayı anlamaya çalıştıklarını, büyüklüğünün birkaç saat sonra ortaya çıktığını gördüklerini söyledi. Telefonun çekmediği, haberleşmenin zayıf olduğu o süreçte, depremin ilk anlarında İskenderun’da 359 binanın yerle bir olduğunu, 3.112 vatandaşın da yaşamını yitirdiğini söyledi.

“Olguyu yönettik ama algıyı yönetemedik”

Demiryürek, "Deprem anında İskenderun’da 359 bina yerle bir olmuştu. Bu binaların hepsine aynı anda müdahale edememek gibi bir kabusun içersindeydik" diye konuştu. Demiryürek, "Deprem sürecinde olguyu yönettik ama algıyı yönetemedik" değerlendirmesini yaptı.

Asker, jandarma, polisin ilk andan itibaren görevi başında olduğunu, sahil güvenlik komutanlığının karada görev aldığını ifade eden Demiryürek, deprem günü kamu ve özel sektör, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de yaraları sarmak için birlikte hareket ettiğini anlattı. Kendisi gibi birçok kurum yöneticisinin ailesiyle bile görüşemediğini belirten Demiryürek, Üsküdar'dan gelen bir arama kurtarma ekibinin 46 vatandaşımızı enkazdan çıkardığını da söyledi.

Kırşehir Valiliği'ne atanan İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, törende kendisine sunulan plaketleri aldı, eşi ve çocuklarıyla birlikte İskenderunlulara ve törene katılanlara veda etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —