Valilikten 'kaçak yapı' genelgesi

15 ilçe belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesine 'kaçak yapılaşmanın önlenmesi' için 'genelge' gönderen Hatay Valisi Mustafa Masatlı, kaçak yapılaşmanın önlenmesini istedi.

22.07.2024 10:23:00 0
Valilikten

İskenderun/SES

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 06 Şubat depremi sonrasında yaygınlaşan kaçak yapılaşmaya ilişkin ildeki 16 belediyeye gönderildiği 'kaçak yapılaşmanın önlenmesi' konulu genelge ile ruhsatı olmayan, izinsiz inşa edilen veya imar planlarına aykırı olan binalar ile ilgili belediyemiz tarafından gerekli yasal işlemler başlatılmasını istedi. Samandağ Belediyesi, kentin Meydan mahallesinden Deniz, Çevlik ve Kapısuyu sahilinde bulunan 184 kaçak inşaat ve işgal yapan yapı sahiplerine, boşaltılmaları tebligat gönderdi, belediye başkanı Emrah Karaçay, mülk sahipleriyle düzenlediği toplantıda buluştu. İskenderun Belediyesi, 06 Şubat depremi sonrasında yaygınlaşan 'izinsiz ve imara aykırı yapılara' ilgili belediye tarafından gerekli yasal işlemlerin başlatılacağını duyurdu.

Samandağ'da 184 'kaçak yapıya' yıkım

Hatay Valiliği, Samandağ'ın Meydan mahallesinden Deniz, Çevlik ve Kapısuyu sahiline kadar kıyıda bulunan toplam 184 kaçak inşaat ve işgal yapan yapı sahiplerine, boşaltılması için Samandağ Belediyesine tebligat gönderdiği belirtildi. Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, mülk sahipleriyle düzenlediği toplantıda, tebligat konusunda bilgilendirdi. Hatay Valiliği, işgal ve kaçak yapı olduğu tespit edilen 184 bağımsız bölüme işlem yapılacağını ve her türlü kaçak yapıların yıkılmasın emrini verdi.
Samandağ Belediye Başkanlığına gönderilen Hatay Valiliği tebligatında hiç bir gerekçe kabul edilmeden kaçak yapıların yıkılacağı ifade edildi. Tebligatta ayrıca ilçede ruhsat alınmadan bütün izinsiz yapılan yapıların mühürleneceğine de yer verildiği ve kararın kaçak yapıların önüne geçilmesi için alındığı öğrenildi.

Mülk sahipleri süre istedi

Tebligatlar kaçak olduğu tespit edilen 184 yapı sahibine iletilmeye başlanırken, belediye önünde toplanan bazı mülk sahipleri, kararı eleştirdi. Mülk sahipleri yaptıkları basın açıklamasında da "Belediye başkanı Emrah Karaçay’ın halkı çağırarak bilgilendirmesinden sonra devletimizin en çok yanımızda olması gerekirken bu zamanda sığındığımız yapıları yıkmak hiçte adil bir karar değildir. Bu yapılarda bir çok aile bir arda yaşamaya çalışıyor. Depremde ölmedik ama ölümden beterini yaşıyoruz. Sağlığımız tozdan topraktan iyice bozuldu. Ruh halimiz zaten çok kötü. Hiç olmazsa önce barınacak yerlerimizin hazırlanması ve taşınması için bir süre tanınması gerekiyor. Devlet bizim, bayrak bizim biz de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Rica ediyoruz, bize dokunmayın. Çoluk çocuk ve torunlarımızla, anne ve babamızla bizi sokağa atmayın. Süre tanıyın. Her şey yoluna girsin.  Elele  verip düzeltemeye bizde hazırız. Bizim amacımız devlete başkaldırmak değil. Devletin bize yardım elini beklerken bu yıkım kararının tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Valilik ve bakanlık tarafından depremden bir deprem daha yaşatılmasın. Vatandaşların evlerinin yerinde kalmasını istiyoruz" değerlendirmesine yer verdi.

İskenderun Belediyesi yasal işlemleri başlatılacağını duyurdu

İskenderun Belediyesi de 06 Şubat depremi sonrasında yaygınlaşan izinsiz ve imara aykırı yapılarla ilgili olarak, Hatay Vali Masatlı'nın belediyelere gönderilen yazılı talimatla, ruhsatı olmayan, izinsiz inşa edilen veya imar planlarına aykırı olan binalarla ilgili belediye tarafından gerekli yasal işlemlerin başlatılacağını duyurdu.

Valilik genelgesinde ne yazıyor?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğü'nün E-60953201-305.99-9938133 sayılı yazısını ildeki 15 ilçe belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesine 'genelge' olarak gönderen Hatay Valisi Mustafa Masatlı, kaçak yapılaşmanın önlenmesini istedi. Genelgenin, yasa ve yönetmeliklerin uygulanmasında yol göstermek, herhangi bir konuda aydınlatmak, dikkat çekmek üzere ilgililere gönderilen yazıyı kapsadığı biliniyor.

Hatay Valisi Masatlı imzasıyla gönderilen yazıda şunlara yer veriliyor: "Bilindiği üzere 3194 sayılı İmar Kanunun 32. maddesinde 'Bu kanun hükümlerine göre; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine veya ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılarda projelerine ve ilgili mevzuatına aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur.' ile 775 sayılı Gecekondu Kanunun 18. maddesinde 'Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın, belediye veya devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır.' hükümleri yer almaktadır.
Valiliğimizce yapılan rutin denetimlerde, ilimiz genelinde kaçak yapılaşmaların devam ettiği görülmüş olup, belediye başkanlığınızca 3194 sayılı İmar Kanunu, 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu kapsamında gerekli denetimlerin yapılarak kaçak yapılaşmaların önlenmesi hususunda; Gereğini rica ederim."

Karara destek açıklamaları

İskenderun'da yaşayan mimar Ercüment Kimyon, deprem bahane edilerek 3194 ve 775 sayılı yasalara aykırı yapının yapılamayacağını belirtti ve valilik talimatını destekledi. Kimyon, sosyal iletişim sitesinden yaptığı 10 maddelik  paylaşımda şunlara yer verdi: “Hatay'da deprem sonrası artan kaçak yapılaşmanın öncesinde bilinmesi gerekenler. Depremzedelere bu konuda HBB tarafındanda onaylanmış ruhsatsız geçici yapılanma koşulları belirlenmiştir. Geçici yapılanma koşullarından sadece orta hasarı ve ağır hasarlı yapısı olanlar yararlanabilir. Hasarsız ve hafif hasarlı olanlar yararlanamaz. Depremi ajite ederek kaçak yapı yapılamaz. Depremi bahane ederek 3194 ve 775 sayılı yasalara aykırı yapılamaz. Bu nedenle valilik talimatı doğrudur. Belediyeler siyaset ve rant  hesabı yapıyorlar. Belediye bazı yapılara kaçak inşat cezası yazıyor. Belediyeler yasak savıp para cezası tahsil ediyor, ancak yıkım işlemlerini gerçekleştirmiyor. Yıkım işini yeterli elemanım yok diyor. Belediyenin bu tür uygulaması caydıcı olmuyor. Yıkım olmayacağını bilen imar rantı yüksek olan yetilerde kaçak yapı cezasımı ödemeye hazırlar. Adı kim olursa olsun yasalara ve mevzuata uymak gerekiyor. Deprem sonrası mağdur olmayanları cesaretlendiren yadaya uymayanlar mutlaka sorgulanmalı ve yargılanmalıdır.Hukuk karşında eşitlik ilkesi aşılmamalıdır.”

İskenderun'da oturan inşaat mühendisi Mehmet Kesik ise sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda, "Valilik tarafından belediyelere gönderilen genelgenin anlamı şudur: Bu genelge; 6 şubat depreminde yaşadığı evi orta ve ağır hasarlı olanların geçici barınma için kendi arsalarına yaptığı ve Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen kriterler dışında kalan  kaçak yapıların yıkılmasının gerektiğini, Oturdukları evleri hasarsız olanların depremi fırsat bilerek imarsız, yeşil alanlar kıyı kenar çizgisi içinde ve hazine arsalarına geçici barınmanın ötesinde adeta villa konduran yüzsüzlerin yaptığı konutların yıkılmasını anlatmaktadır. Tüm belediyeler geçici barınma şartlarını sağlamayan tüm kaçak yapıları şehrimizin geleceğini düşünerek yıkmalıdır" ifadesine yer verdi. Madenli Yat Limanı yakınlarında denize sıfır noktada yapılan villanın fotoğrafını da paylaşan Kesik, "Resimdeki 'villa' yıkılacak olanlara bariz örnektir. Arsuz Belediyesi örnek teşkil etmesi açısından bu yapıyı yıkarak başlamalıdır" değerlendirmesini yaptı.


Anahtar Kelimeler: Valilikten 'kaçak ' genelgesi

İki ayrı plan da iptal edildi

"Bölgede her şey baskılanmış durumda"

Depremzedeye 'borçlanma yapın' duyurusu

Gastronomievi'nde 400 çeşit yemekle

Kaşıkçı'dan tek soruluk önerge

720 taksiciye HBB desteği

CHP'li Özçağdaş'tan 'eğitim ziyareti'

Yolbulan Metal grevi 49. gününde

Merkez Bankası, Numune'ye taşınacak

Orman yangını 16 saatte kontrol altına alındı

Başkan Dönmez: Cebike bölgesi 'yeni İskenderun olacak'

İşverenden yeni teklif yok

Instagram'a erişim engeli

Mali müşavirler, Ankara'da miting düzenledi: Muhasebe mesleği büyük tehdit altında

Deniz kentinde tuvalet ve duş sorunu

  • BIST 100

    9774,49%0,17
  • DOLAR

    34,07% 0,02
  • EURO

    37,90% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2800,85% -0,06
  • Ç. ALTIN

    4589,57% 0,00