Verginin 30´da 1´i yatırıma

Verginin 30´da 1´i yatırıma

Hatay´ın iki milletvekili, parlamentoda ayrı ayrı yaptığı gündem dışı konuşmada, yörenin ekonomik sorunlarını dile getirdi.

Akın Bodur/İskenderun

Hatay´dan toplanan verginin 30´da 1´i kadar kamu yatırımı yapıldığını savunan Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM Genel Kurulu´nda yaptığı konuşmada, Suriye krizi nedeniyle Hatay´ın yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunları anlatırken, Hatay Milletvekili Serkan Topal da iktidarın Hatay halkının sesini duymasını istedi.

'İktidar, Hatay halkının sesini duymalı'
Hatay Milletvekili Serkan Topal, iktidarın Hatay halkının sesini duymasını istedi. TBMM Genel Kurulunda söz alarak konuşan milletvekili Topal, 'Hatay´da esnaf kepenk kapatıyor. Hatay´da esnaf kredisini ödeyemiyor, çiftçimiz gübresini alamıyor, faturalarını ödeyemiyor. Hatay´da işsizlik yüzde 40´ı buldu, Suriyeliler yüzünden. Hatay´a lütfen yatırım yapın. İktidar Hatay´a bir baksın. Hatay halkının artık günahına girmeyin. İktidara bir kez daha sesleniyorum, Hatay halkının sesini duyun, Hatay´a yatırım yapın, Hatay´da işsizlik çoğaldı, çoğaldı, çoğaldı!' dedi.

'Hatay, takipteki alacakları bakımından 3. sırada'
19 yıllık AKP iktidarının Hatay´da yapılmaması gereken ne kadar yanlış varsa yaptığını, ihtiyaç duyulan ne varsa onları da yapmadığını savunan milletvekili Güzelmansur, bu durumun Hatay´ı ekonomik olarak gerilettiğini belirtti. Hatay´ın takipteki alacaklar, konkordato ilanları ve gayri safi yurt içi hasıla düşüşünde 81 il arasında en üst sıralarda olduğunu belirten milletvekili Güzelmansur, şunları söyledi: 'İktidarın Hatay´a 20 yıldır üvey evlat muamelesi yapması takipteki alacakları bakımından Hatay´ı 81 il içerisinde kaçıncı yaptı biliyor musunuz? 3. il yaptı. İktidarın Hatay´ın gelir kapılarını bir bir kapatması Hatay´ı Türkiye´de kişi başına gayrisafi millî hasılası en çok düşen 8. il yaptı. 2011´de Hatay´da kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hâsıla 7.200 dolardı, 2019´da bu rakam 5.617 dolara düştü yani 1.585 dolar azaldı. İktidarın şehre aymazlığı Hatay´ı en fazla konkordato ilan eden 9. il, bereketli Amik Ovası´nı da icradan tarım arazi satışında 16. yaptı. İktidarın kavgacı dış politikası, Hatay´ın nakliye sektörü, ihracatı ve tarımında dramatik düşüşlere neden oldu. Kavgacı dış politika, Hatay´ın tır filosunu yüzde 38 eritti. 2011 Suriye krizi öncesinde Hatay´da yaklaşık 14 bin tır varken 14 Orta Doğu ülkesine açılan sınır kapılarımız kapanınca bu sayı 8.700´e düştü. Bu politika Orta Doğu´ya ihracatımızı da azalttı. 2012´de Hatay´ın Orta Doğu´ya ihracatı 1 milyar 111 milyon dolardı, 2020´de 848 milyon dolara düştü. İktidarın üreteni değil rantçıyı sevmesi yüzünden Hatay´da kayıtlı çiftçi sayısı yüzde 72 azaldı. 2011 yılında Hatay´daki kayıtlı çiftçi sayısı 35 binken bu sayı ne yazık ki Haziran 2021´de 10 bine indi. İktidarın Hatay´a ayırdığı kamu yatırım ödeneği, Hatay´dan toplanan verginin 30´da 1´ine anca geliyor. İktidar, 2020´de 12,5 milyar lira vergi ödeyen Hatay´a ayırdığı kamu yatırım ödeneğinin 408 milyon lira. Yani, 30 lira vergi toplanıyor, Hatay´a sadece 1 lirası harcanıyor. Bu mu adaletiniz? İktidar Hatay´ın eğitimine yatırım yapmadı, bu yüzden derslik başına düşen en fazla öğrenci sıralamasında Hatay 3´üncü sırada; sınıfların yarısı Türk, yarısı Suriyeli öğrenci. Bu mudur eğitim anlayışınız? İktidarın Hatay turizmine yatırım yapmaması, üstüne bir de on yıldır savaşın gölgesinde yaşamaya mahkûm etmesi Hatay´a gelen yabancı turist sayısını yüzde 90 azalttı. Hatay´da sulama projelerine de yatırım yapılmadı. ‘Reyhanlı Barajı´nı 5/5/2015´te açacağız´ dediler, 2021´e geldik; soruyorum Reyhanlı Barajı´ndan bir metrekare tarlasını sulayan bir çiftçimiz var mı? Gönen Çayı, Büyük Karaçay Barajı Projelerinde milim ilerleme yok. Bu aymazlık nedendir? İktidar Hatay´da sağlığa da yatırım yapmadı. 2012 yılında Sağlık Bakanlığına bağlı 10 hastane vardı, aradan dokuz yıl geçti bugün 11 hastane var. 2011´den bu yanan 550 bin Suriyeli göçüyle birlikte Hatay nüfusu 730 bin arttı. İktidarın kamu hastanelerinde artırdığı yatak sayısı ne kadar biliyor musunuz? 1.032. Bu, vefasızlık değil mi?
Hatay´ı 20 yıldır görmezden gelen iktidar, bu kadim şehre yol da yapmadı. İşte bu yüzden Hatay ölümlü kaza sayısında 81 il içerisinde 10. sırada. 25 bin kilometre bölünmüş yol yapmakla övünen iktidar Hatay´da yirmi yıldır 38 kilometrelik bir yolu bitiremedi. Dünyanın üçüncü büyük organizasyonu olan EXPO 2021´e ev sahipliği yapacak Hatay´a iktidar bir kuruş dahi katkı vermedi. Bu, haksızlık değil de nedir?”

 



Erzin OSB'de 'yol ve altyapı temeli' atıldı

43 yabancı 'kaçak kişi' sınır dışı

Polisten üç mahallede 'asayiş toplantısı'

Zeytinyağı fabrikalarına denetim sürüyor

Medeniyetler korosundan konser hazırlığı

İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

Yükleniyor

  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01