Hatay Tabipler Odası, İl Pandemi Kurulunda yok
Akın Bodur/İskenderun
Koronavirüs salgını kapsamında önceki gün ülkenin tüm kentlerinde eş zamanlı olarak maske denetimi ve farkındalık çalışması yapılırken, salgında hasta sayısının arttığı ve yurttaşların hijyen, mesafe ve maske kullanımına dikkat etmesi istendi. Yörede ise koronavirüs hasta sayısı artıyor. Hatay Büyukşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İhsan Çakar da hastalığa yakalananlar arasında yer aldı. Çakar´ın tedavisinin İskenderun Devlet Hastanesinde sürdüğü öğrenildi. Geçtiğimiz günlerde Covid-19 testinin pozitif çıkması üzerine Antakya´daki Hatay Devlet Hastanesinde tedaviye alınan Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi ise iyileşti ve taburcu oldu. Şanverdi´ye yapılan son testin negatif çıktığı öğrenildi. Milletvekili Şanverdi, 14 gün de evde izole edilecek.
Kurullarda hekimler odası ve sendikalar kurulda yok
Hatay İl Hıfzısıhha Kurulunun 30 Temmuz 2020 gün ve 2020/78 nolu kararla, ´Hatay genelinde tüm alanlarda maske takma zorunluluğu´ getirirken, Hatay İl Pandemi Kurulunda Hatay Tabip Odası ile sağlık üzerine faaliyet gösteren sendikaların olmadığı öğrenildi. Türkiye´nin birçok yerinde tabipler odası ve sağlık üzerine faaliyet gösteren meslek kuruluşları pandemi kurullarında görev yaptığı biliniyor. İskenderun´da da İlçe Hıfzısıhha Kurulunda tek hekim olarak sağlık müdürü yer alıyor.
HTO: Gevşetilen önlemler yeniden düzenlenmeli
Geçen Aralık ayında Çin´in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip corona virüsün (SARS CoV-2) meydana getirdiği Covit-19 hastalığı korku yaratmaya devam ettiğini ifade eden Hatay Tabip Odası yönetimi, dünyada onaylı vaka sayısının 18 milyonu geçtiğini ve bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısının ise 700 bin dolayında olduğunu belirtti. Oda yönetimi, açıklamasında şunlara yer verdi: 'Ülkemizde şu ana kadar bildirilen vaka sayısı ise 234. bincivarında iken, 5 binin üzerinde vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. Dünya genelinde normalleşme sürecine geçilmeye başlanması ile beraber vaka sayılarında ciddi artış görülmektedir. Bu durum karşısında pek çok ülke normalleşmeyi yeniden askıya almakta, önlemleri sıkılaştırmaktadır. Ülkemizde ise Haziran ayında geçilen normalleşme sürecinin başında vaka sayıları bir miktar düşse de şu an geldiğimiz noktada pek çok ilde tehlike çanları çalmaya başladı. Hal böyle iken kuralların gevşetilmesi, faturanın yalnız mesafe-maske kuralına uymayan vatandaşa çıkartılmaya çalışılması kabul edilebilir bir durum değildir. Bayramda, özellikle sahil kesimlerinde görülen kalabalık tablonun faturası ise ne yazık ki önümüzdeki günlerde çıkacak gibi görünmektedir. Artık yalnız büyük şehirlerde değil tüm illerimizde ve tabii ki Hatay´da da vaka sayılarında artış söz konusudur. Her gün ezberlediğimiz aynı rakamların gösterilmesiyle insanlarda artık güven duygusu yitirildiğinden bakanlık tarafından acilen il ve ilçe bazında yaşlara göre vaka sayıları açıklanmalıdır. Pandemiyle hep beraber mücadelede başarılı olabilmek için taraflar karşılıklı işbirliği yapmalıdır. Ekonomik kaygılar nedeniyle gevşetilen önlemler yeniden düzenlenmelidir. Önceliğin sağlık ve insan yaşamı olduğu unutulmamalı, toplum sağlığı açısından sağlık il müdürlükleri tabip odalarıyla dayanışma içinde olmalıdır. Vatandaşlar da gereken maske, hijyen, mesafe tedbirlerine ilk günkü ciddiyetle uymalıdır. Okulların açılması, influenza sezonunun başlaması ile birlikte hastanelerin yeniden dolacağı aşikardır. Bu nedenle vatandaşı panik havasına sürüklemeden alınacak idari önlemler ve yürütülecek şeffaf politikalarla ikinci dalganın yaşanmasına engel olunmalıdır.'
Sağlık Bakanlığı: Koşarken maske takmayın
Hatay İl Hıfzısıhha Kurulu, 30 Temmuz 2020 tarihli kararıyla 'İlimiz genelinde tüm alanlarda maske takma zorunluluğu getirilmesine' karar vermesi üzerine, İskenderun´da sahilde, açık havada ve deniz kıyısında bireysel olarak koşu, yürüyüş, bisiklet sporu yapanların maske takması gerektiği açıklanmıştı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri ile birçok hekim, koronavirüse karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için insanları hareketli bir yaşam ve spor yapmaya davet ederken, spor yaparken temponun yükselmesinin kalbin çalışmasını en az yüzde 30 oranında daha yüksek tempoyla çalışmasını getirdiğini, maske kullanımının da kalp krizini tetiklemesi nedeniyle riskli olduğunu açıkladığı biliniyor. Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu´nun 17 Temmuz 2020 tarihli Covıd-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinin 'Yürüme alanlarında alınması gereken önlemler' maddesi, koşu yapanların maske takmamasını öngörüyor. İskenderun´da saat 05.00 ile 08.00 arasında, iki buçuk kilometrelik sahil şeridinde 120-200 arasındaki kişi açık havada spor yaparken, spor yapan sayısının hafta içi ve hafta sonlarına göre değiştiği biliniyor. İskenderun sahilinde spor yapanların büyük çoğunluğu sporu bireysel olarak tek başına yaparken, az bir oranı ise eşleriyle birlikte spor yapıyor.
'Ancak yeni normal hayatı kurallar çerçevesinde yürütmemiz lazım'
Hatay Valisi Rahmi Doğan, koranavirüs tedbirleri kapsamında önceki gün 81 ilde eş zamanlı olarak ´Sağlık için, hepimiz için denetim´ sloganıyla düzenlenen denetimde Antakya´da esnaf ziyaretinde bulundu. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, vali Doğan, koronavirüs tedbirleri kapsamındaki açıklamasında şu değerlendirmeyi yaptı: “Mart ayının başından bu yana ülkemizin genelinde olduğu gibi ilde de korona virüsle mücadele ediyoruz. Bakanlıklarımızın belirlemiş olduğu çerçevede ide de tüm tedbirler uygulanmaktadır. Ancak zaman zaman birtakım sorunlar yaşamıyor değiliz. Bugün Türkiye genelinde İçişleri Bakanlığının önderliğinde yapılan bir uygulama var. Özellikle maske ve mesafe konusunda vatandaşları uyarmak, hatırlatmak ve bir farkındalık uyandırma anlamında tüm valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, esnaf odaları, tüm kamu kurum, kuruluşların müdür ve personelleri ile birlikte etrafımızdaki vatandaşlara maske ve mesafe hususunda tekrar bir hatırlatma yapma ve farkındalık oluşturma konusunda bir girişimde bulunuyoruz. Tüm vatandaşlarımıza çağrımız; virüsle mücadelede en önemli kural maske, mesafe ve temizliktir. Kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığı için tedbirlere harfiyen uymak gerekmektedir. Şu anda yürütülen mücadelenin bilinen tek yöntemi bu. Aşı bulunmadığı müddetçe maske ve mesafeyi kuramadığımız zaman sıkıntı yaşayacağımızı aşikâr. Bu konuda herkes kendi tedbirini ve etrafındakilere de bu konuda bir hatırlatma yapmayı vazife olarak görmesi gerekmektedir. Bugün bunu yapmak üzere ildeki esnaflara, vatandaşlara farkındalık oluşturmak için böyle bir girişimde bulunuyoruz. Umarım en kısa süre içerisinde tüm dünya bu virüs illetinden kurtulmuş olur ve normal hayatımıza döneriz. Ancak yeni normal dediğimiz bu hayatı da belirlenen kurallar çerçevesinde yürütmemiz lazım. Aksi takdirde ekonomik, sosyal ve kültürel olarak birtakım sıkıntılarla karşılaşmak durumunda kalabiliriz. Bunu aşabilme anlamında da belirlenen bu tedbirlere riayet edelim. Her şeyden önce maske, mesafe ve hijyen diyoruz. Tüm vatandaşlarımızdan bu konuda alınan tedbirlere uymalarını istiyoruz. Bugünden itibaren inşallah bu ikazlarımız ve hatırlatmalarımız devam edecek. Ben inanıyorum ki tüm Hataylı hemşirelerimiz bu belirlenen kurallara riayet edecektir. Herkesi saygıyla selamlıyorum' dedi. Vali Doğan´ın da bulunduğu denetime vali yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Hatay İl Jandarma Komutanvekili Albay Ufuk Bilgen, Hatay İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, HESOB Başkanı A. Kadir Teksöz ve kurum müdürleri de eşlik etti.
Samandağ´da yapılan denetime kaymakam Murat Kütük, belediye başkanı Refik Eryılmaz, Samandağ İlçe Sağlık Müdürü Dr. Şafak Miçooğulları, emniyet müdürü Asuman Karacık da katıldı. Denetimlerde açıklama yapan kaymakamı Kütük, 'İl genelinde maskesiz dışarı çıkmak yasaklandı. Bundan sonra cezai işlem uygulanacak. Vatandaşların herhangi bir cezai işlemle karşı karşıya kalmamaları için maskelerinin yanında bulundurmaları değil ağızlarında takılı olması gerekiyor. Hastalık ciddi boyutlara ulaşmadan buna bir önlem almazsak daha ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalmamak için bütün vatandaşlarımızı maskelerini takmaya davet ediyoruz. Ceza yazmak hoşumuza gitmiyor ancak maskesiz olursa da ceza yazmaktan kaçınmayacağız' değerlendirmesini yaptı.
Hatay Büyükşehir Belediyesi ekipleri ise toplu taşıma hizmeti veren otobüs, minibüs ve taksilerde denetim ve kontrol gerçekleştirdi. Şoförler ve yolcuların maske takıp takmadığını, araçlarda havalandırma sisteminin çalışıp çalışmadığını denetleyen zabıta ekipleri, vatandaşları sosyal mesafe kuralarına uymaları konusunda da uyardı.
Antakya Kaymakamlığı, normalleşme süreci kapsamında açılmasına izin verilen iş yerlerinde Covid-19 hastalığının yayılma hızını azaltmak amacıyla, sosyal mesafe ve maske kullanım zorunluluğunun denetlenmesi için oluşturulan komisyona kenttin Saraykent, Emek, Altınçay ve Kanatlı mahallelerinde denetimde bulundu. Denetim komisyonunda bulunan Antakya Belediyesi, 'Normalleşme sürecinde, korona virüsün yayılma ve bulaşma hızının azaltılması hususunda Antakya Kaymakamlığı bünyesinde Covid-19 Denetim Komisyonu oluşturuldu. Bu komisyonda görevli olan belediyemiz ekipleri, restoran, cafe, pastane, kahvehane, dernekler, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna, spa merkezi gibi işletmelerde sosyal mesafeye uyulması ve maske kullanım zorunluluğu konusunda denetimlerine devam ediliyor' açıklamasını yaptı.
Kanserliler, koronavirüse karşı korunmalı
Dr. Ezgi Oymak, koronavirüs salgınında, kanser hastalarına salgına karşı öneride bulundu. İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesi´nin Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Ezgi Oymak, enfeksiyondan en fazla etkilenen hasta grubunun kanser hastaları olduğunu belirtti ve hastaların kendilerini salgına karşı daha fazla koruması gerektiği uyarısında bulundu. Dr. Oymak, “Yapılan araştırmalarda, koronavirüs hastalarının yüzde 18´inde, kanser veya kanser öyküsü kaydedildi. Analizler, kanser hastalarının şiddetli olaylar bakımından, kanserli olmayan hastalara oranla daha yüksek risk altında olduğunu ve kanser hastalarında kötüleşmenin kanserli olmayanlara göre daha hızlı olduğu görülüyor. Son bir ayda kemoterapi almış veya ameliyat olmuş hastalarda klinik açıdan, tedavi almamış olanlara göre risk yüzde 75 daha fazladır. Bu nedenle, kanser olan hastaların kendilerini salgına karşı korumaları; el hijyenine dikkat etmeleri, sosyal mesafe kurallarına uymaları, gerekmediği sürece dışarı çıkmamaları ve maske kullanmaları gerekmekte' açıklamasını yaptı.
İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Gökpınar da, grip, nezle ve koronavirüs hastalığının sıkça birbirine karıştırıldığını ifade etti ve şu değerlendirmede bulundu: 'Nezle; burun akıntısıyla başlayarak, halsizlik yaratır. Grip; baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas ağrılarıyla birlikte, yüksek ateş görülen üst solunum yolu enfeksiyonudur. İnsandan insana bulaşan ve hızla ilerleyen koronavirüs enfeksiyonunda; yüksek ateş, geçmeyen kuru öksürük, koku ve tat almada sıkıntı yaşama, nefes almada güçlük görülmektedir. 14 gün kuluçka süresi olan bu hastalık, genellikle ağır seyretmektedir. Bu tür şikâyetleri yaşayanların mutlaka bir sağlık kurumuna başvurması gereklidir. Koronavirüsten korunmak için kalabalık ortamlardan uzak durulmalı, maske kullanımına özen gösterilmeli, hijyene dikkat edilmeli ve sosyal mesafe kurallarına uyulmalıdır. Kurallara uyarak, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önleyebiliriz.'
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55