Yanan 400 hektar orman sürecine önerge 

Yanan 400 hektar orman sürecine önerge 

Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Hatay'da Ekim 2020'de meydana gelen ve yaklaşık 400 hektar ormanlık alanın yandığı olayı önergeyle parlamentoya taşıdı ve sürecin hangi aşamada olduğunu sordu.

İskenderun/SES
Millitvekili Oruç, Belen'in Sarımazı Mahallesi kırsalındaki ormanlık alanda 9 Ekim 2020 tarihinde sabah saatlerinde başlayan ve yayılmasıyla iki gün içinde kontrol altına alınabilinen yangına ilişkin verdiği önergesinde, "Kuvvetli rüzgar nedeni ile yangına müdahalede zorlanılmış ve yangın kısa sürede çevreye ciddi şekilde yayılmış, yerleşim yerlerini etkilemişti. Arsuz ve İskenderun ilçelerine sıçrayan yangının sosyal medyaya yansıyan görüntüleri nedeni ile tüm ülkenin adeta yüreği yanmış, farklı yerlerde sıçramaya mahal vermeyecek şekilde çıkan yangınların nedeni üzerinden ciddi şüpheler ve iddialar oluşmuştu. Hataylılar bölgenin ranta açılmak istenmesi endişelerini dile getirmişti. Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'Hatay’daki orman yangınının 300-400 hektarlık bir alanı kapsadığını belirtmiş, yangının çıkış nedeni ile ilgili olarak valilik tarafından çalışmaların yürütüldüğü ve ilk olarak 4 şüphelinin gözaltına alındığı, ikisinin savcı tarafından serbest bırakıldığı ve 2 yeni şüpheli hakkında daha işlem yapılacağı bilgisini vermişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise '…dünden itibaren Türkiye genelinde yangının terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği hususunda bir yaygın kanaat söz konusu. Tabii bizim bu konudaki tahkikatımız devam ediyor'  açıklamasında bulunmuştu. Hatay Valiliği de yangın hakkında 10 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, 'Yangında sabotaj ihtimaliyle ilgili gözaltına alınan şahıslar olup konuyla ilgili soruşturma devam etmektedir. Henüz sabotaj ile ilgili kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır' ifadelerine yer vermişti" ifadesine yer verdi. 
TBMM Başkanlığına verdiği, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "O dönem gözaltına alındığı bilgisi verilen şahıslarla ilgili hukuki süreç hangi aşamadadır? Yangınla ilgili başka gözaltına alınan olmuş mudur? Olduysa dava süreçleri hangi aşamadadır? Yangının çıkış nedeni kesin olarak belirlenebilmiş midir? Yangına sebep olduğu iddiası ile elektrik dağıtım şirketlerine açılan tazminat davası olduğu iddiası doğru mudur? Yangın alanları ve çevresinde hangi maden ruhsatları vardır?Anayasa’nın 169. maddesinde 'yanan orman alanı yeniden orman haline getirilir' hükmü gereğince yangının olduğu alanda bugüne kadar ağaçlandırma çalışması yapılmış mıdır?"


                         



Mahkeme 'keşif istedi'

Hatay'ın yeniden yapılanması masaya yatırıldı

Bakanlıkta Suriye'deki Aleviler görüşüldü

Antakya'da kuş gribi

Ekmek 12,5 lira

MCG Tower davası 25 Haziran'a ertelendi

Meclis, 'fahri hemşerilik' vermedi

Bakanlar 6 Şubat anmasındaydı

Mehmet Tekin anıldı

Psikososyal destek merkezi Karaağaç'ta açıldı

SHD: Önlenebilir her ölüm sosyal cinayettir

Özel'le vali polemiği

Özel, 'sandık' istedi

Hatayspor, kaptan Erce'yle yolunu ayırdı

Yıkılan hastanede ölen 91 kişi anıldı

Sağlık çalışanları anıldı

Asi Nehri'ne karanfil bırakıldı

"Depremde acıların üssü Hatay oldu"

Ağıt ve türkülerle anıldılar

İskenderun'da anma Atatürk Anıtı'nda

Acının 2. yılında...

"Depremde hasar nedenleri" konferansı

İHD'den deprem hak ihlalleri raporu

Vali Masatlı; “2 yılda imkansız işler başardık”

Milletvekili Yayman: Depremin merkezi Hatay oldu

Babacan: Hatay’da bir dokunuyorsunuz bin ah işitiyorsunuz

Hatay en ağır yıkımı yaşadı

Yayladağı kapısı ticarete açılabilecek

Konteyner çarşı taşınacak

Hayalleri kitapla büyütecekler

Yükleniyor

  • BIST 100

    9381,32%-1,09
  • DOLAR

    38,01% 0,27
  • EURO

    41,89% -0,34
  • GRAM ALTIN

    3769,10% -0,72
  • Ç. ALTIN

    6179,57% 0,26