Sadet Berkyürek/İskenderun
Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU), İskenderun, Belen ve Arsuz´un ormanlık alanında çıkan ve yerleşim bölgelerine ulaşması üzerine birçok ev ve işyerinin de etkilendiği yangın felaketinin ardından yaralarını sarmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Belen´in Fatih Mahallesi´ndeki Petek Sitesi yöresinde yangın sonrasında altyapıda oluşan büyük çapta hasarın ortadan kaldırılması için, HATSU ekiplerinin zarar gören altyapıyı yenilemek için çalışma yaptığı belirtildi. Belen´de yapılan çalışma hakkında yapılan HATSU açıklamasında, 'Petek Sitesi sakinlerinin altyapı ihtiyacını karşılamak adına yanan kanalizasyon boruları yerine 200´lük koruge borular ile toplamda 300 metrelik yeni hat döşenerek bölgedeki altyapı sorunun giderildi' ifadesine yer verildi.
Orman yanınına müdahale için yol açıldı
Öte yandan Dörtyol kırsalında çıkan orman yangını söndürüldü. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Dörtyol kırsalının Çat mevkiinde çıkan orman yanınına havadan 1 helikopter, karadan ise 15 arazöz, 5 su tankı ve 1 dozer ile müdahale edildi. Yangına ulaşmak ve söndürmek amacıyla alanda yol açma çalışması yapıldığını belirten Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri, 2 hektar orman örtüsünün yandığını belirtti.
30 bin ağaçlık hatıra ormanı
Hatay´daki ağır hasara sebep olan yangının kontrol altına alınmasının ardından fidan bağışı çalışmaları da başladı. Orman yangınlarının ardından Türkiye´nin dört bir tarafından yapılan fidan bağışı seferberliğine bir destek de Emin Grup YK üyelerinden geldi. Büyük hasara neden olan yangın sonrasında tahrip olan ormanlık alanların yeniden yeşillendirilmesi için Emin Grup Yönetim Kurulu üyeleri ve Eminevim, kuruluşunun 30. yılı dolayısıyla Hatay´a 30 bin fidan bağışında bulunarak kentte A. Emin Üstün adına bir hatıra ormanı oluşturacak.
Yükseliş´ten 1962 fidanl
Arsuz yöresinde özel eğitim veren Yükseliş Koleji de, 1962 fidan bağışı yapacağını duyurdu. Okulun genel müdürü Aykut Davut Öktem, Belen, Arsuz ve İskenderun´da ormanlık alanları, yaşam alanlarını kullanılamaz hale getiren yangının ardından sorumluluk aldıklarını belirtti ve bölgede başlayan fidan dikme kampanyasına Yükseliş Koleji´nin kuruluş tarihinin 1962 olması nedeniyle kampanyaya 1.962 fidanla katkı vereceklerini duyurdu.
'Yangınları çıkaranları açıklamak devletin görevi'
Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Hatay´da çıkan orman yangınlarının üzerinden 11 gün geçmesine rağmen hiçbir resmi açıklama yapılmamasını eleştirerek, sabotaj olduğunu düşündükleri yangının sorumlularının bulunup cezalandırılmasını istedi. Twitter hesabından açıklamalarda bulunan milletvekili Şahin, geçen hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülen 30/11/2018 tarih 10/583 esas nolu ‘Orman yolları ve yangın emniyet yollarının durumunun incelenerek bu konuda alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi´ için meclis araştırma komisyonu kurulması için verdiği önergesinin AKP ve MHP´li milletvekillerinin oylalarıyla reddedildiğini anımsattı ve vatandaştan gelen tepkiler üzerine AKP ve MHP milletvekillerinin kara propaganda yaptığını savundu. Hazırladığı önergenin, 24 CHP milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına verdiklerini söyleyen Şahin, 'Çevre katliamlarının, rantçı şirketlerin araştırılması için verilen onlarca önergeyi reddetme gerekçeleri nedir? Kimlerin ya da nelerin o komisyonlarda ortaya çıkmasından korkuyorlar. Ormanları yakarak ranta açan, her yangın sonrası yanan alanları ağaçlandıracaklarını söyleyen ancak tek bir ağaç dahi dikmeyen AKP ve ittifak ortağı MHP, bizlere çocuklarımızdan emanet olan ve gelecek nesillere miras kalacak ormanlarımızın korunması için gaflete düşmüştür. Bu gafleti de komik ve zekalarımızla dalga geçen açıklamalarla örtmeye, gündemi değiştirmeye çalışmaktadır. Madem sırf muhalefet öneriyor diye reddettiniz hemen, siz aynı önergeyi TBMM´ye sunun. İktidar-muhalefet tüm vekiller ormanlarımız için bu komisyonu kurup gerekli araştırmaları yaparak milli mirasımız ormanlarımızı koruyalım. Böylece hırsları, rant sevdalarında vazgeçip bu millete hizmet etmiş olurlar' dedi. Şahin, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: 'Türkiye´deki bütün ormanlar yanmasın, gerekli tedbirler alınsın, daha fazla yangın yolu ise yangın yolu, daha fazla uçaksa daha fazla uçak, daha fazla yangın yol gözetleme kulesi ise yangın kulesi, personelse personel eğitimse eğitim olsun istedik. Orman yangınlarının zararı en aza insin, en kısa sürede sönsün diyoruz. Bunun için ne lazımsa TBMM´de kurulacak araştırma komisyonu araştırsın, devlet de bu önlemleri alsın diyoruz. AKP-MHP oylarıyla reddedilen önergemizin gerekçesi tam da budur. Asıl bu anlaşılamaz olan, tam bir akıl tutulması olan budur. FETÖ tarafından kandırılmayı huy edinenler vatandaşı da aynı yöntemle kandırma peşinde. Ancak halkımızın bu toplum mühendisliklerine artık karnı tok.'
Yangın sonrası 9 kişinin gözaltına alındığının kamuoyuna duyurulduğunu, kovuşturmanın tamamlanması gerektiğini ve faillerin bölücü hain terör örgütü mü, yoksa Suriye politikasınız sonucu ülkenin başına bela ettiği IŞİD mi olduğunu açıklamanın hükümetin görevi olduğunu ifade eden Hatay Milletvekili Şahin, olayın terör eylemi olarak açıklanması durumunda Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanuna göre zarar gören vatandaşların tüm zararının devlet tarafından karşılanması gerekliliğini, AKP hükümetinin böyle bir bütçe ayırmak istememesinden kaynaklı olarak hala açıklama yapılmadığını iddia etti. Şahin, 'Aradan 10 gün geçmesine rağmen çıkıp tek bir resmi açıklama yapılmadı. ´Bu bir terör eylemidir´ denmedi. Neden? Çünkü bunun bir terör eylemi olduğunu açıklanırsa Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanuna göre vatandaşların tüm zararının devlet tarafından karşılanması gerekliliğinin ortaya çıkması ve AKP hükümetinin böyle bir bütçe ayırmak istememesinden kaynaklıdır. Rant uğruna Hatay´da 75 bin dönümlük alanda maden arama sahası açılacak olması Hatay halkını tedirgin etmiş ve yangınların madencilik faaliyetleri için çıkarılmış olmasını akıllara getirdiyse de yangın alanları ile belirlenen 9 maden sahasının koordinatları birbirini tutmamaktadır. Bu nedenle bu olasılığı da hiç iddia etmedik' dedi.
Belen´de başlayan. Arsuz ve İskenderun´a sıçrayarak 15 ayrı noktada çıkan Hatay yangınlarının terör eylemi olduğu yönündeki iddiaların artmasına karşın yangının nedeninin açıklanmamasını eleştiren milletvekili Suzan Şahin, yazılı soru önergesi ile yangının çıkış nedenini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu´ya sordu. İlk tespitine göre yaklaşık 300 hektarlık ormanlık alan yanmış, 41 ev, 14 işyeri, 8 fabrika, 4 araç, 3 depo, 35 adet arı kovanı ile doğal yaşam alanları ciddi zarar gördüğünü belirten milletvekili Şahin, yangının çıkışına ilişkin 3 farklı iddiaya dikkat çekti. Şahin, önergesinde Soylu´dan şu soruların yanıtını istedi: 'Hatay´da çıkan yangınlarla ilgili iddialara ilişkin yürütülen soruşturma ne aşamadadır? Hatay´da 9 Ekim 2020´de başlayan ve 11 Ekim 2020´de kontrol altına alınan yangının hasar tespiti yapılmış mıdır? Yapılmış ise kaç hektar orman alanı, kaç ev, kaç iş yeri, kaç hektar tarım alanı ve kaç araç zarar görmüştür? Bu hasarlar sonrası kaç aile evsiz kalmış, kaç kişi yanan iş yerleri sonrası işsiz kalma riski ile karşı karşıya kalmıştır, kaç vatandaşımızın tarım alanı ve aracı yanmıştır? Hatay´da 9 Ekim 2020´de başlayan ve 11 Ekim 2020´de kontrol altına alınan yangının çıkış nedeni nedir? Hatay´da çıkan yangının terör eylemi olma olasılığı nedir? Bu yangın eğer bir terör eylemi ise yangından zarar gören vatandaşlarımızın zararları 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun gereğince ´terör mağduru´ kapsamında karşılanacak mıdır? Karşılanacak ise; bu mağduriyetlerin giderilmesi konusundaki tasarruflarınız ne olacaktır? Evi, iş yeri, tarım alanı, araçları yanan vatandaşlara maddi destek verilecek midir? İş yerleri yandığı için işsiz kalan iş veren ve işçilere maddi destek verilecek midir? Bu kişilere istihdam sağlanacak mıdır? Bu işsiz kalan işçiler dışında işten çıkarılmayan ancak işyerlerinin yeniden faaliyete geçinceye kadar ki dönemde işçilerin maaş ve sigorta primleri için işverene maddi destek sağlanacak mıdır?'
Hatay´a Orman Bölge Müdürlüğü
Üç ilçeyi etkileyen yangın sonrası Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay´a Orman Bölge Müdürlüğü kurulması talimatını verdi. Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Bakan Pakdemirli´nin, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey´e kuruluş için talimat verdiğini duyurdu. Yayman, 'Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli beyle TBMM´de bir araya gelip Hatay´daki yanan alanların ağaçlandırılması hakkında konuştuk. Kıymetli Bakanımızın, Orman Genel Müdürlüğünün Bekir beye talimatıyla Hatay Orman Bölge Müdürlüğü kuruluyor. Hatay´ımıza hayırlı uğurlu olsun' açıklamasını yaptı. AKP Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu da, yangın mahallinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´ye refakat ederken milletvekilleriyle birlikte Hatay´a Orman Bölge Müdürlüğü kurulmasını talep ettiklerini belirterek, olumlu sonuçlanmasının, ´birlikten kuvvet doğar´ sözünün teyidi olduğunu ifade etti.