Tarih: 14.05.2018 10:43

Yanlış ve gereksiz ilaç uyarısı!

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun/SES


Sağlık Bakanlığı Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanlığının çalışma programı kapsamında Hatay´da da bir dizi çalışma yürütüldüğünü bildiren İl Sağlık Müdürü Yılmaz, konuya yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, ilaçların yüzde 50′sinden fazlasının uygun olmayan şekilde reçetelendiği, temin edildiği veya satıldığını, tüm hastaların yarısının da ilaçlarını doğru şekilde kullanılmadığına dikkat çekti. Yılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) çalışmaları başlatılmıştır.”

Hastalıklar tekrarlar ya da uzar!
Akılcı olmayan ilaç kullanımının hastaların tedaviye uyumluluğunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olduğunu da vurgulayan Dr. Yılmaz, bir endikasyon için uygun ilaç, etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmışsa akılcı olarak seçilebileceğini kaydetti.

Neler yapıldı?
Akıllı ilaç kullanımına yönelik Hatay İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık, Sağlık, İlaç ve Tıbbi Cihaz Başkanlığı Eczacılık Birimi tarafından bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla; 15 ilçe Sağlık Müdürlüğü, 11 Devlet hastanesi, 4 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 186 Aile Sağlığı Merkezi, 11 Özel hastane ve 2 Sağlıklı Yaşam Araçlarında afiş basımı ve dağıtımı gerçekleştirildiğini de aktaran Dr. Yılmaz, buna yönelik alan çalışmaları yürütüldüğünü bildirdi. Yılmaz, akılcı ilaç konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin artırılmasının hekim, eczacı, hemşire, diğer sağlık personeli, hasta/ hasta yakını, sektör, düzenleyici otorite, meslek örgütleri ve diğer (Medya, Akademi vb.) gruplar sorumluluk sahibi tarafların işbirliğiyle sağlanabileceğini ifade etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —