Antakya/SES
Alakuş, Hatay´ın bir savaş şehri olmadığını, ulusal ve uluslararası basında Hatay´ın fuarlar şehri olarak anılması gerektiğini vurguladı.
Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Antakya Belediyesi, Hatay İnşaatçılar ve Boyacılar Odası ile diğer ilgili kurum ve kuruluşların desteğiyle açılan, inşaat malzemeleri, dekorasyon ürünleri, bahçe dekorları ve yapı ekipmanlarından oluşan 51 firmanın katıldığı 4.Hatay Yapı İnşaat ve Gayrimenkul Fuarı, 15 Mart Pazar gününe kadar açık kalacak. Fuarı açılış programına Vali Doğan´ın yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Büyükelçi Serdar Cengiz, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, Hatay İnşaatçılar ve Boyacılar Odası Başkanı Mehmet Alakuş, İlçe Belediye Başkanları, ilgili kurum müdürleri, STK temsilcileri ve sektör firma temsilcileri katıldı.
Fuarın açılış konuşmasında Boyacılar Odası Başkanı Mehmet Alakuş, şunları ifade etti: “Hatay 4. Yapı, İnşaat ve Gayrimenkul Fuarı genel olarak üretici, tedarikçi ve tüketici firmaların bir araya gelmek suretiyle iş görüşmeleri yapmaları, piyasayı canlandırma hususunda faydalı olması amaçlanmaktadır. Bunun gibi organizasyonlarda birlik ve beraberliğin sağlam temeller de kurulmasının tanıtımının çok kıymetli buluyorum. Güzel Hatay´ımızın savaşla anılmak yerine inşaat ve akabinde kitap Fuarı´nın bu süreçte Hatay´da yapılmasının bizim için büyük bir fırsat.”
HBB Bemediye Başkanı Lütfü Savaş da bir fuar alanını kente kazandırma çabasında olduklarını söyledi. Savaş, “Çocuklarımıza ve torunlarımıza çok güzel bir ülke ve çok güzel bir şehir bırakma çabası içerisinde olacağız. Hatay´da 2017 yılında iki büyük hamla yaptık. Birincisi gastronomi şehri ilan edildik. İkincisi ise EXPO´yu şehrimize kazandırdık. Şu anda hem İskenderun hem de Antakya´da hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu ikisi şehrimiz için oldukça önemli. Biz bu gibi organizasyonları gerçekleştirebileceğimiz bir fuar alanını da şehrimize kazandırmak için çalışma gerçekleştiriyoruz. EXPO alanlarımızı yalnızca 6 aylık değil bu süre sonrasında da hem turizm, hem ticaret hem de eğitim amaçlı kullanabileceğiz” diye konuştu.
Vali Doğan, Hatay´ın tarımda, ticarette, sanayi, altyapı ve diğer sektörlerde de çalışıp ürettiğini ve ürettiklerini dünyanın dört bir tarafına ihraç ettiğini belirtti.
Fuarın açılış konuşmasında Hatay´ın en merkezi yerinde bulunan Vakıf İş Hanı´nın gelecekte yeşil alan olması gerektiğini göreve geldiği günden bugüne ifade ettiğini belirten Doğan, “O binayı yıkıp yerine yeni bir bina yaparsak bu bina bu şehre en az 50 yıl yıkma hakkı tanımaz. Bütün sektörler bir araya gelip buradaki bu sorunu birlikte çözmek durumundayız. Belediyeyle anlaşırsak buranın bir meydan olması hususunda bir çalışma yapabiliriz. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüşürüz, konuşuruz. Burası vakıf malıdır, özel mülkiyete tabiidir. Bu yerin bedelini takasla uzmanların belirlemiş olduğu rakamlar çerçevesinde uygun bir yer teklif edilirse ben bu işi çözebileceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin de, “Bu gibi fuarların sürekliliği ilimizin ekonomisi ilimize olan bakış açısı, tanıtımı ve markalaşması açısından önem arz etmektedir” dedi.
Vali Rahmi Doğan´da açılış törenindeki konuşmasında fuarın sektöre yararlı olması dileğinde bulundu, 2019 rakamlarıyla Hatay ekonomisinin aslında hiçte küçümsenemeyecek bir performans gösterdiğinine dikkat çekti. Dünyadaki küresel sorunlar nispeten çözüldüğünde, Türkiye´nin de Hatay´ın da çok ciddi bir atılım yapacağına inandığını sözlerine ekleyen Vali Doğan, “Bu fuarında verimli olacağına inanıyorum. Biraz önce ifade ettim süreklilik çok önemli bu işi sürekli yaparsak insanlar buranın bir fuar şehri olduğunu görürler” dedi.
Konuşmalarının ardından Vali Doğan ve beraberindeki heyet, açılış kurdelesi keserek fuar alanındaki stantları gezdi, firmalar tarafından stantlarda sergilenen ürün ve modelleri inceledi.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01