Hatay Milletvekili Güzelmansur, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanıtlamasını istediği önergesinde, bakanlığın belirlendiği rayiç bedellerin 15-20 katı ücret talep eden yapı denetim firmalarının ö
Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, yapı denetim firmalarının depremzede vatandaştan el altından aldığı fahiş ücretleri soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Güzelmansur, Hatay'da az ve orta hasarlı binaları güçlendirme prosedüründe önemli bir rol oynayan yapı denetim firmaları, depremzedelerin çaresizliğinden yararlanarak el altından 10-20 kata varan ücretler istediğini belirtti.
Yapı denetim firmalarının istediği hukuk dışı fahiş ücret taleplerini parlamento gündemine taşıyan milletvekili Güzelmansur, “Güçlendirme çalışmaları için onay vermesi gereken bazı yapı denetim firmaları maalesef ki depremzede insanımızın çaresizliğinden faydalanarak Bakanlık tarafından belirlenen rayiç bedellerin 10-20 katına varan ücretler talep etmektedirler. Talep edilen fahiş ücretleri ödeyemeyen depremzede insanlarımızın başvuruları ise randevu verilmeyerek, havuza atılarak bekletilmektedir. Bu durum ne hukuki ne insani ne de vicdanidir. Orta hasarlı konut sahibi depremzedeler Bakanlığın sıkı denetimlerle yapı denetim firmalarının fahiş ücret taleplerine el atmasını beklemektedir” değerlendirmesini yaptı.
Özhaseki'ye hangi soruları yöneltti?
Hatay Milletvekili Güzelmansur, TBMM Başkanlığına verdiği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde, yasa dışı, fatura dışı fahiş ücret isteyen yapı denetim firmaları hakkında ne tür işlem yapıldığını sordu.
Güzelmansur, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: “Hatay’da ve diğer deprem illerinde, orta hasarlı konut sayısı, her bir il için aç ayrı olmak üzere, kaçtır? Güçlendirme çalışmaları için başvuruda bulunan kişi sayısı her bir deprem ili bazında kaçtır? Deprem illerinde güçlendirme çalışması başvuru yoğunluğundan ve depremzede insanlarımızın çaresizliğinden yararlanarak Bakanlığın belirlendiği rayiç bedellerin 15-20 katı ücret talep eden yapı denetim firmalarının önüne geçmek için planlanan/yürütülen çalışmalar nelerdir?”
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01