Akın Bodur/İskenderun
İSDEMİR Çalışan ve Emekliler Derneği (İSÇEİD) yönetimi, düzenlediği basın toplantısıyla, hükümetin maaşlara yapacağı ek zam ve düzenlemelerle emeklilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesini istedi. İSÇEİD Başkanı Nurullah Er, 'Yaşlılık döneminin güvencesi, emekli aylıklarıdır. Ülkemizde emekli sendikaları olmadığından bunu (maaşları) siyasi iktidarlar belirlemektedir' dedi.
İntibak yasasının çıkarılmasını istediler
Dernek binasında düzenlediği ve yönetim ile üyelerin de katıldığı basın toplantısında konuşan Er, TÜİK´in belirlediği enflasyon oranlarına bağla maaş zamlarının emeklinin cebine girmeden enflasyonun sıcaklığı ile buharlaşıp, kaybolduğunu anlatan İSÇEİD Başkanı Er, şöyle konuştu: 'Emeklilere normal bir yaşam sürdürebilmek için emekli aylığının bağlanmasını, yıllık ücretlerinin belirlenmesini, sağlıklı olan sorunlarının giderilmesini, hastane katkı paylarının kaldırılmasını, ikramiyelerinin bir maaş tutarına getirilmesini, 200 yılında8n sonra emekli olanlara intibak yasasının uygulanmasını istiyor, özel hastanelere muhtaç edilmeleri kısa zamanda çözülmelidir. Yerel yöneticiler de emeklilere, sosyal, kültürel ve psikolojik olarak destek olmalıdır.'
'TÜİK enflasyonuna göre zam yetersiz'
Her geçen yılda emeklinin bir öncekinden daha zor koşullarda yaşamaya mahkum edildiğini belirten İSÇEİD Başkanı Er, iki yıldır süren koronavirüs (Covıd-19) salgınında hareketsizlik, gelirsizlik nedeniyle en çok bedel ödeyen, yaşamlarını yitirenlerin emekliler olduğunu ifade etti. Er, 'TÜİK enflasyonuna göre, maaşlara yüzde 11-12 gibi zam yapılacak. Bu yetersizdir. Bu hayat pahalılığında bu zamlar zaten gitti. Ve maaşlar da yarısı değerine düşmüştür. Bugün günümüzde 13 milyon emekli bulunmaktadır. Eşleriyle birlikte bun kesim, nüfusun dörtte biri oranındadır. Böylesi bir kalabalık bir sosyal gruba, böylesi bir yaşam reva görülmemelidir. Böylesi bir kalabalık kitle, örgütlenerek bir araya gelmeli ve böylesi bir yaşamı kabul etmediğini bildirmelidir. Seçimden seçime bizi hatırlayan siyasi partileri, sürekli bizi hatırlar hale getirmedikçe, bu sorunları çözemeyiz' dedi. 1970´li yıllarda kurulan ve günümüzde büyük bir kuruluş haline gelen İSDEMİR´de emeği olan çalışanlar olduklarını anlatan Er, 'Bu emekliler, demirin sıcağı, fırınların ocağıyla özdeşleşmiş, emeğin yüreğini rehber etmiş bir İsdemir kültürü yaratmışlardır. bu kültürün kaybolmaması için 12 yıl önce bu derneği kurduk. Amacımız, çalışanların emeğine sahiplenmesi, emeklilerin de kadir kıymetinin bilinmesidir' değerlendirmesini yaptı.