Hatay İl Sağlık Müdürlüğü ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mürşit Acemoğlu, yöre halkını yaz ishali konusunda uyardı.
İskenderun/SES
İshal vaka sayılarının özellikle yaz aylarında artış gösterebildiğini, vaka sayılarının ´bulaşıcı hastalıklar birimi´ tarafından Hızlı Sinyal Tespit Sistemi ile günlük olarak takip edilerek, vaka sayısında artış görüldüğü anda ishal kaynağının tespitine yönelik epidemiyolojik çalışmalar yapıldığını ifade eden Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, yazılı yaptığı açıklamasında şunlara yer verdi:
'Yaz döneminde ortaya çıkan ishallerin en sık nedeni kontamine (temiz olmayan) suların tüketilmesidir. Sıcaklıklardaki artışla beraber su tüketimi de buna paralel olarak artmaktadır. Yeterli düzeyde dezenfekte edilmeyen suların kullanılması, bu sularla yıkanan sebze ve meyvelerin tüketilmesi ishallere neden olabilmektedir. Şehir şebeke suyunun yeterli düzeyde klorlanması bakteriyel nedenli ishaller için koruyucu iken; viral kaynaklı ishallerin önlenmesi açısından yetersiz kalabilmektedir. Bulaşmada önemli etkenlerden bir diğeri de kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmemesidir. Hijyen kurallarına yeterince uyulmaması durumunda ishale neden olan etkenler, çevreden veya enfekte diğer kişilerden kolayca bulaşabilmektedir. İshalden korunmak için; Yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası, bebeklerin beslenmesi ve alt temizliği öncesi ve sonrası muhakkak eller bol su ve sabunla en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturularak iyice yıkanmalı. Açıkta satılan ve kaynağı bilinmeyen yiyecekler tüketilmemeli. Besinlerin hazırlanmasında ve saklanmasında gerekli hijyen kurallarına uyulmalı, tüketilmeden önce besinlerin bozuk olup olmadığı kontrol edilmeli. Çiğ olarak tüketilen sebze ve meyveler, 5 litrelik suyun içerisine bir çay kaşığı çamaşır suyu koymak suretiyle hazırlanan karışımda 10 dakika bekletildikten sonra bol su ile iyice durulanmalı. Su kesintileri sonrasında ilk gelen su kullanılmamalı. İçme suyu olarak temiz su kullanılmalı, temizliğinden emin olunmayan sular içilmemeli, şüpheli durumlarda su kaynatılmalı. 5 yaş altı çocuklar tarafından tüketilen ve kullanılan sular mutlaka 20 dakika boyunca kaynatıldıktan sonra tüketilmeli. Bağışıklık sistemleri yeterince gelişmedikleri için süt çocuklarının kullandıkları emzik ve biberonların temizliği büyük önem arz etmektedir. Emzikler, her gün 5 dakika süreyle kaynatılmalı, yere düşmesi durumunda daha önceden en az 20 dakika kaynatılmış sıcak sudan geçirilerek temizlenmeli; biberonlar ise her gün 10-15 dakika boyunca kaynatılmalıdır.'
Dr. Acemoğlu: İshal önlenebilir
Yaz aylarında çocuklarda ishal vakalarında artış görüldüğüne dikkat çeken İskenderun Palmiye Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mürşit Acemoğlu da ishalde yaşanan sıvı kaybının tedavi edilmediği takdirde, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
İshali önleme yollarından da söz eden Dr. Acemoğlu, “İshale karşı el hijyeni, ana korunma temellerindendir. Temiz kaynak suları tercih edilmelidir. Özellikle güneşte beklemiş̧ şişe ve damacanalardan su içilmemelidir. Gıda uygun şartlarda ve buzdolabında saklanmalı açıkta bekletilmemelidir. Açıkta satılan yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Çiğ sebze ve meyvelerin iyice temiz su ile yıkanmalıdır. Gıda alırken son kullanma tarihlerine ve bekletme şartlarına muhakkak dikkat edilmelidir. Hepsine ek olarak aşı ile önlenebilecek en tehlikeli ve ölümcül ishal türü olan rota (zehirli ishal) ishaline karşı aşılamak ciddi önem arz etmektedir” dedi.
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12