CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, “Ülkemizde yaşanmış, ibret ve lanetle anılması gereken olayların başında 42 yıl önce 19 Aralık 1978´de sahnelenen ve günlerce süren Kahramanmaraş Olayları gelmektedir” dedi. Kahramanmaraş olaylarının daha sonraki yıllarda Sivas örneğinde olduğu gibi faşist, gerici çağdışı pek çok olayın 'İşaret fişeği' olduğunu belirtti. Mansuroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: 120 CAN´ın öldürüldürüldüğü 200´e yakın yaralının olduğu, çok sayıda ev ve işyerinin yakılıp yıkıldığı Kahramanmaraş olaylarında, 'Kanımız aksa da zafer İslamındır” sloganları ile Devletin Güvenlik Güçleri´nin gözü önünde sokaklarda “Koministlere, Aleviler, CHP´lilere ÖLÜM!” diyerek Aleviler, Solcular acımasızca hayasızca katledilmişlerdir. Daha sonraları maalesef ülkemizde bazı kentlerde Alevi yurttaşlarımızın ev ve işyerlerine “X” işareti koyanlar, teker teker belirlenip, en ağır şekilde cezalandırılmamış, toplumda yeni çatışmalara can kayıplarına fırsat verilmiştir. Düşündürücü, telafisi imkansız acılar taşıyan Kahramanmaraş Olaylarının 42. yılında yitirdiğimiz Canları rahmetle anıyor, başta, yakınları Kahramanmaraşlı dostlarımız olmak üzere tüm yurttaşlarımıza başsağlığı ve sabır diliyor, sevgiler, saygılar sunuyorum. Sonuç itibariyle sadece Maraş Katliamını değil, Kubilay Teğmen´ in katliamından bugüne kadar yapılan tüm gerici, yobaz ve faşizan katliamları lanetliyorum.”
HDP´den komisyon önerisi
Maraş katliamının 42 yılı dolayısıyla HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanları Hülya Ateş ve Nevzat Güzel, yaptıkları yazılı açıklamada Geçmişlerindeki acı olaylarla yüzleşemeyen toplumların, demokratik ve ortak bir geleceği inşa edemeyeceklerini düşünüyoruz” dedi.
Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Maraş Katliamı´nın hatırlanması, Alevi toplumunun acılarının paylaşılması bütün toplumun özgürleşmesi için atılması gereken ilk adımlar arasındadır. Gününde gereğini yapamayan ve adaletin yerini bulmasını sağlayamayan devlet Alevilere ve tüm topluma karşı özür borçludur. Meclis bünyesinde kurulacak bir Hakikat ve Adalet Komisyonu´nun, Maraş Katliamı ve tarihimizdeki tüm insan hakları ihlalleri ve insanlık suçlarını aydınlatmak için çalışmasının böyle bir yüzleşme ve tanıma süreci için iyi bir başlangıç olacağını düşünüyoruz. Benzeri insanlık suçlarının tekrarlanmaması için şart olan, devletin toplumdaki farklı kesimlere eşit değer veren ve bunu uygulayan bir anlayışta olmasıdır.”
Alevi kuruluşlarından ortak açıklama
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıfları Federasyonu ( AVF ), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Pir Sultan Abdal Kültür Deneği (PSAKD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD) tarafından yapılan yazılı açıklamada da “Akıtılan bunca kanın hesabı sorulana kadar, her alanda var olacağız” denildi.
Yaşanan bu katliamın, basit bir “Alevi-Sünni” düşmanlığı ile açıklanamayacağı; hesaplanmış, planlı ve örgütlü bir saldırı olduğu vurgulanan açıklamada 7 gün süren katliama hiçbir müdahalede bulunulmadığı hatırlatıldı.
Maraş katliamının faillerinin cezalandırılmamasının Çorum´un, ardından Sivas, Gazi, Roboski, Suruç, Ankara katliam ve baldırılarının yaşandığı kaydedilen aynı açıklamada şu değerlendirme yapıldı: “Bu saldırılar faili meçhul kaldığı sürece bir yenisi eklenmeye devam edecek. Mafyalar etrafa tehditler savururken, hakkını arayan madenciler yerlerde sürüklendiği sürece bu topraklara adalet gelmeyecek. Laik, demokratik, özgür bir ülkede eşit haklarla, eşit koşullarda, barış içinde, birlikte, bir arada yaşama inadından vazgeçmeyen bizler; demokrasinin, insan haklarının, özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün yeşermesini istediğimiz bu coğrafyada katliamlarla yüzleşmenin şart olduğunu düşünüyoruz.”