Avrupa Birliğinin finansal desteği, Sağlık Bakanlığı ve Fransız Kalkınma Ajansı işbirliğiyle inşa edilen Yeni Dörtyol Devlet Hastanesinin açılışı törenle yapıldı.
İskenderun/SES
Yeni Dörtyol Devlet Hastanesinin açılış törenine Hatay Valisi Rahmi Doğan, Sağlık Bakanı Yardımcısı Tolga Tolunay, Fransa´nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro, AB Komisyonu DG NEAR B Direktör Yardımcısı Henrike Trautmann, Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hasan Kaya, Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Devrim Öztürk, Dörtyol Kaymakamı Aydın Ergün, İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat ile kaymakamlar v ebelediye başkanları ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri de katıldı.etrekare2 arsaya 3 blok ve 9 kat olarak inşa edildiğini, hastanede 49 adet çift ve 99 adet tek yataklı oda, 90 adet poliklinik odası, 10 ameliyathane ve 8 doğumhane salonu, EMAR cihazı, 2 tomografi cihazı ile palyatif servis, diyaliz ünitesi, ruh sağlığı merkezinin bulunduğunu ifade etti. Hastanenin üç yılda tamamlandığını anımsatan Sağlık Bakanı Yardımcısı Tolunay da, “Uluslararası toplumun geçmişte türüne az rastlanır bir göç krizi ile karşı karşıya olduğu bir dönemden geçmekteyiz. Hiçbir ülkenin günümüz dünyasında mülteci sorununu kendi sınırlarından uzaklık veya yakınlık durumunu değerlendirme lüksünün olmadığı bir süreç yaşıyoruz ve bu dönemde hepimizin kaderinin ortak olduğunu düşünmekteyiz. Bu tesisin temelinde yatan insanlık dramını unutmamamız gerekmektedir. Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın liderliğinde yürüttüğü, girişimci ve insani dış politika anlayışı çerçevesinde başta komşularımız olmak üzere dünyanın her noktasında yaşayan insani krize duyarlı olan, coğrafi ve jeopolitik konumu sebebiyle de düzensiz göç ve mülteci akımından en fazla etkilenen ülkelerin başında gelmektedir. Bu koşullar altında ülkemiz geçici koruma altındaki Suriyelilere, imkanların elverdiği ölçüde sağlık başta olmak üzere temel alanlarda hizmet vermeye devam etmektedir. Mevcut hizmetleri sunarken Bakanlığımızca geliştirilen Göçmen Sağlığı Merkezi gibi yeni modellerle, bu göç konusunun doğasından kaynaklanan sorunları aşmada, birçok farklı çözüm yolunu gündeme getirmekte ve bu çözüm anlayışıyla da devam etmektedir. 250 yataklı hastane, bölgede Suriyeli misafirlerimizin yoğunluğu dikkate alınarak projelendirilmiştir. Ülkemiz ile Avrupa Birliği arasında 2016 yılında Mültecilere Mali Yardım imkanı kapsamında sağlanan ve halen devam etmekte olan işbirliğinin, bugün açılışını yapmakta olduğumuz bu tesisimiz en önemli örneklerinden biridir' diye konuştu.
'Suriye sınırı, Avrupa Birliği´nin de sınırı'
Sağlık Bakanlığının son 20 yılda, Türkiye´nin çeşitli bölgelerine sağlık alanında çok ciddi yatırımlar yaptığını ve sağlık sektörüne baktığımızda, Türkiye´nin etrafındaki ülkelere göre ne kadar gelişmiş bir vaziyette olduğunun görüldüğünü ifade eden Hatay Valisi Doğan da, şunları söyledi: 'Bu hastane, Avrupa Birliği Delegasyonu´nun, Fransız Kalkınma Ajansı´nın finansmanı, desteği ile Sağlık Bakanlığımızın birlikte yaptığı bir hastanedir. Özellikle göç konusunda, onlarda bize teşekkür ediyorlar fakat Türkiye´nin beklentisi teşekküründe ötesinde bir beklentidir. Elbette teşekkür edilmesi, Türkiye´nin hakkının teslim edilmesi güzel ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin beklentileri bununda ötesinde bir beklentidir. Zaman zaman Avrupa Birliği ülkelerinden büyükelçiler, uluslararası kuruluşlarının temsilcileri ile toplantılar, görüşmeler yapıyoruz. Delegasyon Başkanı geçen hafta geldi ve kendisiyle uzun bir görüşme yaptık. Türkiye´nin, Suriye ve göçmenlerle ilgili sorunlarını konuştuk, tartıştık. Türkiye, 911 kilometre Suriye´ye sınırı olan bir ülke ve bu sınıra 345 km´lik Irak sınırını da eklediğimizde yaklaşık 1.300 kilometrelik bir sınırı kontrol etmektedir. Aslında bu sınır Avrupa Birliği´nin de sınırı. Türkiye´nin beklentisi, bu sınırın hemen güneyinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin güvenliğini tehdit eden yapıların bertaraf edilmesi konusunda destek verilmesidir. Türkiye bugün milyonlarca göçmene ev sahipliği yapmaktadır. Bu insanlar bizim misafirimizdir. Bizler, bu insanlarla ekmeğimizi bölüşmekte, çocuklarımız aynı okullarda eğitim görmekte, aynı hastanelerde tedavi olmakta, aynı altyapıyı kullanmakta ve birlikte aynı sokaklarda yaşamaktayız. Fakat bu insanların mağduriyeti görmezden gelmek, yok saymak çok büyük bir hata, yanlış olur. Bugün milyonlarca insan, Türkiye içerisinde yaşarken yine hemen güneyimiz de milyonlarca insanda Türkiye´ye, Avrupa´ya geçmeyi hedefliyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bugün, Suriye´de devletimiz tarafından oluşturulan güvenli bölgelerde yaşayan 6-7 milyon insanın orada daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için büyük bir gayret gösteriyoruz. Eğer oradaki şartları iyileştirmez, düzeltmezsek bu insanların tekrar Türkiye üzerinden hedef ülkeler olan Avrupa ülkelerine gitmelerini engelleyemeyiz. Bu bir insanlık dramı, bu sorun sadece Türkiye´nin değil, tüm dünyanın sorunu, Avrupa´nın Türkiye ile birlikte sorunudur. Bu yönde muhataplarımızla önemli çalışmalar yapmaktayız, biraz önce bazı rakamlar ifade edildi, Türkiye o rakamların kat kat üstündeki rakamları Türkiye Cumhuriyeti Devleti harcadı ve harcamaya da devam etmektedir.'
10 milyar Euroluk destek verildi
Fransa´nın Türkiye Büyükelçisi Magro, “Türkiye, savaştan zarar görmüş ülkelerden kaçan mülteci nüfusunun yönetimi gibi zor konularla karşı karşıyadır. Uzun süredir Türkiye´nin ortağı olan Fransa, bu sorunların üstesinden gelebilmesi için Türkiye´ye, Fransız Kalkınma Ajansı kanalıyla destek olmaktadır. Avrupa FRIT aracına Fransa doğrudan katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede mültecilerin ve onlara ev sahipliği yapan devletlerin kalkınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulan FRIT finansmanı kapsamında Türk makamlarının projeleri öncelikli olarak uygulanmaktadır. Bu program eğitim, göç yönetimi, sağlık, belediye alt yapıları ve sosyoekonomik destek alanlarını kapsamaktadır' değerlendirmesini yaptı.
AB Komisyonu DG NEAR B Direktör Yardımcısı Trautmann ise, şöyle konuştu: 'Mültecilere ev sahipliği, sağlanan destek konusunda Türkiye, hayati bir öneme sahip ve dünyada ki en büyük mülteci toplumuna ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye ve Avrupa Birliği, büyük bir dayanışma içerisinde çalışmalarını yürütmekte, şimdiye kadar hem ev sahibi topluluklar, hem de mülteciler için 10 milyar Euro´luk bir destek sağlandı. Saha projesi kapsamında 180 Göçmen Sağlık Merkezi ile birlikte bu 2 hastanede, göçmen sağlığına katkı anlamında önemli girişimler ve sağlık hizmetleri kapsamında 3 aşamalı olarak birçok katkı sağlandı. Bu hastanelerin yapılması ile ev sahibi topluluklar ve mültecilere sağlık alanında destek arttırılmakta ve bu noktada Türkiye´ye de sağladığı destekten dolayı şükranlarımı sunmak isterim. Çünkü 2. ve 3. basamak hizmetlerinin büyük bir kısmı halen Türkiye tarafından sağlanmaktadır. Sağlık alanı haricinde mültecilere ve ev sahibi topluluklara yine birçok alanda daha destek sağlamaktayız. Avrupa Birliği, Türkiye´ye bu desteği sağlamaya ve aynı zamanda istenilen sonuca ulaşabilmek için bu hizmetleri izlemeye devam edecektir.'
Vali Doğan, Sağlık Bakan Yardımcısı Tolunay, Fransa´nın Türkiye Büyükelçisi Magro, AB Komisyonu DG NEAR B Direktör Yardımcısı Trautmann ve törene katılanlar, hastanenin açılış kurdelesini birlikte keserek, Yeni Dörtyol Devlet Hastanesinin açılışını yaptı ve ardından hastanede tedavi gören bazı hastaları ziyaret etti.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55