Tarih: 30.07.2024 16:36

'Yeni İskenderun' Düğünyurdu mahallesinde şekillenecek

Facebook Twitter Linked-in

İmar planı tamamlanan Cebike ve Aşkarbeyli bölgesini 'yeni İskenderun' olarak tanımlayan İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, "Burası bizim şansımız ve burayı da gecekonduya teslim etmeyelim" dedi. Demiryürek, yeni İskenderun'un bu bölgede şekilleneceğini belirtti.

Belediye başkanı Dönmez, İskenderun Jandarma Komutanı Binbaşı Açık ile birlikte, Düğünyurdu (Cebike) ve Aşkarbeyli bölgesinde imar çalışmaları ve kamu projeleri hakkında alan incelemesi yapan Demiryürek, "Burada asıl muradımız gecekondulaşmanın önüne geçmek" dedi.

İskenderun Belediye Başkanı Dönmez de imar planıyla bölgedeki arazinin kısa sürede değerlendiğini belirtti. Hak sahiplerinin başına talih kuşunun konduğunu savunan Dönmez, bölgedeki değerlenmeyi Türk filmlerinde avukatın kapıyı çalarak, 'başınıza talih kuşu kondu, dedenizden miras kaldı' repliğiyle örnekledi.

Dönmez, "Hakkaten buralar dedelerden miras kalan yerler. Buradaki ortaklık payına sahip herkese talih kuşu kondu. Buraların değeri 3-5 lirayken ki bizim de yatırım amaçlı zamanında aldığımız, arkadaşlarımızın aldığı yerler zaman değer kazandı. Ben bu uygulamadan iki şekilde memnunum. Belediye başkanı olarak memnunum. Bir de parsellerim var burada, ondan dolayı da memnunum" değerlendirmesini yaptı.

Sadet Berkyürek/İskenderun
İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, imar planı tamamlanan Cebike ve Aşkarbeyli bölgesini yeni İskenderun olarak tanımladı. Demiryürek, "Nitelikli kentsel arsalar üretmek zorundayız. Burası bizim şansımız ve burayı da gecekonduya teslim etmeyelim" dedi. 
İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, belediye başkanı Mehmet Dönmez, İskenderun Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Açık ile birlikte, Düğünyurdu (Cebike) ve Aşkarbeyli bölgesi imar çalışmaları ve TOKİ konutları başta olmak üzere kamu projeleri hakkında alan incelemesi yaptı. Kaymakam Demiryürek, yeni İskenderun'un bu bölgede şekilleneceğini belirtti.

“Kent sıkışmış vaziyette”

TOKİ konutları inşaatlarının bir kısmının tamamlanma aşamasına geldiği, 200 yataklı olarak faaliyet geçen yeni devlet hastanesi ile hafriyat çalışmalarına başlanan 600 yataklı bölge araştırma hastanesini de içeren Düğünyurdu mahallesinin imar planı ile ilgili bilgi veren kaymakam Demiryürek, bölgede depreme dayanıklı, mühendislik görmüş, imarlı arsalar üzerinde yükselen nitelikli yerleşim alanı hedeflendiğini kaydetti. 
Önceliklerinin gecekondulaşmanın önüne geçmek olduğunu da vurgulayan Demiryürek, şunları kaydetti: "Burada asıl muradımız gecekondulaşmanın önüne geçmek. Burada iki büyük hastane var. 200 yataklı hastane bitti, şu anda çalıştırıyoruz. 600 yataklı bir bölge hastanesi geliyor. Bu araziyi düzenli kullanalım. İskenderun'un toplam yüzölçümünün yüzde 82,8'i orman. Önümüz deniz. Kent sıkışmış vaziyette. Nitelikli kentsel arsalar üretmek zorundayız. Burası bizim şansımız ve burayı da gecekonduya teslim etmeyelim. İmar planının yapım maksadı bu. Vatandaşımızın da yeri değerlensin, imarlı parseller haline gelsin, hastanenin etrafında da hem HBB'nin hem de İskenderun belediyesinin nezaretinde imarlı yeni bir kent oluşsun... elimizdeki bu bölgeyi iyi değerlendirelim, depreme dayanıklı, mühendislik görmüş, imarlı arsalar üzerinde yükselen nitelikli konutlar olsun."

Bölge arazisi kısa sürede değerlendirildi

İnceleme toplantısında konuşan İskenderun Belediye Başkanı Dönmez de imar planıyla bölgedeki arazinin kısa sürede değerlendiğini belirterek, hak kaybı olarak yapılan itirazların yüzde 45'e ulaşan düzenleme ortaklık yapından kaynaklandığını, ancak yeniden değerlenme ile hak sahiplerinin başına talih kuşunun konduğunu savundu. Bölgedeki değerlenmeyi Türk filmlerinde avukatın kapıyı çalarak, 'başınıza talih kuşu kondu, dedenizden miras kaldı' repliğiyle örnekleyen Dönmez, şöyle konuştu: "Hakkaten buralar dedelerden miras kalan yerler. Buradaki ortaklık payına sahip herkese talih kuşu kondu. Buraların değeri 3-5 lirayken ki bizim de yatırım amaçlı zamanında aldığımız, arkadaşlarımızın aldığı yerler için 'dağın başına kim çıkacak' dediği yerler bu imar planına geçildiği zaman değer kazandı. Art niyetli olarak kaşımak, yanıltıcı bilgi vermek isteyenler olacaktır. Ben bu uygulamadan iki şekilde memnunum. Belediye başkanı olarak memnunum. Bir de parsellerim var burada, ondan dolayı da memnunum."

“7 bin dönümlük alana yeni şehir kuruyoruz”

Cebike bölgesini yeni yol çalışmaları ve otoban bağlantısıyla kent merkeziyle bütünleşik hale getirileceğini anlaran Dönmez, İskenderun Cebike ve Aşkarbeyli Mahalleleri İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı üzerinden yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bu plan bize yaşam alanlarını gösteriyor. Yaklaşık 7 bin dönümlük bir alanda yeni şehir kuruyoruz. 61 bin kişinin yaşayacağı bir şehir planlamasından bahsediyoruz. Yeni İskenderun, Ankara'nın Çukurambarı ne ise burası da o olacak. Yerleşim yerinin çevresinde çöplük alan, taşocağı var. Zamanı geldiğinde, uygun koşullarda oradaki hak sahiplerini mağdur etmeden biz bunları şehir planı içerisinde değerlendirip hem HBB ile beraber hem Envitec ve taşocağı işletmesiyle birlikte değerlendirip insanların yaşayabileceği bir alana çevirmek zorundayız.”

Düzenleme ortaklık payı ile hak kaybı olmaması için zemin artı 4 katı 5'e çıkartmak için Hatay Büyükşehir Belediyesi meclis gurupları ve imar komisyon üyeleriyle görüşmelerin devam ettiğini de söyleyen Dönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Komisyondaki arkadaşlar uygun görürse vatandaşlara bir kat daha vermek aslında şu anlama geliyor; yaklaşık 700 bin metrekare ekstra inşaat alanı eklenmiş oluyor. Siz de biliyorsunuz ki İskenderun dağ ve deniz arasına sıkışmış bir coğrafya. Arazi üretmekte zorlanıyoruz. En iyi yönetebildiğimiz arazi bu bölgedeki arazi. Kayalık zemin üzerine kurulu, sağlam zemine sahip bir arazi. Komisyon üyeleri ve diğer parti gruplarındaki meclis üyeleri evet derlerse kat arttırabilirsek İskenderun için 700 bin metrekare inşaat alanı kazandırmış olacağız. İskenderun merkezle 5 derece sıcaklık farkı var. İskenderun için hayırlı uğurlu olsun.”

Cebike bölgesinde hafriyat çalışmalarına başlanan 147 bin metre kare kullanım alanına sahip 600 yataklı planlanan bölge hastanesi 205 poliklinik, 150 kişilik yoğun bakım ünitesi, 27 ameliyathaneye sahip olacak. 115 acil yatak sayısının öngörüldüğü hastanede 1250'nin üzerinde otopark kapasitesi olacak. İnşaatın 18 aylık sürede tamamlanması hedefleniyor.

Hak sahiplerinden 'mağduruz' tepkisi

İskenderun Cebike ve Aşkarbeyli Mahalleleri ilave revizyon ve uygulama imar planının tanıtım turunda, bölgede re'sen yapılan 18. madde uygulamasıyla mağduriyet yaşadıklarını belirten hak sahipleri avukatlarıyla toplantıya katılarak sürece tepki gösterdi. Hak sahipleri adına İstanbul Barosu avukatlarıhdan Habip Özdemir, imar uygulaması ile kayırmalar yapıldığını, mükelleflerine çöplük alanına yakın yeni tapu alanlarının gösterildiğini savundu. Özdemir, hafriyatına başlanan 600 yataklı bölge hastanesi inşaatının durdurulması için de başvuru yaptıklarını kaydetti. Yeni hastane alanındaki bilgilendirme toplantısından bölgedeki toki konut alanında örnek daire inceleme alanına da gelen hak sahipleri hazırlanan yeni tapu senetlerini kabul etmeyeceklerini belirterek tepkilerini sürdürdü. Dönmez de konuyu görüşmek üzere temsilcilerle bir araya geleceklerini kaydetti.  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —