"Yeni tesis kirlilik yükünü daha da arttıracak"

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri platformu, Hatay’ın Dörtyol ilçesinde petrokimya, Erzin ilçesinde polipropilen tesisi planlandığını, bu tesislerin İskenderun Körfezi'nde kirliliği daha da artıracağı uyarısında bulundu

HATAY 2.07.2024 12:54:00 0

İskenderun/SES

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) platformu temsilcileri, Hatay’da kurulması planlanan sanayi tesislerine dikkat çekmek için Dörtyoül'da Belediye Başkanı Bahadır Amaç'ın evsahipliğinde biraraya geldi. 

DAÇE adına açıklama yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, petrokimya ve polipropilen tesisleri çalışmaya başlayınca atmosfere yayılacak olan ağır ve zehirli gazların toprağı, havayı ve suyu daha da kirleteceğini, her iki tesisin soğutma suyunun denize deşarj edilmesi sonucunda denizin kirleneceğini ifade etti. 

Aslan, "Dörtyol Petrokimya ve Rafineri Sanayi Tesisi yaşam alanlarımız olan Dörtyol’a 8 km, Erzin’e 9 km, Yeşilköy mahallesine 3 km, Yeşiltepe mahallesine 2 km, Yeni yurt mahallesine 850 metre yakın olması nedeniyle Çevre ve İnsan Sağlığı açısından riskleri dahada arttıracaktır. Ayrıca Dörtyolda tesisin kurulumu planlanan bölgede halkın içme suyunu sağlayan 2 adet içme suyu kuyusu mevcuttur. Tesisin kurulumu halinde oluşacak kirlilik yeraltı su kuyularının kirlenmesine neden olacaktır.Bu durum Dörtyolda içme su sorunu yaratacaktır" dedi. 
Aliağa'da yaşananları örnek gösteren Aslan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Erzin ve Dörtyol'da yaşanacak olan bütün olumsuzluklardan İskenderun halkı da çok etkilenecektir. Her iki tesis bölgede ciddi çevre felaketlerine neden olacaktır.

Aliağa'da çalışan Petrokimya ve Rafineri tesisinin çevre ve insan sağlığına verdiği zararlar ortadadır. Dörtyol'da planlanan tesiste aynı zararları verecektir. 
Hammaddesi ve teknolojisi ithal olacak olan Erzin Polipropilen Tesisi cari açığın kapatılmasını sağlayamaz, aksine cari açığı arttıracağı açıktır. Dünyayı iklim ve gıda krizi beklerken tarım alanlarının, su kaynaklarının yanı başına kimyasal tesisler kurmak bilimsel ve hukuki değildir."

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak Erzin Polipropilen Tesisinin Çed raporuna karşı açtıkları davanın bilirkişi raporunda doğanın ve halk sağlığının lehinde görüşüne dikkat çeken ve bu doğrultuda Çed olumlu raporunun iptal edildiğini kaydeden Aslan, "Bu gerçekler ortada iken ilgili firma aynı projeyi yapmak için tekrar farklı bir isim olan ByPolimer firma ismiyle yeniden Çed başvurusu yapmıştır.  Yeni olumlu Çed raporunu Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak dava ettik. Mahkemeden doğadan ve halk sağlığından yana bir kararın çıkmasını bekliyoruz. Ekonomik, sosyal ve çevresel olarak bölgemize zarar verecek. Doğu Akdeniz  Halkı  olarak Petrokimya ve Polipropilen tesislerinin bölgemizde yapılmasına karşıyız. Yaşam alanlarımıza ve sağlığımıza zarar verecek olan bu projelerin yapılmasını istemiyoruz. Erzin ve Dörtyol halkı zehir solumak istemiyor. Yetkililer Erzin ve Dörtyol halkınının taleplerini yerine getirerek, projeleri derhal durdurmalıdır” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: " tesis kirlilik yükünü arttıracak"

En büyük 500 sanayinin 15'i Hatay'da

5 ilçede "Suriyeli tahriki" girişimi

Rehabilitasyon merkezi, kafes sonrası

Baştuğ Metalurji, Tosyalı bünyesinde

"Seyyanen zam zorunludur"

Milletvekili Çalışkan: Yaşananlar, 'artçı depremler' ve 'idari felaket'

Belediyeden yüzme kursu

Grev çadırına destek ziyareti

Kale- Işıklı yoluna asfaltlama

LGS tercihleri 17 Temmuz'a kadar

"İktidar, depremzede vatandaşını zarara uğratıyor"

Depremzede kuradan çıkan konutunu alamıyor

HBB'den, ücretsiz ve indirimli kart

İktidar, 'refah masalını' anlatıyor

KETEM personeline 'uyum eğitimi'

  • BIST 100

    10851,80%-0,19
  • DOLAR

    32,66% 0,32
  • EURO

    35,32% 0,42
  • GRAM ALTIN

    2506,45% 1,60
  • Ç. ALTIN

    3997,20% 0,87