“Yetimler arasındaki ayrım sona erecek”

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur yetimler arasında adaletsizlik oluşturan düzenlemenin sona ermesi amacıyla hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

SPOR 18.02.2020 11:59:43 0
“Yetimler arasındaki ayrım sona erecek”

İskenderun/SES

Yürürlükteki 5510 sayılı Kanunun ölüm aylıklarını düzenleyen maddesi ile 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun ölüm aylığını düzenleyen maddesi yetim çocuklar arasında adaletsizlik yarattığını kaydeden Güzelmansur, kanun teklifi gerekçesinde, 5510 sayılı Kanunun, ölüm aylıklarını düzenleyen maddesine göre, ölüm aylığı ödenen yetimlerden liseyi bitirdikten sonra aynı yıl üniversiteyi kazananların aylıkları aradaki dönemde kesildiğini ve bu kişilere 3-4 ay aylık ödenmediğini belirtti. T.C. Emekli Sandığı Kanununa tabi yetim çocukların ise aynı yıl üniversiteyi kazandıklarında aldıkları ölüm aylıklarının ise aralıksız ödendiğini kaydeden Güzelmansur, yasalardaki farklı düzenlemelerin yetimler arasında ayrımcılık oluşturduğunu ifade etti.
Güzelmansur, kanun teklifinin bu adaletsizliğin giderilmesini amaçladığını, 5510 sayılı Kanunun 35 inci maddesinde değişiklik öngören Kanun Teklifi yasalaştığında, bütün yetim çocuklar liseyi bitirip aynı yıl üniversiteyi kazandıklarında ölüm aylıklarını kesintisiz bir şekilde almaya devam edeceklerlerini söyledi. Güzelmansur “Böylece 5510 tâbi olarak ölüm aylığı alan yetimlerin üniversite kaydı, konaklama, ders araç gereçleri için yaptıkları masrafları aylıkları kesintisiz ödenmek suretiyle hafifletilecek” dedi.
Toplumun aynı kesimlerine farklı yasal düzenlemeler yapılmasının eşitsizliği, adaletsizliği derinleştirdiğini söyleyen Güzelmansur, şunları belirtti: “Yasal düzenlemelerle emekliler arasında, şehitler arasında, gaziler arasında, yetimler arasında bir ayrım oluşturuluyor. Bir kısmına daha iyi koşullar sağlanırken, diğer kısmına sağlanmıyor. Oysaki yasalar adaletsizlik yaratmaya değil, adalet, eşitlik sağlamaya hizmet etmelidir. Verdiğim Kanun Teklifi ile mevcut yasalarda yetimler arasında yaratılmış olan ayrımın son bulması amaçlanıyor.”

 

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yerinde dönüşümde 'müteahhit sorunu'

Kimyon: 5.000'lik onaylanmadan 1/1.000 kararı alınmış

Doğrudan temin yüzde 50 azalsın

DASİFED'e yeni yönetim

Meclis, komisyonlarını seçti

İSKOOP, 25 Nisan'da faaliyete girecek

Plana 837+41 itiraz

Konteyner çarşı taşınıyor

Hatay'dan 20+3 delege oy kullandı

Can Atalay’dan 'tutuklu öğrenciler' mesajı

Arsuz'a 2 başkan yardımcısı daha

  • BIST 100

    10619,00%1,26
  • DOLAR

    40,58% 0,01
  • EURO

    46,38% -1,05
  • GRAM ALTIN

    4270,58% -1,59
  • Ç. ALTIN

    6924,72% -0,40