Sadet Berkyürek/İskenderun
Dr. Muhsine Korkmaz, sağlıkla ilgili temel gereklilikleri hatırlattı, yıllar içinde değişen alışkanlıklara dikkat çekti. Bir hekim olarak yıllarca babasına tereyağı tüketmemesi yönünde önerilerde bulunduğunu ancak zaman içinde bazı bilgilerin değiştiğini aktaran Dr. Korkmaz, beslenme alışkanlıklarının bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Evimiz İskenderun Süpürge ile Ayna İskenderun Kültür Sanat derneklerinin geleneksel Çarşamba Sohbetleri´nin konuşmacı konuğu Kadın Hastalıkları uzmanı ve CHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Dr. Muhsine Korkmaz, çocuk, erişkin, hamilelik ve menapozda beslenme, vitamin gereksinimlerine yönelik doğru beslenme alışkanlıkları, aktif bir sosyal yaşam ve aktivitenin önemli olduğunu belirtti.
Kaliteli yaşam için dengeli beslenilmeli
Aile planlamasını ‘sınırlama´ değil, ailenin ‘istediği zaman ve sayıda çocuk sahibi olmak´ olarak tanımlayan Dr. Korkmaz, daha sağlıklı, kaliteli bir yaşam için önerilerinin başında dengeli beslenmenin geldiğini söyledi. Sabah iyi bir kahvaltıyla güne başlanmasını ve öğün atlanmamasını öneren Dr. Korkmaz, tereyağı, zeytinyağı gibi doğal yağ tüketiminin dengeli beslenmede önemine işaret etti. Bir dönem tereyağının dünya genelinde bir dönem olumsuz etkileri üzerinde durulduğunu, babasına da o dönemlerde tereyağı konusunda uyarıda bulunduğunu ve yıllar sonra tereyağına dönüş olduğuna işaret eden Dr. Korkmaz, protein ve karbonhidrat dengesinin de önemli olduğunu söyledi.
Düzenli uyku da kaliteli yaşamın parçası
Düzenli uykunun da sağlıklı yaşam önerilerinin beslenmeden sonraki ikinci önemli maddesini oluşturduğunu sözlerine ekleyen Dr. Korkmaz, katılımcılara mutlaka sosyal aktivite ve spor yapın önerisinde bulundu.
D vitamini ve bağışıklık sistemi ilişkisini de değerlendiren Dr. Muhsine Korkmaz, özellikle menapoz döneminde D vitaminin yanı sıra güneşlenmenin de aksatılmamasını istedi. Konuşmasında baharatlara da özel bir yer veren, katılımcılarla tüketime yönelik pratik yöntemleri paylaşan Dr. Korkmaz, A vitaminini ise ‘arkadaş vitamini´ olarak adlandırdı. Korkmaz, “A vitaminini önereceğim ayrıca. A vitamini, arkadaşın A´sı. Sosyal ilişkilerin iyi olması, insanların arkadaşlarıyla görüşerek, sevdikleriyle birlikte olmak, kucaklamak… tokalaşmak yerine kucaklaşmanın daha iyi olduğunu, birbirlerine enerji verdiklerini, negatif enerjilerini yok ettiklerini kabul ediliyor. Stresle başa çıkmak da sağlıklı yaşamla ilgili sıralamada söylememiz gereken bir madde” diye konuştu.
Taramalar ihmale gelmez
Rahim ağzı kanseri ile meme kanserine yönelik taramaların ise mutlaka zamanında yapılması gerektiğini anlatan, kadınlarda meme muayenesi, vücutta büyüyen benler konusunu da ele alan Dr. Korkmaz, rahim ağzı kanserine karşı aşıdan kaçınılmamasını önerdi. Rahim ağzı kanserine karşı aşılamada hedef kitlenin genç yaştaki kadınlar yanında İngiltere´de genç erkeklerin de temasla geçtiği için aşılama hedef kitlesi olduğunu hatırlattı. Dr. Korkmaz, ailede meme kanseri öyküsü olanların meme ultrasonu ve mamografi yaptırmaları, belirli periyotlarda tekrarlanması gerektiğini, şüphe duyulan durumlarda mutlaka hekime başvurulmasını önerdi. Dr. Korkmaz, ambalajlı su tüketiminin araştırma sonuçlarını paylaşan, güneş ışığına maruz kalmış pet şişe ve damacana sularının tüketilmemesini de önerdi.