2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandı.
Akın Bodur/İskenderun
Üniversiteli olmak isteyen adaylar, tercih sonuçlarını ÖSYM´nin https://sonuc.osym.gov.t adresinden öğrenebiliyor. Bir milyon dolayındaki kişi bu yıl üniversiteli olacak. YÖK Başkanı Erol Özvar, YKS sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, 'Üniversite adaylarının yaptığı tercihler açıklandı. YKS yerleştirme sonuçlarına göre, KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın kontenjanlarının yüzde 99´u doldu. KKTC üniversiteleri hariç, yükseköğretim kurumlarımızın boş kontenjanları geçen yıl 164 bin civarında iken, bu yıl bu sayı 13 bine kadar düştü. Barajın kaldırılması ve sınav süresinin uzatılması gibi değişiklikler, üniversitelerimizi daha ulaşılabilir hale getirdi. Önümüzdeki yıllarda da daha kapsayıcı bir sisteme geçerek kamu kaynaklarının etkin kullanımı için planlamalarımıza devam edeceğiz. Rekabetçi ve eleyici bir sistemimiz olduğu için öğrencilerin niteliği konusunda kaygımız olmamalı. 2022 YKS yerleştirme sonuçlarına göre, puanı hesaplanan yaklaşık 2 milyon 900 binden fazla aday arasından, açık öğretim hariç yaklaşık 850 bini yerleşti. YÖK olarak, yerleşen öğrencilerimizin daha iyi koşullarda ve daha nitelikli eğitim almaları için planlamalarımıza devam ediyor, sistemi tüm yönleri ile iyileştirmeye çalışıyoruz' açıklamasını yaptı.
12.587 kişilik kontenjan boş kaldı
ÖSYM´nin 2022 YKS yerleştirme sayısal verilerine göre, devlet üniversitelerine 673.304 kişi yerleşirken, 8.481 kişilik kontenjan boş kaldı; vakıf üniversitelerine yerleşen sayı 165.588 olurken boş kalan kontenjan ise 4.106 olarak açıklandı. Türkiye´deki üniversitelerde toplam 12.587 kontenjan boş kaldı. KKTC üniversitelerine ise 11.141 kişi yerleşirken, 3.754 kişilik boş kontenjan kaldı. KKTC dışındaki ülkelerdeki üniversitelere de 598 kişi yerleşti. 2022 YKS puanına göre, toplam 1.005.490 kişi üniversiteye yerleşti. Bunların 154.859´u açık öğretimin lisans ve önlisans bölümleri olurken, 453.927 kişi üniversitelerin lisans bölümlerine, 396.704 kişi de önlisans bölümüne yerleşti.
Tıp tercihi azaldı, mühendislik arttı
İskenderun´da özel eğitim veren Güney Kampüs Lisesi Müdürü Recep Yıldırım, bu yıl bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, İngilizce matematik gibi yazılımla ilgili alanlarda puanların yükseldiğini, sayısalda ilk 5 bine girenlerin bu yıl tıp ve sağlık bilimlerine yönelik tercihinin azaldığını ve tercihlerin daha çok mühendisliğe yöneldiğini belirtti. Yıldırım, bunun son yıllarda hekimlere yönelik yaşanan şiddet ve doktorların yurt dışına çıkışlarıyla ilgili olabileceği kanısındı taşıdığını belirtiyor. Eşit ağırlık ve sözelde çok farklılık yaşanmadığını anlatan Yıldırım, öğrenilerin eşit ağırlıkta hukuk ağırlık tercih yaparken öğretmenlik tercihinin azaldığını, sözelde de en çok tercih edilen alanlar arasında iletişim olurken, öğretmenlik tercihinin göreceli olarak azaldığını ve tercihlerin gençlerin ilgi alanlarına göre dağınık olduğunu ifade etti.
İSTE´de doluluk oranı yüzde 96
İskenderun Teknik Üniversitesi´nde (İSTE) doluluk oranlarının lisans bölümlerinde yüzde 91, ön lisans bölümlerinde de yüzde 100 ve genel ortalamada yüzde 96 oldu.
Öte yandan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Tolga Depci de, YKS Yerleştirme Sonuçlarının açıklanmasının ardından İSTE´yi tercih edenlere yönelik ´hoş geldiniz´ mesajı yayınladı. Depci, mesajında, 'Sizler için hayatınızın bundan sonrasını şekillendirecek yeni bir dönem başlıyor. Bu dönemi en faydalı şekilde değerlendirmeniz, geleceğinize yatırım yapmanız için İSTE´nin tüm imkânları sizin. Üniversitemizin her biriminin birbiri ile uyum içerisinde hareket ettiğini bilmenizi isterim. Bu uyum, sizin yalnızca eğitim alacağınız bölümlerde değil dilediğiniz diğer pek çok alanda da kendinizi geliştirmenize katkı sağlayacaktır. İSTE´de geçireceğiniz zaman sizin için olduğu kadar bizler için de değerli. İSTE´nin bir akademisyeni ve Rektörü olarak bu değerli zamanda içinizdeki cevherleri parlatmak için elimizden geleni yapacağımızı bilmenizi isterim' ifadesine yer verdi.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55