YKS tercihleri başladı

YKS tercihleri başladı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bugün başlayan üniversite tercih işlemlerinde, adayların puanlarına göre değil başarı sıralamalarına göre tercihte bulunmasının önemli olduğu belirtiliyor.

Akın Bodur/İskenderun

 Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 22-26 Ağustos tarihleri arasında, elektronik kayıtlar da 22-24 Ağustos tarihleri arasında yapılabilinecek.
2022-YKS´ye geçen yıla kıyasla yüzde 24,36 oranında artışla 3 milyon 243 bin 425 aday başvurdu, ancak başvuran adayların tümü sınava girmedi. Sınavı geçersiz sayılan adaylar da dikkate alındığında, Temel Yeterlilik Testi´ne (TYT) 3 milyon 8 bin 287, Alan Yeterlilik Testi´ne (AYT) 1 milyon 852 bin 678, Yabancı Dil Testi´ne (YDT) 132 bin 485 aday; TYT´ye başvuran adayların yüzde 93´ü, AYT´ye başvuranların yüzde 90´ı ve YDT´ye başvuranların yüzde 78´i oturumlara katılmıştı. Bu yıl barajın kaldırılmasının ardından TYT´de puanı hesaplanan ve 100 ile üstü puan alan aday sayısı 2 milyon 911 bin 511 oldu. Bu adaylar, TYT puan türü ile üniversite tercihi yapabilecek. AYT sayısal puan türünde 1 milyon 429 bin 833, AYT sözel puan türünde 1 milyon 494 bin 79, AYT eşit ağırlık puan türünde 1 milyon 780 bin 135 ve YDT puan türünde 123 bin 163 adayın puanı hesaplandı. Bu adaylar da AYT ile yerleştirme yapılan alanlar için tercihte bulunabilecek.

YKS´nin sıralama sınavı olduğu unutulmamalı
Bu yıl YKS sonuçlarında puanların geçen yıllara göre yüksek olmasına rağmen, sıralamaların düştüğü görüldü. TYT Türkçe testinde 40 sorudaki ortalama net geçen yıl 18,78 iken bu yıl 17,7´ye düştü. Türkçe neti yüksek olan adayların başarı sıralaması da daha yukarıya çıktı ve bu test sıralamalarda belirleyici oldu. TYT matematik testinde 40 sorudaki net ortalaması geçen yıl 5,5 iken bu yıl 6,9´a yükseldi. Uzmanlar, sıralamalarda düşüşün nedenlerini, Türkçe testinin belirleyiciliğinin artmasına matematik testindeki belirleyiciliğin azalmasına ve aday sayısı artmasına bağladı. Bu yıl, geçen yıllara göre netleri yüksek adaylar, daha düşük başarı sıralaması elde etti.
Adayların, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunması gerektiği anımsatıldı. Adaylar en fazla 24 tercih yapabilecek. Bu konuda YÖK ATLAS verilerinden yararlanılabilecek. YKS sonuçlarına göre tercih yapacak üniversiteli adaylarına ilişkin bilgi veren uzmanlar, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanan TYT puan türünde 150 puan alma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı. Bu düzenlemeyle bu yıl artık puanı hesaplanan tüm adaylar sisteme dahil edildiğini ve tercih yapabileceğini anımsattı. Baraj puanının kaldırılması, daha fazla adayın tercihte bulunma hakkını elde etmesi anlamına geldi, ancak YKS bir sıralama sınavı olarak yapılıyor. Bazı programlardaki (Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik) ´başarı sırası koşulu´ uygulaması devam ediyor. Yerleştirmeler, ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanna göre yapılacak. Geçen yıl üniversite kontenjanları 1 milyon 38 bin 865 olarak belirlenirken, bu yıl üniversitelerde toplam kontenjanlar 22 bin 821 artırıladı, ön lisans için 512 bin 881, lisans programları için 509 bin 164, özel yetenek programları için 39 bin 641 olmak üzere toplam 1 milyon 61 bin 686 olarak belirlendi.
Adaylar tercih yapılırken ilgi, yetenekleri, değerleri ve iş gücü piyasasını dikkate alarak tercihte bulunmaları konusunda uyarıldı. Tercihe listelerini oluştururken istedikleri üniversite ve bölümlerin tercih listesinin ilk sıralarına yazılması, sonrasında sıralamalarına yakın olan programların listelenmesinin önemli olduğu belirtildi. Yükseköğrenim genellikle başka şehirde okunduğu için adaylar yurt ve konaklama olanaklarını dikkate almalıdır. Vakıf üniversitesi tercih edecek adaylar, ücret, burs ve indirim durumlarına da dikkat etmelidir. Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM´ye bildirilecek. Boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirmeye başvuramayacak.



"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

Kaledibi'nde 2B çalışması

İskenderun'da DEAŞ operasyonu

Altınözü’nde “acele kamulaştırma"

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

Yükleniyor

  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00