Hatay´ın ´15 ilçesindeki sandık kurulların hepsi memur değil´ iddiası
Akın Bodur/İskenderun
Yüksek Seçim Kurulu´nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin aldığı ´seçimin yenilenmesi kararı´na tepkiler sürüyor. AKP´nin seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Ali İhsan Yavuz´un ´sandık kurullarının oluşumu´ nedeniyle iptalini istediği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde karar veren YSK, metropol kentin 39 ilçesindeki belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyelikleri ile mahalle muhtarlığı seçimini iptal etmedi, ancak 31 Mart´ta ´millet ittifakı´nın adayı CHP´li Ekrem İmamoğlu´nun seçildiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçiminin iptal edilerek, yenilenmesine karar verdi. YSK kararına göre seçim 23 Haziran tarihinde yapılacak.
YSK´nın 06 Mayıs 2019 tarihli kararında, '... Bir kısım sandık kurullarının, ilçe seçim kurulunca kanuna aykırı oluşturulması ve seçim sonucuna maessir olması sebebiyle; 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaliyle yenilenmesine; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı matbatasının iptaline; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılmasına; kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmelerini yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına oyçokluğuyla karar verilmiştir' ifadesine yer verdiği öğrenildi. AKP´li Yavuz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin anayasının 67. ve 79., 2972 sayılı kanunun 25. ve 29. maddeleri ile 298 sayılı kanunun 14., 110., 112. ve 130. maddeleri kapsamında iptal edilerek, yenilenmesini talep etmişti.
İskenderun´da örgütlü bir siyasi partinin üyesi, sandık kurulu başkanları ve sandık kurulu üyelerinin tamamının memurlardan oluşmadığını, İskenderun ve Hatay´ın 15 ilçesindeki sandık kurullarında memur olmayan başkan ve üyelerin bulunduğunu savundu. Aynı kişi, 'YSK´nın bu kararına göre, Hatay´daki 15 ilçenin belediye başkanlığı seçiminin de iptal edilmesi gerekiyor. Çünkü hiçbir ilçede sandık kurulları ve sandık başkanlarının tamamı memur değil. Sadece İskenderun´da 523 sandıktan 50 dolayındaki sandıkta memur olmayan sandık kurulu başkanı ve 100´ün üzerinde sandık kurulu üyesi bulunuyor. İncelenmesi halinde bunlar isim isim ortaya çıkar. Seçime katılan siyasi partiler, adaylar ile yurttaşların tam kanunsuzluk nedeniyle itiraz etmesi durumunda YSK´nın aynı kararı alması gerekir. Aynı YSK, İskenderun ya da Hatay´dan yapılacak aynı mahiyetteki bir başvuruda farklı karar alır mı, onu da yapılacak bir başuru ile ortaya çıkabilir' değerlendirmesinde bulundu. Aynı kişi, YSK kararında seçum müdürleri hakkında suç duyurusu yapılmasına karar verildiğini ancak seçim müdürlerinin sandık kurulu ve üyelerinin oluşumunda hiçbir yetkisinin bulunmadığını da savundu.
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74