Yurtdışı seçmen uygulaması örnek alınarak deprem bölgesinden giden ancak seçmen kaydını aldırmayanların Hatay'a gelmek zorunda olmadan, kullandığı oyun bölgesine sayılması yönünde önlemlerin alınması için YSK’ya başvuru yapıldı.
Hatay eski Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez, 6 Şubat depreminde yaşanan kayıpların ardından iki çocuğunun okul ve öğrenim ihtiyacını karşılamak kaygısıyla okul kayıtlarını İzmir’e taşıdıklarını, 14 Mayıs seçiminde Hatay seçmeni olarak İzmir’de oy kullanabilmesi ve bunun Hatay sandık çevresinde sayılması için Yüksek Seçim Kurulu’na başvuru yaptı. Av. Dönmez, başvurusunda YSK’dan “seçim zamanı mevzuatın tarafıma tanıdığı Hatay'da bulunan oy kullanma ve serbest seçim hakkını tam olarak yerine getirebilmem için AİHM, Anayasa ve iç mevzuat hükümlerinin yüklemiş olduğu yükümlülükler doğrultusunda, gerekli veya farklı tedbirlerin ve kararların alınmasını” istedi.
YSK’nın aldığı kararla yurt dışı temsilciliklerinde oy kullanılmasının önünü açtığını hatırlatan Av. Dönmez, “YSK'nun aldığı kararlarla önceleri yurt dışında yaşayanların seçim dönemlerinde sadece sınır kapılarına kurulacak olan seçim sandıklarında ve daha sonraları ise Yurt Dışı Seçmen Kütüğü ve Dış temsilciliklerinde kurulacak seçim sandıkları ile oy kullanma ve seçme hakkını sağlama yönündeki tedbir ve kararlar nasıl alındıysa, aynı yükümlülük deprem gibi felaketi yaşayan seçmenlerle ilgili olarak da alınmak zorundadır” dedi.
Deprem gibi büyük felaketlerde seçimlerin de yakın olduğu dikkate alınarak farklı ve yasal çerçevede tedbirlerin alınmasının YSK'nın görevleri arasında olduğunu kaydeden Dönmez, başvurusunda, şunları kaydetti: “Şuan için deprem bölgesinde kalma ihtimali ortadan kalkmış ve deprem bölgesine yerleşme ve barınma olanağı olmadığı için ve ayrıca çocuklarını farklı bir ilde okula kaydettirdiği için veya ekonomik olarak seçmen kütüğünün bulunduğu ile de gidemeyecek olanlar için deprem bölgesine gelmeksizin öncelikle bulunduğu yerlerde seçme hakkının kullanılmasını sağlanması, eğer bu sağlanmayacak olduğu takdirde nasıl ki deprem zamanı ve belirli bir süreyle deprem bölgesinden farklı illere ücretsiz olarak yurttaşlarımız nasıl taşındıysa ve belirli bir süre boyunca barınma ve iaşesi sağlandıysa aynı yollarla seçmenleri seçmen kaydının bulunduğu yere taşıyarak seçim hakkını kullanmasını sağlanması gerekmektedir.”
Devletin imkanlarının şu an deprem bölgesinden ayrılmış seçmenlerin tamamının nerede olduğunu ve kaçının seçim zamanı seçimde oy kullanmak için deprem bölgesine göre dönebileceklerini bilmek için yeterli olduğunu da aktaran Dönmez, açıklamaların deprem bölgesinde ikamet eden her 7 kişiden 1’inin kendi ilinde bulunmadığını gösterdiğine dikkat çekti. Dönmez, talep yazısında şunları ifade etti: “Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kayıtlarına göre, deprem sonrası bölgeden göç eden 2 milyon seçmenin 338 bininin seçmen kaydını bulunduğu ile taşıdığı, seçmen kaydını taşımamış 1 milyon 662 bin depremzedenin de seçim günü seçmen kaydının bulunduğu yere dönmezse oy kullanamayacağı anlaşılmaktadır. Seçim zamanı Hatay'da bulunacak olan veya Hatay dışında olup çeşitli imkanlarla Hatay'a gelerek oy kullanacak seçmenler için geçerli olan seçim güvenliği sorunu çözülmüş görünse de, Hatay'a gelebilecek olan seçmen dışında kalan seçmenlerin oy kullanabilmeleri için gerekli altyapı ve önlem ise hiç alınamamıştır. Mevcut haliyle seçmen kütüklerinin güncellenmiş olması ve Hatay İlinde veya diğer deprem bölgelerinde oy kullanmak için önlemlerin alınmış olması sorunu çözememektedir. Kamuoyuna yansıyan bilgilere depremin yaşandığı 11 ildeki toplam seçmen sayısı 8 milyon 993 bin 349 olup, bunların yaklaşık 1,4 milyonunun deprem sebebiyle başka illere göç ettiği hesaplanmaktadır. Başka bir ifade ile deprem bölgesinde ikamet eden her 7 kişiden 1’i kendi ilinde değildir. Kendi imkanlarıyla seçim zamanı oy kullanmaya gelemeyecek olan seçmen sayısının ne olduğuna dair YSK tarafından hiç bir çalışma yürütülmemiştir. Deprem bölgesinden seçmen kaydını taşımamış olup Hatay'a kendi imkanları ile gelemeyecek olan seçmenlerin seçme haklarını kullanabilmeleri için Anayasa ve mevzuat ile Yüksek Seçim Kurulu'na yüklenmiş olan yükümlülükler yerine getirilmemiş ve bu hususta ne yazık ki hiç bir çalışma yürütülmemiş ve tedbir alınmamıştır.”
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55