“Yüksek Orandaki Enerji Maliyetleri Düşürülmeli”

Son aylarda özellik enerji maliyetlerindeki artışlara dikkat çeken İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “Ülke olarak enerji maliyetlerinin yüksek oranda arttığı ve bu durumla ilgili ciddi sıkıntıların yaşandığı günlerden geçiyoruz??

EKONOMI 26.02.2022 15:54:19 0
“Yüksek Orandaki Enerji Maliyetleri Düşürülmeli”

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Şubat ayı Meclis toplantısı Meclis Başkanı Okan Belli  Başkanlığında koronavirüs tedbirleri dikkate alınarak video konferans yöntemiyle  gerçekleştirildi.

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, meclis toplantısında, ülke ve bölge ekonomisindeki son gelişmeleri  değerlendirdi. Yılmaz, “2022 yılında akaryakıt fiyatlarının belirgin şekilde yükselmesi, mal ve hizmetlerdeki tüm maliyetlerin artmasına yol açmakta, bu artışlar maalesef nihai tüketicilere zam olarak yansıtılmaktadır. Bir önceki aya göre, konutlarda ve ticarethanelerde kullanılan enerji maliyetlerinin artması, birçok kesimden indirim talebinin gelmesine sebep olmuştur. Hükümet yetkilileri de, bu konuda gerekli araştırmaların yapıldığını ve farklı formüller üzerinde çalışıldığını bildirmiştir. Bizler de iş dünyasının temsilcileri olarak, enerji maliyetlerinin mümkün olduğunca azaltılmasını bekliyoruz. Bu süreçte, temel gıda maddelerinin enflasyon oranlarının dizginlenmesinde önemli bir adım olan, KDV oranlarının yüzde 8´den yüzde 1´e düşürülmesini de çok değerli bulduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum” diye konuştu. 

Hatay´ın ithalat ve ihracat verileri paylaşıldı

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Şubat ayı meclisinde 2021-2022 yılı ithalat ve ihracat verileri hakkında bilgiler vererek; “Hatay için dış ticarette çok önemli başarıların elde edildiği bir yıl oldu. Türkiye İstatistik Kurumu Genel Ticaret Sistemi verilerine göre; 2021 yılında ülkemizden 271 milyar dolarlık ithalat yapılırken, yılın aynı döneminde 225 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Ülke genelinde olduğu gibi Hatay da, 2021 yılında dış ticaret hacmini önemli ölçüde artırmıştır. 2021 yılı itibariyle ilimizden 6,6 milyar dolarlık ithalat yapılırken, 4,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Geçtiğimiz yıla göre Hatay ihracat tutarını %68, ithalat tutarını ise %90 oranında artırarak, çok önemli bir başarıya imza atmıştır” diye konuştu.

Hatay ihracatta 8. il

2021 yıl toplamı itibariyle Hatay´ın en fazla ihracat yapan 8. il, en fazla ithalat yapan 7. il konumunda olduğunu da sözlerine ekleyen Yılmaz, 2021 yılında Hatay´dan en fazla ihracat yapılan ülkelerin İspanya, İtalya, Belçika, Romanya ve Rusya olduğunu kaydetti. Hatay´ın en fazla ithalat yaptığı ülkeleri ise; Rusya, Brezilya, Ukrayna, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri olarak sıraladı.
2021 yılında Hatay´dan en fazla ihraç edilen ürün kalemleri; demir ve çelik, demir ve çelikten eşya, yenilen meyveler ve sert kabuklu meyveler, yenilen sebzeler kökler ve yumrular, kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler olarak sıralanabilmektedir.

Hatay değer katmayı sürdürecek

2021 yılında Hatay´dan en fazla demir ve çelik, metal cevheri, cüruf ve kül, mineral yakıtlar ve mineral yağlar, plastik ve mamullerinin geldiğini aktaran Yılmaz, “Dış ticaret rakamları incelendiğinde Hatay´ın ülkemizin uluslararası alandaki rekabet gücüne oldukça olumlu katkılar yaptığı gözlenmektedir. Ülkemizin ihracatçı illerinden olan Hatay´ın, önümüzdeki süreçte ülke ekonomisine daha fazla değer katacağına inanıyorum” değerlendirmesini yaptı.


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55