Akın Bodur/İskenderun
Şahin, üniversite eğitimi almak isteyen ve üniversitelere kayıt yaptıran yurtta barınabilmek için binlerce öğrenci yedekte sıra beklerken kontenjandan yerleştirmeler yapıldığını ve merkez ilçelerde yığılmalar yaşanırken ilçelere kapasitenin üzerinde yurt yapılarak yandaşlara rant sağlandığını ifade etti.
Üniversite yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelerdeki doluluk oranının yüzde 90´a ulaştığını, her 100 adaydan 81´inin üniversiteye girmeye hak kazandığını ve Türkiye´de üniversite öğrencisi sayısının 7,5 milyona geldiğini belirten Hatay Milletvekili Şahin, öğrencilerin yurtlara yerleşme konusunda yaşadığı sorunları önergeyle TBMM´ye taşıdı.
TBMM Başkanlığına verdiği, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu´nun cevaplandırmasını istediği önergesinde, üniversite ve öğrenci sayısındaki hızlı artışla birlikte Türkiye´de öğrencilerin en önemli sorunlarının başında barınma sorununun geldiğini anlatan Şahin, işsizlik, enflasyon ve hayat pahalılığının giderek artmasıyla birlikte Türkiye´nin içinde bulunduğu ekonomik koşulların önceki yıllara göre daha da kötüleşmesinin birçok aileyi, çocuklarının barınma masraflarının karşılanması konusunda büyük sıkıntıya soktuğunu kaydetti. Şahin, önergesinde şunlara yer verdi: '2019 yılı itibariyle Kredi Yurtlar Kurumu´na ait yurtların yüzde 20´ye yakın zamlanması sonucunda en düşük 168 TL olan yurt ücreti 224-273 TL´ye çıkmış, bunun yanında özel yurt ücretleri de büyük oranda artmıştır. Yurtlara yerleşemeyen öğrenciler ev kiralamak istese bile birçok ilde ev kiralarının en iyi ihtimalle 600 TL´den 2.000 TL aralığında olması bu seçeneği de zorlaştırmaktadır. Bu kiralarda olan evlerin nitelikleri düşük olmakla birlikte okula olan mesafelerinin uzak olması nedeniyle ulaşım masrafı gibi unsurları da artırmaktadır. Ev kiraları başta büyükşehirler olmak üzere birçok ilde asgari ücret düzeyine yaklaşmakta ya da bunun çok üzerine çıkmaktadır. Geçmiş yıllarda da sıkça örneğini gördüğümüz üzere bu koşullar altında birçok öğrenci barınamadığı için okullarını bırakmak zorunda kalmaktadır. Bu durum hem sosyal huzurun bozulmasına hem de öğrencilerin Anayasamızda da belirtilen en temel hakkı olan eğitim hakkından mahrum kalmalarına neden olmaktadır. Yedekte binlerce öğrenci sıra beklemesine rağmen Gençlik Spor Bakanlığı ve KYK Genel Müdürlüğü kontenjanı adı altında yerleştirmelerin yapıldığı, bu kontenjanlara göre yerleşen öğrencilerin hangi kriterlere göre belirlendiği de şaibeli ve merkezi yerleştirme ile yapılmayan bu uygulamayla ihtiyaç sahibi binlerce aile mağdur edilmektedir. Bazı ilçe yurtları, o ilçede olan öğrenci kapasitesinin çok üzerinde yapılmakta, merkez ilçe yurtlarında öğrenciler sıra beklerken yatırımlar ilçelere yurt inşaasına veya kiralamasına ayrılmakta. Bir ilçede 300 öğrenci kapasiteli meslek okulu için 2000 kişilik yurt yapılıyor. O bölgenin AKP milletvekili ve yandaşların arsası veya arsa üzerindeki binası fahiş fiyatlarla kiralanıyor. Merkezde binlerce öğrenci sıra beklerken ilçe yurtları boş boş orada duruyor. Bu yurtlardaki kantin ihaleleri de mide bulandırıcı' değerlendirmesinde bulundu.
'Öğrencilerin kaçı devlet yurtlarına yereleşebiliyor?'
Hatay Milletvekili Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: '2012-2019 yılları arasında devlet yurtlarına başvuran öğrenci sayısı nedir? Bu öğrencilerin kaçı yurtlara yerleştirilebilmiştir? Yurtlara başvurup da yerleştirilemeyen öğrenci sayısı nedir? Devlet yurduna başvurduğu halde kontenjan yetersizliği gibi sebeplerle yerleştirilemeyen, işsizlik ve hayat pahalılığı karşısında maddi olarak zorlanan ailelere ve onların çocuklarına eğitim hakkından yararlanabilmeleri için barınma desteği sağlanacak mıdır? Türkiye´de hangi ilde kaç tane öğrenci yurdu bulunmaktadır? Bu yurtların kapasitesi nedir? Bunların kaçı devlet yurdu, kaçı özel yurttur? Devlet yurtlarının olanakları öğrencilerin barınmaları için yeterli midir? Hijyen koşulları açısından herhangi bir denetim yapılmakta mıdır? Yeni yapılması planlanan yurtlar var mıdır? Bu yurtların yapımı konusunda son durum nedir? Üniversite ve öğrenci sayısındaki artışa uygun yurt planlaması yapılmakta mıdır? Bakanlığınız öğrencilerin yurt sorununu çözmek için hangi çalışmaları yürütmektedir? Toplam yatak kapasiteniz içerisinde Bakanlık/Genel Müdürlük kontenjanı vb. adlandırmaları adı altında ayırdığınız yatak sayısının yüzdesi nedir? Bu kontenjandan yararlanan öğrenciler hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Neden merkezi yerleştirme değil de kontenjanla yerleştirme yoluna gidilmektedir? Merkez ilçe olmayan ilçelerde bulunan yurt yatak sayısı nedir? 2018-2019 yılı döneminde bu ilçe yurtlarının doluluk oranı nedir? Neden ilçelerdeki öğrenci sayısının çok üzerinde kapasiteye sahip yurtlar inşa edilmekte, kiralanmaktadır? Merkezde sıra bekleyen öğrenciler göz önüne alındığında ilçe yurtlarının bütçeleri neden merkez yurtlarına aktarılmamaktadır?'
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55