Hatay Milletvekili Suzan Şahin, üniversite ve öğrenci sayısındaki hızlı artışla birlikte öğrencilerin en önemli sorunlarının başında barınma sorununun geldiğini belirterek, yurt sorununu önergeyle parlamentoya taşıdı.
İskenderun/SES
Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yeni yurt yapmayıp, kapasitesini arttırınca yurtlarında üniversiteliler 1 ila 8 kişilik odalarda kalmak durumunda kalacak.
Artan işsizlik, enflasyon, zamlar ve hayat pahalılığının artmasıyla birlikte ekonomik koşulların önceki yıllara göre daha da kötüleştiğini, birçok ailenin çocuklarının barınma masraflarını karşılayamaz hale getirdiğini ifade eden milletvekili Şahin, "Üniversite yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelerdeki doluluk oranının yüzde 98’e ulaştı. Bu yıl yaklaşık 850 bin öğrencinin daha üniversiteyi kazanmasıyla birlikte Türkiye’de üniversite öğrenci sayısının 9 milyona yaklaştı. Üniversite ve öğrenci sayısındaki hızlı artışla birlikte öğrencilerinin en önemli sorunlarının başında barınma gelmekte. 2021 yılı verilerine göre devlet yurtlarının kapasitesi 695 bin 834 iken yurt sayısı sadece 773’tür. Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtların öğrenciye oranı ise yüzde 18,2 gibi sınırlı bir düzeyde. 2020 yılı Sayıştay raporunda yurtların hizmetlerinin kötü , 781 yurttan 169’unun kullanıma elverişsiz olduğu ifade edilmiştir. Aradan geçen 2 yıla rağmen tek bir çivi çakılmamış, yurt ve yatak kapasiteleri artırılmamıştır" değerlendirmesini yaptı.
Yatak sayısı arttırılıp, fiyatları zamlandı
Geçen yıl, eylem yaparak sıkıntılarına dikkat çeken öğrencilerin sorunlarının bu yıl daha da arttığını, her yıl on binlerce öğrencinin barınmadaki sorunları çözülmediği gibi her geçen yıl arttığını anlatan Şahin, şu değerlendirmede bulundu: "Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait yurtların yüzde 80’e yakın zamlanması sonucunda yurt fiyatları 500-800 TL’ye çıkmıştır. Sunulan yurt hizmetinin niteliksiz olduğu, yurtların kapasitelerinin bu yıl 800 binin üzerine çıkarıldığı Gençlik ve Spor Bakanı tarafından dile getirilmiştir. Birçok ilde kapasite artırımı için bazalar yerine ranzalar getirildiği ve odalardaki çalışma masalarının da alan yetersizliği nedeniyle çıkartılarak öğrencilerin yurtlardaki yaşam alanları daraltılarak çözüm üretme çabası içerisine girilirken, birçok öğrenci de devlet yurtlarına kapasite yetersizliği nedeniyle yerleştirilememektedir. Devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler, fiyatları 20 bin ile 120 bin TL’yi bulan özel yurtlara mahkum olmakta, kiralık ev fiyatları ise illere göre değişmekle birlikte 8 bin ile 15 bin aralığındadır. Bu kiralarda olan evlerin de nitelikleri düşük olmakla birlikte okulla mesafelerinin uzak olması nedeniyle ulaşım gibi unsurları da arttırmaktadır. Ev kiraları başta büyükşehirler olmak üzere birçok ilde asgari ücret düzeyine yaklaşmakta ya da bunun çok üzerine çıkmaktadır. Geçmiş yıllarda da sıkça örneğini gördüğümüz üzere bu koşullar altında birçok öğrenci barınamadığı için okullarını bırakmak zorunda kalmaktadır. Bu durum hem sosyal huzurun bozulmasına hem de öğrencilerin anayasada da belirtilen en temel hakkı olan eğitim hakkından mahrum kalmaların neden olmaktadır. Bakan göreve geldiğinden bu yana yurt konusunda hiçbir şey yapmamış, aksine kalite düşmüş, öğrenciler yurtlara yerleşemediği gibi yerleşenler de sağlıksız ve ders çalışma ortamı olmayan, kalitesiz yemek ve tıkış tıkış barınma şartları ile çağın gerisinde sefilliğe terk edilmiş yurtlarda kalmak zorunda bırakılmıştır."
Kasapoğlu'na 13 soru
TBMM Başkanlığına verdiği, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yazılı cevaplamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "2012-2022 yılları arasında devlet yurtlarına başvuran öğrenci sayısı nedir? Bu öğrencilerin kaçı yurtlara yerleştirilebilmiştir? 2021-2022 öğretim döneminde KYK yurtlarına başvurup da yerleştirilemeyen öğrenci sayısı nedir?Devlet yurduna başvurduğu halde kontenjan yetersizliği gibi sebeplerle yerleştirilemeyen, işsizlik ve hayat pahalılığı karşısında maddi olarak zorlanan ailelere ve onların çocuklarına eğitim hakkından yararlanabilmeleri için barınma desteği sağlanacak mıdır? Öğrencilere konaklama desteği konusunda bir çalışmanız var mıdır? Var ise nedir? Bakanlık görevine geldiğiniz tarih olan 9 Temmuz 2018 tarihinde Türkiye’deki yurt sayısı ve yatak kapasitesi ne kadardı? Eylül 2022 itibariyle Türkiye’de hangi ilde kaç tane öğrenci yurdu bulunmaktadır? Bu yurtların kapasitesi nedir? Bunların kaçı devlet yurdu, kaçı özel yurttur? Devlet yurtlarının olanakları öğrencilerin barınmaları için yeterli midir? Hijyen koşulları açısından herhangi bir denetim yapılmakta mıdır? Bazı öğrenciler tarafından yurtların eski dönemlerde olduğu gibi ranza sistemine döndüğü iddiası basına ve sosyal medyada yer almıştır. Bu iddialar doğru mudur? Bu durum, yeni yerleşecek öğrencileri mağdur etmemek adına mevcut yurt kapasitelerini ranza sistemiyle artırarak mevcut kalan öğrencileri mağdur etmek anlamına gelmemekte midir? Yeni yapılması planlanan yurtlar var mıdır? Bu yurtların yapımı konusunda son durum nedir? Üniversite ve öğrenci sayısındaki artışa uygun yurt planlaması yapılmakta mıdır? Bakanlığınız öğrencilerin yurt sorununu çözmek için hangi çalışmaları yürütmektedir? Toplam yatak kapasiteniz içerisinde Bakanlık/Genel Müdürlük kontenjanı vb. adlandırmaları adı altında ayırdığınız yatak sayısının yüzdesi nedir? Bu kontenjandan yararlanan öğrenciler hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Neden merkezi yerleştirme değil de kontenjanla yerleştirme yoluna gidilmektedir? Neden ilçelerdeki öğrenci sayısının çok üzerinde kapasiteye sahip yurtlar inşa edilmekte, kiralanmaktadır? Merkezde sıra bekleyen öğrenciler göz önüne alındığında ilçe yurtlarının bütçeleri neden merkez yurtlarına aktarılmamaktadır?"
9863,27%1,88
34,75% 0,10
36,60% 0,33
2957,36% 0,48
4831,50% 0,59