Tarih: 14.12.2018 11:12

'Yüzdelik oran maaş farkını açıyor'

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun

Bölgede yaşayan sosyal gruplar arasında en fazla sayının emekliler ve çalışanlar olduğunu ifade eden TÜED ve İSÇEİD yöneticileri, emekli maaşlarının günün şartlarına göre insanca yaşam düzeyine çıkarılmasını istedi.
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde ile İsdemir (İskenderun Demirçelik) Çalışanlar ve Emekliler Derneği (İSÇEİD) Başkanı Nurullah Er, yüzdelik oranda zam değil, maaş eşitliği sağlayacak zam oranı istediklerini belirtti.

'Yüzdelik zamlarla maaş farkı açılıyor'
Hükümetin, 2019 yılının ilk altı ayı için emekli maaşlarına yüzde 10.56 oranında zam yapılacağını açıkladığını ifade eden Göde, 'Emekli maaşlarına yapılacak zam oranı yüzdelik zamla değil, eşitliği sağlayacak zam olmalı. Çünkü, yüzdelik zam sistemiyle maaşta eşitlik sağlanmayıp, aksine maaş farkı makası sürekli açılıyor. Aç maaş alana çok, çok alana az zam yapılarak maaş farkı kapatılmalı' dedi.
Emeklilerin ek ödeme göstergesinin yüzde 8-9´lara çıkarılmasını, 2000 yılından sonra emekli olanların maaşının düşmesine karşı önceden kabul edilen ´İntibak Yasası´nın emsal olarak uygulanmasını isteyen Göde, 'İntibak Yasası, 2000´den sonra emekli olanlara da uygulanmalı. Sayısı 3 milyonu bulan emekliye İntibak Yasasının uygulanması uygulanması halinde az maaş alan emeklinin maaşında 330 liraya varan artışı getirecek' değerlendirmesini yaptı.

'Bir günde yaşlandık'
Türkiye Emekliler Derneği İskenderun Şubesinde dün TÜED ve İSÇEİD´in birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında açıklama yapan Nurullah Er, 'Bizler, yaşlandığımız için emekli olmadık. Çalışmalarımızın sonunda elde ettiğimiz emeklilik hakkımızı; huzur, mutlu ve refah içinde geçirmek için emekli olduk. Ne varki, emeklilikte karşılaştığımız ekonomik, sosyal, psikolojik sorunlar, yılların ağır çalışma koşullarına bedel oldu. Baş edemediğimiz, çare bulamadığımız, altından kalkamadığımız sorunlar karşısında bir günde yaşlandık. Paranın her şey olduğu, tüm insani değerlerin yok edildiği, vicdanların sustuğu bir ortamda almış olduğumuz emekli maaşları ne kadar huzurlu, mutlu olabiliriz, kendimizi güvende hessedebiliriz?' dedi.

Er, 2000 yılından sonra, 5310 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanununda, ´torba yasa´yla yapılan değişiklikle, emeklinin elde ettiği birçok kazanımın yok edildiğini, emekli yaşının yükseltildiğini, emekli maaş hesaplamasında katsayı oranının düşürüldüğünü, milli gelirden yüzde 35, büyümeden de hiç pay verilmez olduğunu, sosyal sigortaların emekliye verdiği faizsiz konut kredisinin kaldırıldığını, yabancı yatırımdan vergi alınmazken işyeri açan emeklinin vergisinin alındığını, hastanelerde paliklinik muayenelerinnde katkı payı alınmaya başlandığını, 2000 yılına kadar intibak yasası ulgulanırken, 2000 sonrası uygulanmadığını söyledi.

'Emekliler, bir partiyi tek başına iktidara getirecek oya sahip'
Emeklinin saymakla bitmeyecek kadar sıkıntısı olduğunu anlatan İSÇEİD Başkanı Nurullah Er, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Birkaç ay sonra yerel seçimler var. Seçim gündeme geldiğinde siyasetçilerin aklına düşen, belki de ilk biz oluruz. Çünkü, ülkede emekliler bir partiyi tek başına iktidara getirecek oy potansiyeline sahiptir. Ne var ki bu zamana kadar siyasi partiler sürekli emeklilerin duygularını sömürerek, bölüp parçalayarak, küçük çıkarlar sunarak oylarını almıştır. Bundan böyle hiçbir siyasetçi, emekli kardeşimizin kapısını elendeki gıda poşetiyle, kömür torbasıyla çalmasın, birbir emekli kardeşimiz de buna tenezül etmesin. Emekliler olarak sadaka istemiyoruz. Yllardır döktüğümüz alınteri karılığında elde ettiğimiz kazancımızı yedik, şimdi de yaşamımızın sonbarında onurumuzla yaşamak istiyoruz.'

Emekliler ne istiyor?
İSÇEİD Başkanı Er, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Biz, emekliler olarak aslında çok şey istemiyoruz. İnsanca yaşamak için bir maaş, sosyal olarak desteklenmek, sağlık olarak korunmak, psikolojik olarak onurlandırılmak, istiyoruz. Son yaşanan ekenomik kriz ilk önce bizim kapımızı çaldı. Yapılan zamlarla oluşan enflasyonla, dalgalanan kur artışlarıyla maaşlarımız eridi, bitti. Cumhurbaşkanlığı maaşına yüzde 26 zam yapılırken, ekonomik çıkmaz içinde olan biz emeklilere vedilmesi düşünüyen yüzde 10´luk zamlar bizi tatmin etmez. Hiçbir emekli de buna rıza göstermez. Bugün bin liranın altında maaş alan, açlık sınırının altında yaşayan emekliler var. Ortak kaderde birleşen, aynı kulvarda yürüyen emekliler bugün bölünüp, parçalanarak ayrı ayrı yaşam öyküsü içine itilmesine, belli bir yaştan snra toplumun dışlanmasına, köşeye çekilip yalnızlaşmasına biz emekliler derneği olarak gönlümüz razı değildir.'
Atatürk´ün 'Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli sıstasıdır. Geçmişte güçlüyken, bu kuvvetle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin geleceğe güvenli bakmaya hakkı yoktur' sözünün emeklilere rehberlik ettiğini belirten Er, emekli dernekleri olarak o ruhla emeklilerin yanında olduklarını söyledi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —