Güzelmansur Ticaret Bakanı´na seslendi
Sadet Berkyürek/SES
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, “Rusya´ya ihraç edilen tonlarca domatesin yüklü olduğu TIR´lar, kota dolduğu gerekçesiyle sınırda bekletiliyor” dedi. Güzelmansur, sınırda bekleyen tırlarla ilgili bilgi almak için Hatay nakliye sektörünün önde gelen isimleri ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Gül, Ramazan Daplan ve Hasan Girişken ile bir araya geldi.
Rusya ile gerginleşen ikili ilişkiler nedeniyle, sınırda bekleyen tırlarla Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyeleriyle yaptığı görüşmenin ardından sorunun çözümü için ilgili kurumlarla görüşmeyi sürdüreceğini ve konunun takipçisi olmaya devam edeceğini kaydeden Milletvekili Güzelmansur, TBMM Genel Kurulu´ndaki konuşmasında CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Rusya´ya domates ihracatında yıllık 150 bin ton kotanın önemli bölümünün Hataylı ihracatçılar tarafından yapıldığını, ancak kotanın dolduğunun duyurulmamasından dolayı TIR´ların bekletildiğini belirtmişti.
Güzelmansur, şunları söyledi:
'Rusya´ya domates ihracatında yıllık 150 bin ton kota var. Bu ihracatın çoğu da Hatay´ın özverili ihracatçıları tarafından yapılıyor. Önceki yıllarda bu kota dolduktan sonra yapılan girişimlerle arttırılır; ihracatçı, üretici, nakliyeci mağdur edilmezdi. Şimdi Rusya ile yaşanan siyasi gerginlik nedeniyle bu gerçekleştirilemiyor. Ticaret Bakanlığı gümrükler vasıtasıyla kotanın dolduğunu duyurmamıştır. Ne İhracatçılar Meclisi ne de Nakliyeciler Derneği vasıtasıyla muhatap taraflar uyarılmamıştır. Gelinen noktada yüzlerce TIR ve şoförümüz, tonlarca domates sınırda tıkanıp kalmış durumdadır. Kısaca, Rusya ile yaşanan gerginlik ve sorumluların gereğini yapmaması ihracatçıyı, üreticiyi, nakliyeciyi, çalışanı mağdur etmektedir. Buradan Ticaret Bakanlığı´na sesleniyorum: Kotanın arttırılmasını bir an önce sağlayın, bunu sağlayamıyorsanız en azından sınırda bekletilen, orada sıkışıp kalmış şoförlere, araçlara yardımcı olun.”
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55