Yüzyıllık bir demokrasi geleneğini yaşatıyorlar

Yüzyıllık bir demokrasi geleneğini yaşatıyorlar

Arsuz’un Nardüzü Mahallesi, kökleri 100 yıl öncesine dayanan bir demokrasi geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

Sadet Berkyürek/İskenderun
Eskiden "Şevre" adıyla bilinen ve Arapça "müşavere" yani danışma anlamına gelen bu mahallede, sorunlar görüşülerek çözüme kavuşturuluyor. Mahalle meclisi pratiği, son üç yıldır Arsuz Kent Konseyi’ne bağlı olarak yasaya dayanarak sürdürülüyor.

Hatay'ın ve Arsuz'un tek mahalle meclisi özelliğini de bulunan Arsuz Kent Konseyi Mahalle Meclisi, Cumartesi günü 2. Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi ve yeni yürütme kurulunu seçti. Bu önemli toplantıya Arsuz Belediye Başkanı Sami Üstün ve çalışma ekibi de katıldı.

Başkan Üstün, toplantıya çalışma dosyasıyla katıldı

Toplantıda alışılmışın dışında bir uygulama gerçekleştirildi; sorun dosyaları yerine, Başkan Üstün sokak iyileştirilmesine dair kapsamlı bir proje dosyası sundu. Bu dosyayı divana teslim eden Başkan Üstün, ikinci dosya örneğinin yeni seçilecek yürütme kuruluna teslim edilmesini istedi. Üstün, "Emin olun, birbirimizi duyacak mesafedeyiz. Yeter ki nezaket dili, doğru iletişim dili, birbirimizi anlayabilecek bir diyalog ortamı yaratalım ve o ortamdan hiç uzaklaşmayalım. Çünkü aynı gemideyiz ve bize bizden başka acımızda da, sevincimizde de kimsemiz yoktur" diye konuştu.

Tıp parkından OSB'ye sorunlar konuşuldu

Ağır tonajlı araçlar, tır'ların park sorunu, bölgede sanayiye yönelik OSB niyetinin olumsuz etkileri, deprem sonrası hakim rüzgarın etki alanına açık moloz depolanmasının yarattığı çevre sorunlarının da ele alandığı toplantıda açılış konuşmasını Yürütme Kurulu Başkanı Ecz. Fırat Çiçek yaptı. Arsuz Kent Konseyi Başkanı Sibel Çam Ağçuka, demokraside halkın yönetime doğrudan katılımının önemini vurguladı. "Mahalle meclislerimiz, halkın sesini duyurabileceği, sorunlarını ve önerilerini doğrudan yetkililere iletebileceği önemli platformlardır. Bu geleneği sürdürmek, demokratik bir toplumun temel taşlarından biridir" dedi.

Nardüzü Mahallesi, geleneksel mahalle meclisi uygulamasıyla sorunlarını çözmeye ve geleceğe yönelik projeler geliştirmeye devam ediyor. Mahalle sakinleri, yeni seçilen yürütme kurulu ile birlikte daha yaşanabilir bir Nardüzü için çalışmalarını sürdürecek.

Bir kültürel miras geleneği

Bu demokrasi geleneği, Nardüzü'nün geçmişten günümüze taşıdığı bir miras olarak, mahalle halkının birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğinde neler başarabileceğinin en güzel örneği. Hatay ve Arsuz’un diğer mahallelerine de ilham kaynağı olabilecek Nardüzü uygulaması, demokratik katılımın gücünü sorunlarını  yönetsel birimlere taşıyarak harekete geçirmesiyle de gündeme geliyor.

Yürütmede kimler yer aldı?

Arsuz Belediyesi Nardüzü Kadın ve Gençlik Merkezi salonunda gerçekleştirilen ve divan başkanlığını Av. Hakan Mazman, katip üyeler Müntecep Berkyürek ve İskender Yüksel'in oluşturduğu genel kurulda yürütme kurulu şu isimlerden oluştu: Yusuf Berkyürek, Hüseyin Tosun, Mahmut Yüksel, Deniz Ali Yüksel, Aylin Bilir, Meriç Mazman, İskenderun Yüksel, Özlem Mazman Değirmenci ve Meryem Ekşili Aktaş'tan oluştu.

Çalıştayla Nardüzü/Şevre deneyimi 

Kökleri 1800'lere kadar giden Nardüzü ve katılımcı mahalle deneyimi 2022 Ocak ayında gerçekleştirilen çalıştayın da çalışma örneğini oluşturmuştu. AB tarafından finanse edilen ve yürütücülüğünü Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP’nin yaptığı yerel yönetim reformuna destek projesi kapsamında ’katılımcı mahalle yönetim’ deneyiminde  Nardüzü örneği tartışılmıştı. Çalıştayda Nardüzü Mahalle Meclisi deneyimi sorunlar, beklentiler ve ihtiyaçlar yönüyle ele alınmış, çalışma katılımcı mahalle önceliklendirme çalışması ile sürdürülmüştü.



İSTE’de rektörlük başvurusu başladı

Tartışmanın nedeni '240 konut'

Kızılay'dan kıyafet yardımı

MKÜ'de 'yüz yüze eğitim' sınırlı

Villalara 'yıkım ilanı'

Taksilere 'yönetim merkezi' uygulaması

"Eğitim, sağlık ve temel ihtiyaçlarda" işbirliği

Araçta 336 tarihi eser

Dörtyol'da 'tefecilik' operasyonu

Ulucami, HBB ile Bursa arasında 'bekliyor'

Okul temizliğine 480 görevli

"Vali" Demiryürek, törenle uğurlandı

Befesa'da anlaşma sağlandı

Yağışlar olumsuz etkiledi

"Çocuk cinayetleri politiktir"

Yılın ahisi; fanusçu Mustafa Gürler

Demiryürek, ziyaretlerle veda etti

CHP'li gençler ‘saldırı açıklaması’

AKP, 15 ilçede delege seçimlerini yaptı

AKP, Samandağ ilçe binasını törenle açtı

Samandağ 4. Kitap Fuarı açıldı

'Kardeş belediyelerden', fizik tedavi merkezi

MKÜ'de 4 akademisyen 'listede'

"İlk bavulum, ilk biletim" projesi başladı

İskenderun'da 4 hurdacı kapatıldı

Deniz suyu 12 noktada 'iyi'

Kadın girişimcilere KOSGEB destekleri bilgilendirmesi

Otogarlara HBB'den tadilat

19 Eylül, gazilerin şeref günü

Şelaleye zarar veren taş ocağı 'durduruldu'

Yükleniyor

  • BIST 100

    8778,17%-0,18
  • DOLAR

    34,23% 0,02
  • EURO

    37,16% -0,17
  • GRAM ALTIN

    3004,48% 0,32
  • Ç. ALTIN

    4978,90% 0,12