Zemin etütleri neden önemli?

Zemin etütleri neden önemli?

İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Örnek, olası kazalarda araçlardaki emniyet kemeri görevini depremlerde bir bakıma zemin iyileştirme uygulamalarının üstlendiğini iade etti.

İskenderun/SES

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Örnek, zemin etütlerinin önemini, kimler tarafından ve nasıl yapılması gerektiği hakkında değerlendirmede bulundu. Doç. Dr. Örnek, zemin etüdü kavramı ve inşaat mühendisliğindeki uygulamalarını yönetmelikler doğrultusunda ele alarak, 'Problemli zeminlere yapı inşa edilmemelidir' dedi.
İSTE Teknoloji Transfer Ofisi´nin (TTO) Teknoloji Sohbetine katılan İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Örnek, zemin ve zemin etüt çalışmalarının inşaat mühendisliği uygulamalarında oldukça önemli bir yer tuttuğunu anımsattı ve zemin etütlerinden ne tür bilgiler elde edilebileceği, zemin inceleme yöntemleri, zemin ve temel etüt raporlarının nasıl hazırlanması gerektiği konusunda bilgi verdi. Doç. Dr. Örnek, “Problemli zeminlere yapı inşa edilmemelidir. Problemli zeminlere yapı inşası zorunlu veya kaçınılmaz ise mutlaka zemin iyileştirilmelidir. Bu süreçte de en uygun zemin iyileştirme tekniği uygulanmalıdır. İskenderun özelinde de ‘sıvılaşma´ potansiyeli olan zeminler için aynı hassasiyetin gösterilmesi gereklidir. Deprem açısından riskli bir bölgede bulunan İskenderun ve çevresinde de zemin etütlerinin yapılmasına büyük özen gösterilmeli ve gerekiyorsa zemin iyileştirme yöntemi uygulanmalıdır. Çünkü, iyileştirilmiş bir zemin muhtemel bir depremin yol açabileceği hasarlara karşı alınabilecek en iyi yöntemlerden biridir, Arabalardaki emniyet kemeri görevini depremlerde bir bakıma zemin iyileştirme uygulamaları üstlenir. Zemin etütlerinin ehil uzmanlarca yapılmasına dikkat edilmelidir. İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü, profesyonel zemin etüdü uygulama ve danışmanlık desteği vermekte, yetkinlikleri ve kapasitesini artırıp, deneyimlerini toplumla paylaşmaktadır' diye konuştu. İSTE´den yapılan açıklamaya göde, etkinlikte, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 18 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanan ve 01 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren ‘Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY)´ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 09 Mart 2019 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatına Dair Tebliğ´ de katılımcılara anlatıldı, mevzuattaki uygulamalar hakkında bilgi verildi.

 



İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

"Güler yüzlü hikayeler" yayımlandı

Nardüzü'nde Cumhuriyet turnuvası

Biz hala buradayız Sergisi’ kapısını açtı

"Atatürk ve Cumhuriyet" Sergisi

En büyük bayramın 101. yılı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55