Alzheimer, bilinçte bozulma olmadan bilişsel fonksiyonlarda oluşan ilerleyici ve geri dönüşsüz bir bozukluk ile karakterize demans türünün en yaygın görülen bir hastalığıdır.
Yapılan çalışmalarda diyabet, hipertansiyon, dengeli ve yeterli beslenmemek, inflamasyon, kurşun-bakır gibi toksinlere maruz kalmak, B 12 vitamin eksikliği, hipotiroidi, hiperlipidemi, sigara kullanımı, fiziksel aktivite yetersizliği, folik asit eksikliği gibi birçok neden alzheimer hastalığı gelişim riskini artırmakta olduğu saptamıştır.
Aslında alzheimer gibi çoğu hastalığı önlemek bize bağlıysa neden bunu yerine getirmeyip sağlıklı bir yaşam sürmüyoruz?
Yapılan çalışmalarda, beslenmenizde yağ, kolesterol bulunması, antioksidan ve polifenol eksikliği ve artan karbonhidrat tüketimi ile fruktoz yani meyve şekerinin alımında artış alzheimer hastalığını tetikleyici sebeplerden olduğu saptanmıştır.
Günlük beslenme düzeninizde mutlaka sebze ve önerilen düzeylerde meyve alımını ihmal etmeyin (İki porsiyonu sebze olmak üzere; günlük beş porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli.) Tüketilen sebze ve meyvelerin mevsimine göre yetişen sebze-meyve olması önemlidir.
Akdeniz diyeti yüksek antioksidan içeriğiyle alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkiye sahiptir.
B ve D vitamini dahil olmak üzere yanısıra antioksidan içeriği ile zengin A, C, E vitamini, zeytinyağı içeriğinde bulunan fenolik bileşikler ve balıktan gelen omega-3, günlük ılımlı miktarda şarap tüketimin ile resveratrol gibi fenolik bileşiklerin alzheimer hastalığına karşı önleyici ve koruyucu etkisi vardır.
Alzheimer hastalığı için bir beslenme tedavisi bulunmamakta ancak alzheimer hastalığına yakalanma riskini önlemek sizin elinizde.