Çağla Yücel


Aralıklı oruç diyeti (İntermittent Fasting)

Aralıklı oruç için birbirini takip eden ve belirli aralıklarda tüketilen besinler ve belirli aralıklarda aç kalınması durumu ile gerçekleşen döngü denilebilir. 


Yapılan çalışmalarda artan obezite ve bununla birlikte gelişebilen birçok akut-kronik hastalıkların önlenmesi için bireyin fazla ağırlık kazanımını engelleyerek yeni yaklaşımlar araştırılmış olup 'aralık oruç diyeti' bu yaklaşımlar içinde yerini almıştır.
Aralıklı oruç diyetinin amacı, ağırlık kaybı ve bununla birlikte yağsız vücut kütlesinde artış sağlanması veya korunmasıdır.
Aralıklı açlık diyetinde genellikle enerji kısıtlaması ve dolayısıyla düşük enerji ile besin alımları sağlanır. Bu sebeple vücutta, glikojen depolarının azalmasına veya tükenmesine, keton oluşumuna, dolaşımdaki leptin dediğimiz iştahı düzenleyen ve tokluk hormonu düzeylerinde azalma ile kaçınılmaz metabolik değişikliklere neden olur. 
Yapılan metaanaliz çalışmalarında, zaman kısıtlı diyet uygulandığında vücut ağırlığında tutarlı yani olumlu bir azalma gerçekleşmiş, önceden dengesiz ve yağlı besinlerin tüketiminin neden olduğu metabolik hastalıklarında iyileşme olduğu saptanmıştır
Yapılan başka çalışmada ise dönüşümlü açlığın yağsız vücut kütlesini koruduğu trigliserit ve LDL kolesterolünün azaltığı, HDL kolesterolünün artışı ve kronik kalp hastalıkları gelişim riskini azalttığı saptanmıştır.
Dini oruç (Ramazan diyeti) bilindiği gibi bir ay boyunca şafak ve gün batımı arasında bir şey yemeden ve içmeden gerçekleşir. Şehirden şehire farklılık gösteren açlık süreleri ile bireyde sıvı alımı yetersizliği ve enerji kısıtlanmasıyla metabolik değişikliklere neden olur. Kahvaltı ve öğle öğününün yapılamaması özellikle diyabetik bireylerde insülin ve glukagon düzeylerinde azalmaya, dolayısıyla glikoz metabolizmasının etkilenmesine neden olabilir. Ancak yapılan çalışmalarda obez bireylerde dini oruç diyetinin uygulanması insülin direncinin gelişim riskini ve LDL kolesterol düzeylerini azaltmaktadır. 
Ancak bu tür diyetlerin her birey tarafında uygulanması doğru değildir. 
Normal beden kütle indeksine ve kiloya sahip bireylerin aralıklı oruç diyeti uygulaması sürdürülebilir olmamakla birlikte sağlığı tehdit edici noktaya gelmesine sebep olabilir. Diyetisyeninizden onay ve liste almadıkça bu tür diyetleri uygulamamanızı öneriyorum.