Sadet BERKYÜREK

Tarih: 18.06.2018 10:48

Arsuz´da sanayi tartışması: Dokuyu koruyabilecek miyiz?

Facebook Twitter Linked-in

Hatay İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdür V. Sunday Balıkoğlu´nun evsahipliğinde İskenderun´da bir çalışma toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda özetle Arsuz´da sanayileşen bölgede altyapı sorunlarına dikkat çekilirken, Islah OSB ilanının ardından yeni sanayi yatırımlarının önünün açılabileceği endişesi dile getirildi. Sanayileşen bölge ile ‘seçim stratejisi´ ile İskenderun yerine Arsuz´a bağlanan bölgeden, Karaağaç ve Nardüzü´nden bahsediyoruz.

Belde belediyeleri döneminde imar palanında sanayi bölgesi düzenlemesiyle tarım topraklarında sanayinin önünün açıldığı Karaağaç ve Nardüzü´ndeki sanayi tesislerinin bulunduğu alanın Arsuz Islah OSB (Organize Sanayi Bölgesi) ilanına yönelik çalışmalar sanayici, mülk sahipleri, muhtarların da katıldığı toplantıda ele alındı.

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, bölgede sanayiye yönelik niyetlerin turizm ve tarım hedeflerini engelleyebileceği ve çevre sorunlarını arttırabileceğini, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı ise Nardüzü ve Karaağaç´ta sanayi yapılanmasının getirdiği alt yapı sorunlarının Islah OSB ile çözülebileceğini belirtti.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası´nda geçtiğimiz Çarşamba günü yapılan toplantıda konuşan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Arsuz´u bir tarım ve turizm kenti olarak tanımladıklarını hatırlatarak, kentte ‘mümkün olduğu kadar, hatta mümkün olduğu kadarının ötesinde sadece ve sadece bu bölgenin dokusuna uygun, gerek tarımı zedelemeyecek, gerekse turizme sıkıntı vermeyecek ölçekte´ sanayinin olmasını istediklerini söyledi.

Bacalı sanayiye karşı olduklarını yineleyen Başkan Culha, yaşam alanlarını etkileyecek bir yapıya yöre sakinleriyle birlikte karşı çıkacaklarını vurguladı. Bölge sakini olarak bu kararlarının yanında olacağız. Bizce de bölgede bir Arsuz kaldı ve korunması gerekir.

İskenderun ve Payas OSB´de faaliyet yürütenlerin ikamet yeri olarak Arsuz´u seçtiklerine işaret eden Culha, İskenderun Körfezi´nde termik santraller ve kirli sanayinin özellikle Payas´ı ve İskenderun´u etkilediği ifade etti. Culha, Arsuz´un daha yaşanabilir bir şehir olarak korunması gerektiğinde ısrarlı. Ancak, özellikle orada iş yeri olan sanayicilerin görüşünün önem taşıdığını da hatırlatıyor.

Culha, değerlendirmesini söyle sürdürdü: “Ama bu mevcut tesislerin ötesinde, yarın sanayi bölgesi olduğunda, orada yapılacak tesisler bu konseptin dışında bacalı sanayi şeklinde olur ise biz şimdiden böyle bir çalışmayı planlamaya karşı duruş sergileriz.”

Kaymakam Sarı ise altyapı sorunlarına dikkat çekti. 

Arsuz´un tarım ve turizm kimliğini olumsuz etkileyecek oluşuma izin verilmemesi gerektiği ifada eden Arsuz Kaymakamı Musa Sarı da toplantıdaki konuşmasında bölgedeki sanayi kuruluşlarının altyapı sorunlarının giderilmesinin bölgesel planlama ile sağlanabileceğini, Islah OSB´nin buna katkı verebileceği görüşünde.

Evet, 1 Temmuz´a kadar başvuru isteniyor

Hatay Valiliği Hatay İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü´nden Arsuz Kaymakamlığı ile Arsuz Belediyesi Başkanlığı´na gönderilen 18 Mayıs tarih ve 712 sayılı yazıyla sözkonusu alanların OSB olarak ıslah edilmesi yönünde Hatay Valiliğince çalışma başlatıldığı belirtilerek, bölgedeki yatırımcıların 1 Temmuz´a kadar başvuruda bulunmaları istenmişti.

Gerekçesinde tarım da var Valilik tarafından hazırlanan başvuru dosyasında imzalanması talep edilen belgelerden biri de gerekçe raporu. Raporda, düzensiz sanayileşme sonucu çok sayıda tesisin yerleşim merkezleri içinde veya yol güzergahları boyunca ya da verimli tarım arazileri üzerinde gelişi güzel, denetimden yoksun, çevre ve toplum sağlığını tehdit eden biçimde kurulduğu, alınması gereken izin ve ruhsatlar alınmadan ya da faaliyet konusuna uygun olmayan tesislerin kurulduğu, münferit veya toplu olarak yerleşen tesislerin arıtma tesisleri dahi olmadan faaliyetlerine devam etmelerine izin verildiği gerçeğine dikkat çekiliyor.

Bölgede atanmışları, seçilmişleri, bürokratları, teknotlarıyla bir sınav verilecek: Arsuz´un, Karaağaç-Nardüzü´nün dokusunu koruyabilecek miyiz?


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —