Recep YILDIRIM


Bagaj/Ambalaj Meselesi

Recep YILDIRIM


         Yerel yöneticilerimizi seçtik. Tartışmalı birkaç yer dışında, insanlarımız tercihlerini yaptılar. Bütün televizyonlarda seçim sonuçları tartışılıyor. İktidar yanlıları sonuçları sürpriz olarak niteliyor, doğal olarak üzgün ve şaşkınlar. Nerede hata yaptıklarını bulmaya çalışıyorlar, sonuçların neden bu şekilde gerçekleştiğini anlamaya çalışıyorlar. Genel seçimlerden zaferle çıktıktan alt tarafı on ay sonra karşılaşılan hezimetin onları çok şaşırttığı her hallerinden belli oluyor.

         Ana muhalefet de zaferini hazmetmeye çalışıyor gibi bir görünüm var. Amasya,

Adıyaman, Kütahya, Kilis vb. yerlerdeki başarıyı anlamakta güçlük çekiyorlar. Vaatleri mi değişti, siyasal duruşları mı değişti, yeni politik bir söylem mi geliştirdiler, dünyayı daha iyi anladıklarına dair ipuçları mı ortaya koydular? Bu saydıklarımın işaretleri pek görünmüyor.

       Nasıl oldu? Halkımız bagaj ve ambalaj meselesini çözdü. İktidarın bagajında dişe dokunur bir şey kalmadığını fark etti ve cicili ambalajı reddetti. Genel seçimlerde tutturulan aşırı milliyetçi söylem de politik realite karşısında etkili olmayınca boş bagaja oy vermek yerine birlikte doldurulabileceği umudu taşıyan bir bagajı tercih etti.

      Emekliler, ücretli çalışanlar sandığa öfkeli gittiler. Aldatıldıklarını düşünüyorlar. Kendilerine sabır telkin edilmesini adil bulmadılar. Tasarruf telkin edenlerin gösterişli yaşamı terk etmemesi onların sinirlerini biraz daha gerdi. Gazze kırımında İsrail’e ticaretin, sevkiyatın kesilmemesi Filistin halkıyla dayanışma içindeki tüm kesimlerin söyleme değil eyleme odaklanmasını sağladı, başka bir deyişle ambalaj yırtıldı, bagaj yerlere saçıldı.

      Sosyologlar, Türkiye’de değişim talebinin kent merkezlerinde yoğun olduğunu ve çevreyi etkileme imkanının yüksek olduğunu belirtiyorlar. Bayrağı devralanların bagajını açık, anlaşılır bir dille ortaya sermesi gerekiyor. Anlaşılan halkımız, ambalajın ne olduğunu, üzerindeki küçük yazıların ne anlama geldiğini çözmüş. Kendisine neyin yarar neyin zarar getireceğini anlamış. Dünyayı daha iyi izliyor.

      Bayramınız kutlu olsun.