Çağla Yücel

Tarih: 10.01.2023 16:47

Bağışıklığı desteklemek için 5 büyük öneri

Facebook Twitter Linked-in

İmmün sistemi enfeksiyonları engellemek, hastalıklara karşı direnç kazanmak, doku onarımı gibi birçok fonksiyona sahiptir. Bağışıklık sistemi, anne karnındaki bir bebeğin beslenmesi ile sonrasında aldığı anne sütü süresi ve devamında neyi nasıl tükettiği ile de bağışıklık sistemi olumlu yada olumsuz etkilenmektedir. 

Bu durumda akdeniz diyeti tipi beslenmek; meyve, sebze, tam tahıl vb yüksek oranda tüketildiği akdeniz diyetinde minimal ölçüde kırmızı et tüketimi ve hayvansal yağların tüketilmediği yerine ise fenolik içeriği açısından önemli değere sahip zeytinyağının tüketimi bağışıklık sistemine olumlu etkiler sağlamaktadır.

Posa tüketimi; Sebze, meyve, tam tahıl, kuru baklagiller posa içerikleri yüksek olan besinlerdir. Günlük önerilen düzeylerde alındığında kolerektal kanser riskini azaltır, chron hastalığı aktivasyonunu önler. Günlük 30 gram tüketilmesi yeterlidir.
Probiyotik; Antinflamatuar ve antimikrobiyal etkiye sahiptir. Barsaklarda bariyeri güçlendirir veya yıpranmış barsağı iyileştirmesi ile bağışıklık sistemine olumlu etkileri vardır. 
Zerdeçal; Yapılan çalışmalarda içerdiği kurkumin sayesinde inflamasyonun azalmasına yardımcı olur, antiinflamatuar ve antioksidan etkiye sahiptir.

A, C ve E vitamini; Antioksidan içeriği yüksek, üç önemli vitamindir. A vitamini görme fonksiyonu, hücreler arası etkileşimde ve bağışıklık sistemine olumlu yanıtı; C vitamini yüksek antioksidan içeriği, patojenlere karşı epitel bariyeri desteklemesi; E vitaminin lökosit kapasitesinde yarattığı artış, solunum yolu enfeksiyonunda azalma sağlaması gibi bağışıklık sistemine bağlanan birçok noktada fayda sağlamaktadır.

Beslenme ve bağışıklık sistemi sürekli bir etkileşim halindedir ve besin öğelerinin tüketilen miktarının yeterli olması bu aşamada büyük rol oynamaktadır. 
 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —