Sadet BERKYÜREK

Tarih: 25.12.2024 11:23

Denizi göremeyen İskenderun ve Arsuz camii

Facebook Twitter Linked-in

Deprem sonrası deniz suyunun yüzeye çıktığı kentte en etkili ve yetkililer eliyle sahil-deniz bağlantısına kayalar döküldü, sonraki süreçte deniz görüntüsünü tamamen kapatan tahkimat duvarı çekildi.

Bu duvar sayesinde mi bilemiyoruz İskenderun, zemin suyu baskınını bu denli yoğun yaşamadı. Ama İskenderun artık denizi görmeyen bir kent. Denizi mi görmek istiyorsunuz. Tahkimat duvarı boyunca yürürseniz sizi denize çıkartacak bir yol bulabilirsiniz desem... Çok güzel bir çözüm bulmuşlar. Hem de erişim sorunu yaşayan engellileri bile düşünerek merdiven ve rampa yerleştirmişler. 3,5 kilometrelik duvar üzerinden, merdiven basamaklarını adımlayarak deniz görüntüsüne ulaşabilirsiniz. Bunu düşünenlerin ellerine sağlık.

Kent içine tahkimat duvarı görüntüsüyle Cumhuriyet Meydanından ulaşmak isterseniz verilen taahhüt ne zamana kaldı diye sorarsınız.  Kaymakamlık binası önündeki Cumhuriyet Meydanı düzenlemesine sil başkan soyunan belediye yönetimi, düzenlemeden tamamen mi vazgeçti?

Refüj daraltma olarak başlayan çalışmada kaldırılan Zübeyde Hanım büstünün düzenlemeden sonra yeniden meydana yerleştirileceği de açıklanmıştı. Hem Cumhuriyet meydanı düzenlemesinden hem refüjden hem Zübeyde hanım büstünden mi vazgeçtiler? Meclis gruplarıyla istişare geleneğini sürdüren Başkan Dönmez, bu alanla ilgili çalışma takvimini de paylaştı mı acaba? Sessizlik bir çalışma planından mı dersiniz?

İskenderun Cebike'de bir anne ve 2 çocuğunun hayatını kaybettiği doğalgaz zehirlenmesinin incelemesi devam ediyor. Facianın ardından Antakya, İskenderun ve Adana'dan 3 makine mühendisinin atandığı bilirkişi heyeti G11 blokunda ilk incelemesini tamamlayarak raporunu verdi. Şimdi de Ankara'dan gelen uzman grubunun incelemenin ardından vereceği rapor bekleniyor. Merkezi ısıtma sisteminin uygulandığı tüm TOKİ konutları için olası bir ortak sorunun da belirlenmesi açısından önem taşıyor. Zira makine dairesinde yoğuşmanın sağlanamadığı bir arızanın karbonmonoksiti açığa çıkardığı ve blokta bir facianın eşiğinden dönüldüğü iddialarına da açıklık getirilmiş olacaktır.

Yol genişletme çalışmalarına başlandı. Ağaç kaldırarak, kaldırım daraltarak üstelik...  yani kamudan ve doğadan alarak. Genişletme Liman C kapısından Ağır bakım bölgesine kadar uzanacak... Kaldırım daralacak. Ya kaldırımdaki İskenderun'un simgesi palmiyeler? Hangileri ıskartaya çıkartılacak, hangilerine başka ekim bölgesi bulunacak... eminim çevreciler takipte olacak. İskenderunlu mimar Ercüment Kimyon, kentin ulaşım planı olmadan çalışma yapıldığı uyarısında bulunduğunu da hatırlatalım.

Hatay'ın önceki valisi Sayın Rahmi Doğan, imar planında olan bölge dışında, Arsuz'un tam göbeğindeki yeşil alana cami talep etmiş, imar mevzuatı, yasa, kent dokusu hak getire... istediği değişiklikler, mevzuatın çevresinden dolanılarak inşaata başlanmıştı. Hatta çektiğimiz fotoğraflarla sabit, Anıtlar Kurulu'nun haberimiz üzerine inceleterek kabul ettiği buluntuların hafriyat nedeniyle bütünlüğünü kaybettiğini belirttiği, sökülen buluntuların hafriyatla taşındığı hoyrat ve hızlı bir çalışmaya başlanmıştı. Öğreniyoruz ki, zemin iyileştirme için onca çalışmanın yapıldığı o tartışmalı cami projesi bir otopark, meydan, küçük bir alışveriş bölgesine evrilmiş. Lojman olarak planlanan yer ise mini bir mescit olabilirmiş...  Ancak, planlama yapılmadan, olacak denilen ve islimi arkadan gelen Arsuz'daki cami projesinden vazgeçildiği henüz resmi olarak açıklanmadı.
Resmi olarak açıklandığında bunun kent dokusu gerekçesiyle mi, taşkın alanda kaldığı ve deprem sonrası hassasiyetten mi kaynaklandığı da öğreniriz. Bunun artık 50 metre ilerideki tarihi caminin yenilenmesini hızlandırır dilerim.  Tarihi buluntuların izini sürecek kimse çıkar mı bakalım. Tahrip edilen tarihi doku, aynı mahallede karşılığı gösterilmeyen yeşil alan, zemin iyileştirmeye harcanan kamu kaynaklarını kim mi sorgulayacak?

Dilek ve beklentimiz mi? Elbette önce planlama, planlama...


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —