Kemal DÜZ

Tarih: 24.02.2021 10:15

GENÇ BİR YAZAR İLE SÖYLEŞİ: MURAT KÖMÜR

Facebook Twitter Linked-in

 

Genç bir yazar. 1984 doğumlu, Ordulu. Fantastik edebiyatın güçlü bir ismi. Kendisiyle yazarlığı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdim.

Önce ilkokul yıllarıyla başladı söze;

Birleştirilmiş sınıflarda ilk eğitimini tamamladıktan sonra yedi yıllık ortaöğrenim hayatı başlar. Fatsa Anadolu Lisesinden 2001 yılında mezun olup Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesini de 2005 yılında bitirir, sonra Bolu´da Türkçe öğretmeni olarak çalışmaya başlar.

Sonra, İstanbul´da öğretmen olarak çalışmaya devam eder. Halen Ordu´da öğretmendir.

İlk gençlik dönemine yazdığı romanlarla kitap okumayı sevdiren, okuma alışkanlığını kazandıran yazarın 16 fantastik romanı var. Ve basım aşamasında başka romanlar... Sanıyorum edebiyatımızda böyle bir örnek yoktur veya çok azdır. Murat Kömür´ün kitapları çok satıyor ve çok okunuyor. Özellikle gençler arasında çok ilgi görüyor.

Kendini anlatırken: “Ruhumu kader şekillendirdi, diyebilirim. Kaderin önüme sunduğu ve beni müdahalesiz bıraktığı evrelerde pişip mevcut ruhsal dünyamı oluşturdum. Daha doğrusu mevcut ruhsal yapım, tutum ve davranışlarım benim edilgen kaldığım bir iklimde oluştu. Ben de daima bundan bir çıkış yolu aradım durdum. İşte bu kaçış, bu arayış bu yadsıma veya kanıksama süreçleri arasında mekik dokuyup bugüne vardım.

İnsan neden yazar? Ben bu soruya şöyle cevap vermek isterim: İnsan neden ve nasıl yazmaz ki?.. Nitekim yazma işi beşeriyete Tanrı tarafından öğretilmiştir. Bir saniye sonrasında bile başımıza ne geleceğini bilemediğimiz şu dünyada ‘yazabilmek´ dışında ne mirasımız kalabilir? İnsan dökmek, ruhen dinlenmek, kültür aktarımında bir karınca misali çalışmak için yazar. Hem yalnızca yazabilenler kalıcılığı yakalamıştır. Sümer Kralı Gılgamış´ı mürekkep yalamış herkes tanır, çünkü Gılgamış Destanı´nı miras bırakmıştır. Göktürkleri, dirsek çürütmüş herkes tanır çünkü Göktürk Kitabelerini bırakmışlardır. Velhasıl insan, manen ölümsüz olmak için yazar.

Neden fantastik roman yazılır? Çünkü uzay denen boşlukta, bir kürenin üzerinde yaşıyoruz da ondan. Bundan daha fantastik bir şey olabilir mi? Sanatçıyı fantastik türde eser vermeye iten pek çok şey olabilir. Bilinçaltındaki keşmekeş, gerçeğin soğuk ve alelade yüzü, hayal şehrinin gümüşten ve altından bin kapılı şehirlerinin olması, bireyin iç dünyasındaki tazyiki fayrap ettirebileceği başka bir mecra bulamaması… Bunun gibi pek çok sebepten ötürü büyülü gerçekçi de denilen fantastik türde eser yazılır. Fantastik eserler, doğayla barışık yapıtlardır mesela. Olaylar hep doğal ortamlarda geçer. Bu, belki de şehirleşmeye ya da robotlaşmaya bir isyandır. Fantastik eserler çağın dayatmalarına karşı bir dik duruş, bir devrim kıvılcımıdır.

Fantastik edebiyat, hizmet ettiği toplumun ufkunu açar ve toplumda topyekun bir kalkınma sağlar. Bunu fantastiğin en çok yayımlandığı ve geliştiği ülkelere bakarak dahi anlamak mümkün. Marvel´in tüm kahramanlarını yaratan ABD, bugün en gelişmiş teknolojiye sahiptir. Animelerin, avatarların tüm dünyaya yayıldığı Japonya, bugün en gelişmiş teknolojilerin beşiğidir. Bu nedenle fantastiğe eğreti bakanlar, hayalciliğe ‘ötede oyna´ diyenler kendi ayağına sıkmaktadır.

Çocuklarınızı hayattaki yazarlarla tanıştırıp konuşturun. Bu, onlar için büyük bir mutluluk olacaktır. İletişim çağındayız ve bunları yapmak çok kolay.

Çocuklara kendi ideolojilerinize göre kitaplar okutmayın, çünkü onlar sizin geçmişinizin devamı değil. Onların her biri ayrı bir dünya! Bu çocukların zekâ kapasiteleri yüksek, teknolojide çok ilerideler. O halde onlara hayal dünyasını açan, onlar için mobil oyunlara karşı bir seçenek olabilecek kitaplar okutun. Onların seçmesine ve kitabı değerlendirmesine izin verin.”

Murat Kömür´ün yayımlanmış romanları:

1. GORTLAN, 2. GİZEMLİ OKUL, 3. BÜYÜLÜ KRALLIK, 4. VAMPİR TUZAĞI, 5. KURTADAM TUZAĞI, 6. ZOMBİ TUZAĞI, 7. KAYIP SINIF, 8. MUMYA TUZAĞI, 9. GİZEMLİ KİTAP, 10. PİRAMİTTEKİ SIR, 11. KELLE AVCILARI DİYARI, 12. TILSIMLI YAKUT, 13. EVE DÖNÜŞ, 14. TEKİNSİZ OKUL, 15. FIRTINA SAVAŞÇILARI, 16. FIRTINA SAVAŞÇILARI 2.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —