Marketlerden satın aldığımız paketli ürünlerde kaçılmaz gıda katkı maddelerine rastlarız. Toplumumuzda yaygın olarak insan sağlığına zararlı oldukları tartışılır. Gıda katkı maddeleri gerçekten insan sağlığına zararlı mı? Gelin birlikte inceleyelim.
Satın aldığımız ürünlerin paketine baktığımızda birtakım ‘’E’’ kodları yer alır ve genelde o kodların sağlığa zararlı olduğu konuşulur ancak o kodlar esasında ürünün içinde kullanılan gıda katkı maddelerinin zararsızlık dozunu gösteren bir parametredir.
E 100-180 Renklendirici, E500-578 Asit-Baz sağlayıcılar, E 620-637 Tatlandırıcılar, koku verenler, E300-321 Antioksidanlar, E 200-285 ve E330 Koruyucular gibi birçok kod yer almaktadır.
E210 benzoik asit aslında birçok meyvenin (kızılcık, kiraz) içerisinde doğal olarak bulunur. Hatta baharatlar, mantar ve tarçında da bulunduğunu söylemek mümkündür. Uygulama miktarı düşük tutularak asidik ürünlere eklenerek gıdaya koruma sağlar.
Bir de sentetik bir koruyucu olan Sodyum Benzoat (E201)’i inceleyelim. Genelde kozmetik, gıda ve ilaç sanayinde kullanılan kimyasal koruyucu bir madde olup ürünü küflere karşı daha dayanıklı hale gelmesinde etkilidir. Ancak çok düşük miktarlarda üründe yer aldığı için sağlığı olumsuz etkileyebileyecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Ancak şunu belirtmekte fayda var; Gıda katkı maddeleri içeren ürünlerin sürekli ve aşırı tüketimi vücutta toksik etkiler gösterebilmektedir.
Bir diğer önemli husus paket okuma alışkanlığının önemi. Çünkü bazı ürünlerin içerisindeki gıda katkı maddeleri merdiven altı olup çeşitli ve zararlı yöntemler ile ürünün koruması ve raf ömrü uzatılması amaçlanmıştır.
Alacağınız ürünün paketinin üzerinde Türk Gıda Kodeksi Tebliğine Uygun olduğuna dair ibare bulunması gerekmektedir.