Bir Rus ikon /oyuncağı olan matruşka, yıllardır bir siyasi deyim olarak da kullanılıyor. İç içe girmiş, birbirine benzeyen pek çok bebekten oluşan matruşkalar, kadınların doğurganlığını ve korumacılığını temsil ediyormuş. Rusya’ya gidip de bu bebeklerden almayan yok gibi veya Rusya’dan gelenler dostlarına bu bebeklerden hediye getiriyorlar.
Yazımın başında matruşka sözcüğünün siyasi bir deyim olarak kullanıldığını belirtmiştim. Oyun içinde oyun anlamına gelen bu deyim, gerçek niyetini gizleme, örtülü senaryoları olma, amacı görünenin arkasına gizleme, amaca ulaşabilmek için A, B, C, D…planları olma, gerektiğinde hedefleri küçültür gibi yapma ama asla vazgeçmeme gibi anlamları içeriyor.
İktidarı bırakmak istemeyen liderlerin, sözünden çıkmayacağına emin olduğu kişileri emanetçi olarak kendi yerine bırakması da bir tür matruşka sayılabilir. İktidarı devralması istenen kişinin, mevcut muktedire ne kadar benzediğini söyleyerek onu parlatmak da aynı oyunun bir parçasıdır demek yanlış olmaz.
Emperyal hedefler için de matruşkadır diyebiliriz. Bu tür hedefler, konjonktür elverdikçe büyür, elvermiyorsa küçülür ama asla gündemden düşmez.
Matruşka sevimli bir oyuncak. Çocuklar bu oyuncağı çok seviyorlar. Bu oyuncak sayesinde el becerileri, görsel deneyimleri, anlamlandırma yetenekleri gelişiyor uzmanlara göre. Keşke sadece bu anlamda kalsa.