Halit KATKAT


Nasıl bir sistemden nasıl bir adalet bekliyoruz

Halit KATKAT


Bugün TV’lere çıkan adaletsizlikten yakınıyor. En son iktidar partisi kurucularından Arınç da seçilmiş milletvekillerinin tutuklanmasını adaletsiz bulduğunu açıkladı. Genel seçimlerden önce Kılıçdaroğlu adaletin olmadığı gerekçesiyle yoğun bir yığınsal kalabalıkla “adalet” yürüyüşü yapmıştı.

Daha dün Sivas katliamının 31. Yıl dönümünde Madımak otelinde yakılan 35 aydın ve sanatçı anıldı. Yakanlar ve arkasındaki güçler yargılanmadı. Burada “yakan gerici güçler” demekle geçiştirilemez. İktidarın başında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Tansu Çiller ve yardımcısı Erdal İnönü vardı. Otel yanarken otelin etrafını gerici ve kontra güçler sarmışken oraya gelen polis ve jandarma olaya müdahale etmeyip otelin yanışını seyrettiler.

Soma'da önlem almayan yetkililer yüzünden 301 işçi öldü. Bu ve başka iş cinayetlerinde ölen işçilerden dolayı işverenler hakkında dava açıldı mı?

11 ili kapsayan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketine ihmali olan yetkililer hakkında dava açıldı mı? Örneğin sağlam olmayan zemin üzerine bina yapmasına ruhsat veren, beş kat ruhsatı olan binaya dokuz kat izni verenler hakkında bir dava yürütüldü mü?

Tarihimizde değerli yazar Sebahattin Ali’nin faili meçhul cinayete kurban gittiğinden beri Hırant Dink, Uğur Mumcu gibi birçok cinayetin arkasındaki güçler ortaya çıkarılamamışken yeni cinayetlerin faillerinin bulunacağı ve yargılanacağını bekleyebilir miyiz?

Adaletin ekonomik yanına geldiğimizde milletin vekilleri 71 bin lira aylık alırken emekli 10 bin lira, asgari ücretli 17 bin lira alıyor. Ve bu vekiller çıkıp örneğin “milletvekili maaşı asgari ücretin iki katını geçemez” diye bir yasa önerisi vermiyorlar.

İşçi üzerinden milyon dolarlar kazanan patrona vergi iadeleri ve ucuz krediler temin ederken işçilere 17 bin lira asgari ücreti reva gören bir sistemden nasıl bir adalet beklenebilir?  

Siyasi ve bürokratların yakınlarını, partililerini, hemşerilerini koruma gibi gizli yasanın yürürlükte olduğu bir sistemde nasıl bir adalet bekliyoruz?

Mevcut sistemin değişmezliği varsayılarak işçi ve emekçiler için adalet beklemek boş hayaldir.

İşçi ve emekçiler için adalet, ancak işçi ve emekçilerin kuracağı demokratik sistemle sağlanabilir.