Çağla Yücel

Tarih: 21.12.2023 14:34

Renkli Beslenmenin Sağlığa Ne Gibi Bir Etkisi Olabilir?

Facebook Twitter Linked-in

Aslında renkli beslenmeden kastımız meyve ve sebzelerdir. Önerilen miktarlarda meyve ve sebzeyi tüketmek insan sağlığı için oldukça önem taşır. Çünkü sürdürülebilir bir sağlık için günlük beslenme rutininde vitamin, mineral ve antioksidan alınması gerekir.
Peki hangi meyve ve sebzeler bu içerikler yönünden zengindir?
- Kırmızı Pancar: Sodyum, çinko, fosfor
- Kabak: Potasyum
- Siyah turp: C vitamini, kalsiyum, tiamin, folik asit, riboflavin(B2), Beta karoten, fosfor
- Kırmızı lahana: Magnezyum
- Turuncu havuç ve Kış kabağı: A vitamini, C vitamini, Beta karoten, 
- Domates: Likopen, C vitamini, 
- Patlıcan: Fosfor
Ve daha birçok sebze ve meyveler antioksidan vitamin ve mineraller bakımından günlük önerilen dozlarda ve bulunduğu besinden ayrıca mevsiminde tüketilmesi çok önemlidir. 
En önemli antioksidanlar A,C ve E vitaminleridir. 
A vitamini önemli bir antioksidandır ve ayrıca kemik dokusu ve göz sağlığı gelişimine yardımcıdır. E vitamini içerdiği antioksidan sayesinde hücre zarını korumakta olup ayrıca damar tıkanıklığını önler. C vitamini antioksidan özelliği sayesinde meme kanseri gelişimini veya riskini azaltır.
A vitamini öncüsü olan Beta karoten dediğimiz karetenoid formları, antioksidan etkiyi sağlayıp çeşitli kanser hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Yaşlanmaya bağlı hastalıklardan korur. Beta karoten, kırmızı-turuncu bir pigment olduğu için genelde meyve ve sebzelere turuncu rengini verir.
Likopen; kırmızı renkte bir pigmenttir. Domateste olduğu gibi sebzelere kırmızı rengi likopenden gelir. Doğal bir antioksidandır ve kalp ve kanser hastalıklarının önlenmesinde koruyucu etkileri bulunur.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —