Recep YILDIRIM


TARSUS İZLENİMLERİ

Recep YILDIRIM


24 Şubat Cumartesi günü imza ve söyleşi etkinliği için Tarsus’taydım. Özel sorunlarım nedeniyle pek çok etkinlik davetine icabet edememiştim. Tarsus’ta yıllardan beridir kitabevi işleten İsmail Kun, çok nazik bir insan, kendisi hakkında duyduklarımı doğrulayan içi dışı bir insan. İsmail Kun’u bölgemizin en ünlü kitabevlerini işleten kadim dostum Erdoğan Yener’den dinlemiştim. İsmail Kun, başarılı bir işletmeci olmasının yanı sıra yayın dünyası ve yazarlar açısından da bir değer.

İsmail Kun bir Tarsus sevdalısı. Yaptığı işin önemini biliyor. Hemşericiliği gayet hesaplı. Yaşadığı kentte kültür sanat alıcısını artırmazsa niteliksizliğin kıskacında yok olacağını biliyor. Ağlanmıyor, mızmızlanmıyor. Kendini işine veriyor. Ülkenin her yanıyla görüşüyor. Yeni yazarları keşfediyor, keşiflerini kentle paylaşıyor ve bu yazarları Tarsusluyla tanıştırıyor.

Tarsus, benim için muamma ama merak uyandıran bir kent. Anneannemin babasının Tarsuslu olduğu konuşulurdu. Anneannemin masallarında mekân olarak mutlaka geçerdi. Tarsus’a gelinir ve bir mağaradan geçilerek neredeyse bütün Anadolu yer altından dolaşılırdı. Gazetelerden  her ay bir yer altı şehrinin keşfedildiğini okudukça ninemin anlattığı masalların gerçek olacağına olan inancım artıyor.

Tarsus’un eski mahallelerini dolaşırken biraz Antakya, biraz Gaziantep esintisi alıyorsunuz. Toprağın altından çıkarılanlara ve toprağın altından bir kısmı görünenlere bakınca muhteşem bir kent mimarisini seziyorsunuz. Muhteşem yollar, işlikler, sütunlar…

“Adana’ya yarım saat, Mersin’e yarım saat mesafedeyiz, bu ortada kalmışlık da bizim kadersizliğimiz” diyor tanıştığım her Tarsuslu. Enerjikler, talepkârlar, umutlular, kentlerindeki her çakıl taşına sahip çıkma kararlığındalar.

Söyleşi güzel geçti. Katılanlar coşkulu, istekli ve bilgiliydi. Yazarları geren pazarlama faaliyeti hiç hissedilmiyordu. Bir konuşmacıyı, o atmosferde olmaktan sıkılmayan dinleyiciden fazla ne mutlu edebilir ki? Antik Sahaf Kitabevi, yazara kendini değerli hissettiren atmosferi sağlamayı başarmış.

İsmail Kun’a, Antik Sahaf Kitabevine ve Tarsus’a konukseverlikleri için teşekkür ederim.