Sarkopeni, azalmış kas kütlesi/gücü ile karakterize bir hastalıktır. Halk arasında ‘’kas erimesi’’ diye bilinir.
Daha çok ilerleyen yaş dönemlerinde görülme sıklığı olsa bile gençlerde ve çocuklarda da rastlanabilen bir hastalıktır. Kronik hastalıklar ve/veya fiziksel aktivite yetersizlik neden olabilmektedir.
Sarkopeninin gelişimi birçok çevresel etmenler, sigara, alkol kullanımı ve beslenme durumuna bağlı olup, bireyde sarkopeni geliştiğinde hareket kısıtlamasına neden olacağından, yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
Esasında sarkopeni gelişim riskini azaltmak için zamanında düzenli fiziksel aktivite yapılmalı,
Kas kütlesini koruyabilmek için günlük yeterli enerji ve protein alımı diyetisyeniniz tarafından sağlanmalıdır. D vitamini kalsiyum homeostazı ve kemik metabolizmasında önemli rol oynar ve ilerleyen yaş ile birlikte vücutta D vitamini seviyesinde azalma olur, bu yüzden günlük yeterli D vitamini alımına özen gösterilmelidir.
D vitaminini doktorunuz önermediği sürece takviyelerle değil de sabah saatlerinde el ve ayak bilekleri güneşle direkt temas edecek şekilde güneşin altında 10-15 dakika kadar kalındığında günlük D vitamin miktarın önemli bir kısmı alınmış olur ve güneşten alınan D vitaminin emilimi daha etkilidir ve günlük düzenli D vitamini ile sarkopeni gelişim riskini büyük oranda azaltmış olursunuz.
Antioksidan vitaminlerin yeterli düzeyde alınması (A, C, E vitaminleri), omega-3 alımı, doymuş yağ (margarin, iç yağ, tereyağı vs) tüketiminin azaltılması ve günlük en az 5 porsiyon sebze (en az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler (marul, ıspanak, roka, brokoli vb) olmalıdır) ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir.
Yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmesi ve aşırı tuz tüketiminden kaçılmalıdır.