Yemek yemenin tutum ve davranışlarında değişiklik ve bozulma olduğu, kilo kontrolüne dönük psikolojik, psikososyal ve fiziksel fonksiyonların bozulması sonucu oluşan bir psikolojik hastalıktır.
Bulimiya nevroza, anoreksiya nevroza, tıkınırcasına yeme bozukluğu, ruminasyon (geri çıkarma), pika, kaçıngan/kısıtlayıcı beslenme, pika (besleyici değeri olmayan maddelerin yenilmesi), ortoreksiya nevroza, diabulimiya, drankoreksiya, bigoreksiya gibi birçok yemek bozukluları günümüzde yaygındır.
Yeme bozukluklarının ortaya çıkmasının altında yatan sebep kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hatta yapılan son güncel bir çalışma da stres, öfke, utanç, suçluluk, bireyin kendini beğenmeme sonucu oluşan bu yeme bozuklukları ek olarak uyku kalitesi düşük bireylerde de bu tür psikolojik hastalıklara saptanmıştır.
Sonuç olarak hepsinde ortak nokta bireyin sağlığı, sürdürülebilir beslenme düzeni ve insanın günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir.
2023 yılında yayınlanmış olan bir çalışma da kötü uyku kalitesi ve uyku bozukluğu ile bireyde yeme bozukluğu riskinin arttığı saptanmıştır.
Bu çalışma 18-25 yaş arası üniversite öğrencileri ile yapılmıştır. Öğrencilerden hazırlanan anketleri doldurmaları istendi ve yapılan anket sonucunda genel olarak kötü uyku kalitesi prevelansı %63 olarak bulunmuştur. Yani uyku kalitesi kötü olan bireylerin yemek davranışı bozukluklarına daha yatkın oldukları ve sağlıksız yeme tutumlarına sahip oldukları saptanmıştır.
Kaynak: Çiftçi S., Kızıl M. Journal of Nutrition and Dietetics. Eylül 6 2023. Available: https://beslenmevediyetdergisi.org/index.php/bdd/article/view/1751