Halit KATKAT

Tarih: 20.11.2025 07:24

Uluslararası Firma ve Yerli Sendika

Facebook Twitter Linked-in

(Evrenselden Duygu Ayber Gültekin’in haberi)

Swatch Group Türkiye mağazalarında çalışan işçiler, toplu iş sözleşmesi sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine 13 mağazada greve çıktı. Türk-İş’e bağlı Koop-İş Sendikasında örgütlü işçiler, asgari ücretin biraz üzerinde olan maaşlarına yüzde 30 zam, yüzde 3 refah payı ve sosyal haklarda iyileştirme talep ediyor.

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca da grevdeki işçileri meclis gündemine taşıdı. 10 günü aşkın süredir grevde olan işçilerin çalışma koşullarına değinen Koca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a şu soruları yöneltti:

Uluslararası yatırımcıların Türkiye faaliyetlerinde keyfi olarak anayasal ve yasal yükümlülükleri yerine getirmeyip işçi haklarını tanımamalarıyla ilgili bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapmaktadır? Bu firmaların yasalara ve anayasaya aykırı davranmaları ile ilgili bakanlığınız niçin bir adım atmamaktadır?
Türkiye Cumhuriyeti Devleti Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) üyesidir. Dolayısıyla sözleşmenin koşulları yabancı veya yerli fark etmeksizin tüm yatırımcılar işçilerin sendika ve toplu sözleşme hakkını garanti altına almak zorundadır. Bahsi geçen firma, işçilere karşı takındığı tutumla hem 4857 Sayılı İş Kanunu’nun hem de ILO sözleşmesinin gereğini yerine getirmemektedir. Bakanlığınız bu firma hakkında herhangi bir yaptırımda bulunmayı düşünüyor mu?

Burada adı geçen Swatch Group, hem saatçilik endüstrisinin hem de İsviçre ekonomisinin stratejik tekellerinden biridir. Marka portföyü son derece geniş olan şirket, yüksek lüks saatlerden günlük moda saatlerine kadar her türlü saat üretim alanında var.

Swatch Group uluslararası bir şirket, mağazalarını dünyanın her yerine, sadece ülkelere değil, tatil yerlerine bile mağaza açan bir şirket.

2024 yılında net satışları 6,735 milyar İsviçre Frangına ulaşmış. Net karı 2024 yılında 219 milyon İsviçre Frangı olarak gerçekleşmiş.

Bu gibi şirketler kendileri uluslararası faaliyet gösterirken sendikalar ulusal boyutta örgütlenmiş olduklarından işçiler bu bakımdan ülkelere göre bölünmüş oluyorlar. Bu da işçilerin farklı ücret almasına ve sendikal mücadelenin bölünmesine neden oluyor. İşçi sınıfı da uluslararası sınıf sendikalarını oluşturmanın yolunu bulmalıdır.

Milletvekili Perihan Koca’nın Bakan Işıkhan’a sorduğu “firma, işçilere karşı takındığı tutumla hem 4857 Sayılı İş Kanunu’nun hem de ILO sözleşmesinin gereğini yerine getirmemektedir.” Bakanlığınız, firma hakkında yaptım yapmayı düşünüyor mu? Sorusunun havada kalma ihtimali yüksektir.  Çünkü bu firmaların uluslararası gücü bakanların gücünü aşar.

Ama burada işçiler sendikanın da dersini çalışmadığını sorgulayabilirler: Firmanın işçiler üzerinden ne kadar kazandığını hesap edip, işçi ücretleriyle kıyaslayabilirdi. Firmanın diğer ülkelerdeki işçi sendikalarıyla dayanışmaya geçebilirdi.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —