Dünya Çocuk Hakları Günü

Bugün, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü.

GÜNCEL 20.11.2019 10:42:24 0
Dünya Çocuk Hakları Günü

Akın Bodur/İskenderun

Gün çocukların haklarına ilişkin farkındalık amacıyla kutlanıyor. Birleşmiş Milletler, Türkiye´nin de taraf olduğu Çocuk Haklarına Dair Sözleşme´nin 30. yılı önce 1989 yılında kabul etmişti. Sözleşme, dünya genelinde en çok sayıda ülke tarafından kabul edilen insan hakları belgesi olma özelliğini taşıyor. 197 devletin imzaladığı ve çocuk hakları konusunda yükümlülük altına girmeyi taahhüt ettiği belge, çocuklar için daha iyi bir dünya çabasına umut veriyor. Türkiye, çocuk haklarına öncelik vereceğini taahhüt ederek sözleşmeyi 1990´da imzaladı ve 1994´te onaylayarak, 1995 yılında Resmi Gazete´de yayımlayarak ilan etti. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Mustafa Kemal Atatürk´ün 23 Nisan´da ilan ettiği ve ´en büyük eserim´ dediği Cumhuriyet´in çocuklara bayram olarak kutluyor. 23 Nisan´ın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanıyor.
İskenderun ve Hatay´ın birçok ilçesinde çocuklar sokakta topladıkları atıkları satarak, aile ekonomisine katkı sunmaya ya da çalışmaya devam ettiği biliniyor. Özellikle Suriyeli sığınmacı çocukların bazıları çöplerden topladıkları şişe, plastik, karton, demir gibi atıkları toplamaya devam ediyor. Duygu sömürüsü yaparak dilenen bazı kişilerin yanlarında veya kucaklarında çocuklar da sömürünün aracı olarak kullanılıyor.
Çocuklarımızın en temel hakkının, çocuk olmak ve çocuk gibi yaşamak olduğunu ifade eden İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında yaptığı açıklamada şu görüşe yer verdi: 'Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, tarihte en geniş kabul gören insan hakları belgesidir. 20 Kasım 1989 tarihinde onaylanan bu sözleşme sayesinde artık çocukların hakları yasalarca da tanınmaktadır. Bu doğrultuda 20 Kasım günü tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Hepimizin malumudur ki bir ülkenin geleceği çocuklardır. Bu nedenle çocukların özel bir duyarlılığa ve özel bir korunmaya ihtiyaçları vardır. Çocuklarımıza daha güzel ve müreffeh bir ortam sunduğumuzda kendi geleceğimizi de teminat altına almış oluruz. Her çocuk öncelikle sağlık, eğitim ve diğer tüm imkânlardan yararlanma ve barış dolu bir dünyada hayatın tüm güzelliklerini yaşama hakkına sahiptir. Hepsi birer nadide çiçek olan çocuklarımızı tehlikelerden ve zararlı alışkanlıklardan koruyarak gelişmelerine ortam hazırlamak ve dünyayı bir çiçek bahçesine çevirmek tüm ülkelerin ve insanların gönüllü gayretleriyle mümkün olacaktır.

Çocuklarımız yarınlarımızdır gerçeği ile hareket ederek, çocuklara yapılan yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğunu unutmamalıyız. Bu doğrultuda ülkemizde çocuk haklarının en yüksek düzeye getirilmesi amacıyla son yıllarda birçok önemli adımlar atılmış ve atılmaya da devam edilmektedir. Hepimizin malumudur ki bugünün çocuklarının sevgi, şefkat, barış ve hoşgörü ortamı içerisinde yetiştirilmeleri hâlinde, gelecek kuşaktaki çocukların böyle bir dünyada yaşama ümidi uzak değildir.'
Çocuk haklarının evrensel olduğunu ve insanların bu hakları korumakla yükümlü olduğunu ifade edip, Atatürk´ün çocuklara bayram armağan ettiğini anımsatan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da şu açıklamayı yaptı: 'Geleceğin güvencesi çocuklarımızın sahip olduğu haklar evrenseldir. Tüm yurttaşlarımız ve insanlık bu hakları korumakla yükümlüdür. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Türk milletinin birer ferdi olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün dediği gibi ‘vatanı korumak çocukları korumak başlar´ sözüyle hareket etmeliyiz.'
Çocuk Haklarına dair Sözleşme´nin 30. yılı olduğunu ifade den İHD Hatay Şube Başkanı Servet Üstün Akbaba da dün yaptığı açıklamada, 'Ancak 30 yıldır yaşananlar gösteriyor ki dünya genelinde çocuklar çeşitli biçimlerde ayırımcılığa maruz bırakılıyor, yaşama, gelişme ve katılım hakları önündeki engeller devam ediyor. Çocuklara öncelik verilmesi ve zarar görmemelerini sağlayacak yaklaşım ve düzenlemelerden kaçınılıyor. Yaşanan eşitsizlikler, çocukların hak ihlallerine neden oluyor. Çocukların insan haklarını tehdit eden sorunlar ise taraf devletlerin önceliği haline gelmiyor. Türkiye´de pek çok çocuk, pek çok şekilde hak ihlaline maruz bırakıldı, bırakılıyor. İhlallerin bir daha tekrarlanmamasına yönelik yapılanlar da kapsayıcı değil. Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin 30. yılında her bir taraf devlete sözleşmenin temel ilkelerini ısrarla hatırlatırız ki; Çocuk hakları tüm çocuklar içindir. Çocuklar arasında ayırımcılık yapılamaz. Her çocuğun yaşama ve gelişme hakkı vardır. Her çocuğun görüşlerini ifade etme ve hakkında verilen kararlara katılım hakkı vardır. Tüm düzenlemelerde çocukların yüksek yararı; yani zarar görmemeleri ve onlara öncelik verilmesi gözetilir. Çocuk hakları: Her çocuğun hak sahibi bir kişi olduğunu vurgular. 0-18 yaş arasındaki herkes içindir. Çocuklar için özel bir statüdür. Çocukların gelişimsel özellikleri veya henüz reşit sayılmamaları nedeniyle yetişkinlerin koruyucu ve özgürleştirici önlemler almasını gerektirir. Tüm yetişkinlere sorumluluklarını, devlete de yükümlülüklerini tanımlar. Bu doğrultuda çocuk haklarına saygı duyulması, sağlanması ve korunması konusunda; Her çocuğun eşit, özgür, mutlu ve barış içerisinde bir yaşam sürmesi, hak temelli ve bütüncül bir çocuk politikası oluşturulması, çocuk hakları ihlalleri ile ilgili cezasızlık kültürünün ortadan kaldırılmasına uygun düzenlemelerin yapılması, BM UNESCO Eğitimde Ayrımcılığın Önlenmesine Dair Sözleşmeye taraf olunmasını talep ediyoruz' değerlendirmesine yer verdi.


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9411,13%0,46
  • DOLAR

    34,56% 0,25
  • EURO

    36,04% -0,51
  • GRAM ALTIN

    3000,45% 1,31
  • Ç. ALTIN

    5010,37% 1,12