Sadet Berkyürek
Söyleşi ve dinletiyi şair Mehmet Ercan´la bağlama ustası Ali Ekber Ergün gerçekleştirdi. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi´ndeki etkinliğin açılışında konuşan eğitimci-yazar Müslüm Kabadayı, “Burada hem emeğin sömürü ve baskıdan kurtuluş bilincini sanat-edebiyat diliyle emekçilere kazandırmaya hem de sanat emeğini ortaya koyanlarla halkımızı buluşturmaya özen gösteriyoruz. ‘Emek ve Şiir´ temalı söyleşiyi yapacak olan Mehmet Ercan da Konya Kulu´ya bağlı Zincirlikuyu köyünde tarım ve hayvancılıkta emeğini ortaya koyarken, köyde kurduğu kütüphanesinde ve tarladaki çadırda şiir yazmaya devam ediyor. Her yönüyle emekçi bir şair. 1981´den beri birçok dergide şiirleri yanında öyküleri de yayınlanan Mehmet Ercan´ın üç kitabı var: Acılara Yazılıdır Sevdam, Şeyh Bedrettin Destanı ve bu hafta yayınlanan Sevdam Sığmadı Düşlerime. Halk şiiri ve modern şiirin biçimlerinden yararlanarak yeni söyleyişler dile getiren şairin, aforizmaları da önemlidir. Kendisine toplumcu şiir yolculuğunda başarılar” dedi.
Katılımcılara teşekkür eden Ercan da, “Marks, ‘insanın yaşam koşullarını belirleyen bilinçleri değil, bilinçlerini belirleyen onların yaşam koşullarıdır´ der. Bundan yola çıkacak olursak bilincimiz, emekçi ya da köylü olduğu için değil, emekçi ya da köylü olduğumuz için onlar gibi düşünürüz. Dolayısıyla köylü bir şairin ya da emekçi bir yazarın içinden çıktığı sınıfın şiirini, romanını ya da öyküsünü yazması, kaçınılmaz bir durum olarak ortaya çıkıyor. Kafanızın içinde olmayan bir şeyi yazmanız olası değildir ve kafanızı dolduransa yaşadığınız gerçeklerdir. Benim gerçeğim emekçi köylü gerçeği olduğundan onların yaşadıklarını yazmaktan sorumluyum. Bu sınıfsal duruş, sonradan sizin bütün yaşamınızı kaplıyor. Artık size siz değil, onlar yön veriyor” değerlendirmesini yaptı. Nâzım Hikmet´in “Türkiye İşçi Sınıfına Selam”, Ahmed Arif´in “Adiloş Bebe” ve Enver Gökçe´nin “Dost” şiirlerinden sonra Hasan Hüseyin Korkmazgil´in “Yerlerimiz” şiirinin bir bölümünü okuyarak sınıfsal ayrışmanın şiir diliyle betimlenişine işaret etti.
“Emek” temalı kendi şiirleri yanında, taşlama, güzelleme ve aforizmalarından örnekler veren şair, Sevdam Sığmadı Düşlerime kitabında yer alan “Çoğul Aşk” şiirini, Ali Ekber Ergün´ün fon müziği eşliğinde okudu. Aşık Veysel´in de anıldığı etkinlik, Ali Ekber Ergün´ün okuduğu türkülerin ardından Mehmet Ercan´ın kitabını imzalamasıyla sona erdi.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55